Internationale Dag van het Mentaal Welzijn

Op 10 oktober is het de Dag van het Mentaal Welzijn, de dag waarop we wereldwijd onze mentale gezondheid bespreekbaar willen maken. De VN heeft deze dag in 1992 in het leven geroepen en ondertussen is deze uitgegroeid tot een heuse gebeurtenis. Daar waar er in het begin geen specifieke thema’s waren, wilt men zich nu jaarlijks focussen op één onderwerp. Na het afgelopen jaar, is het dan ook niet verbazingwekkend dat de focus dit jaar ligt op de gemoedstoestand bij mensen tijdens en na de coronacrisis. We hebben met z’n allen wel op de één of andere manier de gevolgen van de lockdown gevoeld. In 2021 hebben overheden wereldwijd dan ook het actieplan ‘Mental Health Action Plan 2013 – 2030’ opgezet, waarin men de krijtlijnen heeft uitgezet van een betere mentale gezondheidszorg.

Ben jij benieuwd welke actieplannen er in België lopende zijn én hoe we bij buro Nexus hier op inzetten? Lees dan zeker verder!

Hoe zit het met het mentaal welzijn in België?

Uit cijfers van het Nationale Geluksonderzoek blijkt dat slechts 30% van de Belgen aangeeft perfect gelukkig te zijn, wat voor de coronacrisis nog 40% was. Gelukkig zijn er tal van projecten in België, zoals het mooi initiatief ‘Samen Veerkrachtig’. Jaarlijks zetten ze van 1 tot en met 10 oktober het mentale welzijn in de kijker, maar wat is dat, ‘veerkrachtig’? Wel, volgens de organisatie is de mate waarin je mentaal welbevinden lijdt onder stress, tegenslagen en verandering afhankelijk van hoe veerkrachtig je bent op dat moment. Stoot je op problemen op de werkvloer, maar heb je op dat moment net een sterke veerkracht? Dan kun je je balans beter bewaren, dan wanneer je je minder veerkrachtig voelt. Het gaat eigenlijk over de mate waarin je flexibel kunt omgaan met moeilijke momenten.

Mentaal welzijn en werkgeluk bij buro Nexus

1. Vlotte en open communicatie

Eén van de punten die de Vlaamse Overheid aanhaalt om je veerkracht te behouden, is dat je steeds moet blijven communiceren. En laat ons daar nu net volledig mee akkoord gaan! Als er wat is, dan kunnen we dit samen als team aanpakken, maar daar vertelt Jan, Consultant Construction, je graag meer over:

mentaal welzijn

2. Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Een ander belangrijk punt dat de Vlaamse Overheid aanhaalt, is dat je moet investeren in je ontwikkeling om veerkrachtig te blijven. Wij zijn hier ook steevast van overtuigd! Geloof jij hier ook in? Dan is projectsourcing voor jou ‘the way to go’! Ieder project brengt wel wat nieuws met zich mee, gaande van nieuwe technieken tot bepaalde communicatieve vaardigheden. Willem Bollen, Consultant Construction, vertelt hierover het volgende:

mentaal welzijn

3. Werkgeluk

Een derde punt dat we nog willen aanhalen, is het feit dat je mentale gezondheid en werkgeluk twee zaken zijn die onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Indien je je minder goed voelt in je vel op de werkvloer, dan zal je je minder goed voelen in je privésfeer en vice versa. Wij willen natuurlijk dat je met plezier naar je werk gaat, maar voor ons is het des te belangrijker dat je zowel op persoonlijk als op professioneel vlak kunt groeien, dat je dag in dag uit wordt gestimuleerd, dat je steun krijgt, noem maar op!

Ben jij benieuwd hoe wij dit omzetten naar de praktijk én wat onze professionals hierover te vertellen hebben? Lees dan zeker het artikel over werkgeluk bij buro Nexus!

Werken bij buro Nexus, dat is kiezen voor werkgeluk!

Om even alles samen te vatten: bij buro Nexus willen we dat iedere collega zich zowel op professioneel als op persoonlijk vlak goed voelt. Dat doen we door echt het gesprek met jou aan te gaan. Samen gaan we op onderzoek uit om na te gaan welk uitdagend project er op jouw pad ligt en wat je hiervoor nodig hebt om te kunnen groeien. En vergeet zeker niet dat vast contract! Wij vinden het dan ook belangrijk dat je bij ons werkzekerheid ervaart.

Kortom, ben je klaar om de werkdruk om te zetten in werkgeluk? Neem dan snel contact met ons op en, zoals beloofd, bekijken we samen de mogelijkheden! De koffie (of thee) staat op je te wachten!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?