Bouwopleidingen zijn steeds meer in trek bij vrouwen

Een aantal maanden geleden schreven wij een artikel dat steeds meer vrouwen kiezen voor een baan in de bouw. Deze groei is bevestigd, want uit de laatste onderwijsstatistieken van Embuild blijkt dat bouwopleidingen steeds populairder zijn of worden bij vrouwen. In dit artikel zoomen wij hier verder op in en gaan wij op zoek naar de reden voor deze groei. Lees snel verder!

Korte terugblik

Eind april 2022 hebben wij ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Zo bleek dat het aantal vrouwelijke werknemers in de bouw tussen 2015 & 2022 met 19% is gegroeid. Deze groei viel te koppelen aan drie factoren, namelijk de diversiteit op de werkvloer, de verschillen qua inspanning met vroeger en de grote werknood binnen de sector.

Wil jij meer informatie over deze factoren? Of ben je benieuwd waarom de bouw steeds meer vrouwelijke werknemers kent? Klik dan op onderstaande button voor meer informatie.

Welke vormen van onderwijs zijn wel/niet populair bij vrouwen?

In totaal telt het bouwonderwijs in België op dit moment 751 leerlingen van het vrouwelijke geslacht. Om precies te zijn 257 in het hoger- en universitair onderwijs, 133 in het technisch secundair onderwijs en 361 in het beroepssecundair onderwijs (BSO).

Welke opleidingen groeien hard?

De absolute uitschieter is de opleiding Ingenieur-Architect. Deze opleiding bestaat voor maar liefst 56% uit vrouwelijke studenten. Ook de opleiding Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde scoort hoog. Hier is één op de drie studenten een vrouw. Op plek drie komt de opleiding tot industrieel ingenieur. Hierbij is het aantal vrouwelijke studenten 17%.

Waar blijft de groei achter?  

Wat opvalt is dat met name de opleidingen met een hoog studieniveau populair zijn bij vrouwen. Niet gek dus dat de groei in het beroepssecundair onderwijs (BSO) enigszins. Het aantal vrouwen binnen dit studieniveau betreft 6%.

Powervrouwen uit de bouw aan het woord

Azi Nobari: Naar aanleiding van de groei van vrouwelijke werknemers binnen de bouw spraken wij met Azi Nobari, Consultant Werfleidster in de bouw. Zij is sinds 2012 actief binnen de bouwwereld en wij spraken haar over deze groei, maar vooral ook over de kracht van vrouwen in de bouw. Zo valt haar onder andere het volgende op: ‘’Naar mijn mening komt het vooral door de nieuwe generatie die zich gaat mengen in de bouwwereld. Tegenwoordig komen vrouwen veel meer voor zichzelf op en is de man-vrouw verhouding verbeterd. De acceptatie dat een vrouw een functie heeft in de bouw is bij de jongere generatie veel meer geaccepteerd.’’

Nisrine Ben Saïd: Niet alleen op de bouwwerven is deze groei te zien. Ook in de facilitaire functies binnen de bouwwereld zien we steeds meer vrouwen. Zo spraken wij met Nisrine Ben Saïd, Business Partner van onze vestiging in Berchem. Wij vroegen haar hoe zij hiernaar kijkt. ‘’Het grappige is dat ik, sinds ik actief ben in de bouwwereld, altijd omgeven ben door vrouwen. Mijn medestudenten en collega’s waren voor het grootste deel vrouw. Uiteraard is een groot deel van de werknemers een man, maar ik zie ons vooral als mensen. Als je weet waar je het over hebt, maakt het niet uit of je een man of vrouw bent.’’

Bouwsector in de lift

Jarenlang was de bouwwereld een mannenbolwerk, maar hier zit verandering in. Steeds meer vrouwen kiezen voor een baan in de bouw en dat is maar goed ook. De bouw heeft altijd mensen nodig en meer vrouwen zal de sector goed doen. Wij vinden het in ieder geval mooi om te zien dat meer vrouwen kiezen voor een baan in de bouw.

Wist jij hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons en dan kijken wij samen naar de beste opties voor jou!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?