Automatisering in de bouw

Automatisering speelt een belangrijke rol in de bouwsector en zal in de toekomst alleen maar toenemen. In dit artikel zoomen wij verder in op dit onderwerp. Welke rol speelt het, welke voordelen heeft het en hoe ziet de toekomst eruit? Je leest alles in dit artikel!

Welke rol speelt automatisering in de bouw?

Automatisering speelt steeds een grotere rol in de bouwsector. Zo draagt het bij om de efficiëntie, nauwkeurigheid en veiligheid in de sector te verbeteren. Daarbij zorgt automatisering ervoor dat de kosten en het materiaalverbruik verlaagd worden. Om dieper in te gaan op de rol van automatisering in de bouw hebben wij vijf belangrijke aspecten op een rijtje gezet.

Zorgt voor een veiligere werkomgeving: door mensen te vervangen door geautomatiseerde machines en robots kunnen ongelukken en letsel op de bouwplaats verminderd worden. Zo nemen ze gevaarlijk werk uit handen. Denk bijvoorbeeld aan drones die inspecties op grote hoogte kunnen uitvoeren.

De productiviteit stijgt: automatisering helpt de productiviteit te verhogen door handmatig werk te verminderen en processen te optimaliseren. Dit leidt tot lagere kosten, kortere bouwtijden en een betere kwaliteit van het werk.

Betere nauwkeurigheid: automatisering helpt bij het bereiken van een hogere nauwkeurigheid bij het bouwen en installeren van bouwmaterialen en constructies. Zo kunnen robots en 3D-printers bijvoorbeeld precisiewerk uitvoeren dat lastig of onmogelijk is voor mensen.

Helpt bij de verspilling van materiaal: machines zoals 3D-printers kunnen door bouwbedrijven gebruikt worden om de hoeveelheid afval en materiaalverspilling te verminderen. Zo is het een belangrijk middel om de milieubelasting van de bouwsector te verminderen.

Het helpt de sector verduurzamen: automatisering levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de bouwsector. Onder automatisering valt onder andere de creatie van duurzame en energiezuinige bouwtechnologieën. Deze zorgen ervoor dat het energiegebruik bijgehouden wordt en dat de sector meegaat in een duurzame toekomst.

Hoe wordt automatisering ingezet binnen de bouwsector?

Automatisering komt op verschillende manieren terug binnen de bouwsector. Zo zijn er diverse geautomatiseerde systemen en machines beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn:

Building Information Modelling (BIM): BIM geeft een digitale voorstelling van een bouwproject. Dit wordt gebruikt om het ontwerp te visualiseren, communiceren en een planning te maken. Het stelt de betrokken partijen in staat om samen te werken aan het bouwproject, het voorkomt fouten en het draagt bij aan een hoge kwaliteit.

Smart Building Modelling (SBM): SBM wordt gebruikt om gebouwen te monitoren en te beheren met als resultaat dat het energiebesparend is, de veiligheid verhoogd wordt en het onderhoud te optimaliseren.

3D-printing: dit wordt gebruikt om bouwmaterialen te produceren. Hierbij kun je denken aan betonnen muren, pilaren en andere structuren. Zo is het een snelle en efficiënte manier om complexe onderdelen te produceren. Een ander voordeel is dat het afval en materiaalverspilling vermindert.

Bouwrobots: deze robots worden ingezet om taken uit te voeren zoals het installeren van bouwmaterialen, metselen en lassen. Ze voeren het werk nauwkeurig en snel uit waardoor de efficiënte en kwaliteit wordt verbeterd en de veiligheid voor werknemers wordt verhoogd.

Hoe ziet de toekomst eruit van automatisering binnen de bouwsector?

Automatisering gaat een steeds grotere rol spelen in de bouwsector. Er zijn al veel innovaties op dit gebied, maar dit zal alleen maar groeien in de toekomst. Hieronder staan enkele trends die de toekomst van automatisering in de bouwsector naar alle waarschijnlijkheid gaan bepalen.

Geavanceerde robots en machines: de ontwikkeling van geavanceerde robots en machines zal de efficiëntie, nauwkeurigheid en veiligheid van bouwprojecten verbeteren. Deze machines kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij het installeren van bouwmaterialen of het uitvoeren van inspecties en metingen.

Internet of Things (IoT): IoT-technologieën kunnen worden gebruikt om bouwprocessen te optimaliseren en te monitoren. Sensoren en slimme apparaten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de temperatuur en vochtigheid van materialen te meten of om het energieverbruik van gebouwen te monitoren.

Virtuele en augmented reality (VR/AR): VR en AR kunnen worden gebruikt voor het ontwerpen van gebouwen en het visualiseren van bouwplannen. Dit kan bijdragen aan een betere samenwerking tussen teams en een vermindering van de bouwkosten.

Prefab-modular construction: prefabricatie en modulair bouwen zullen waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van de bouwsector. Deze methoden kunnen helpen om de bouwtijd te verkorten, de efficiëntie te verhogen en kosten te besparen.

Het verhaal van Jens Verleysen – Consultant Service Engineer

‘’Het is tof om te zien dat automatisering het leven makkelijker maakt.’’ Zo kijkt Jens naar de opkomst van automatisering in zijn branche. Volgens Jens is het een belangrijke ontwikkeling die onder andere ook een grote rol speelt binnen de bouwsector. ‘’Het maakt het werk efficiënter en kostenbesparend na een tijd. Het is een echte win-win situatie.’’

Quote - Jens Verleysen

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?