Azi Nobari – Consultant Werfleidster

''Elke dag is anders en leer ik nieuwe dingen. Hierdoor blijf ik mij ontwikkelen.''

Dag Azi, leuk om elkaar te spreken! Zou je wat meer kunnen vertellen over jezelf en jouw carrière?

Ik ben 43 jaar en afkomstig uit Iran. Ik woon nu al 22 jaar in België en dit doe ik samen met mijn 19 jarige dochter. Ik ben vertrokken uit Iran met de droom om architect te worden in België en ben daarom architectuur gaan studeren aan de Hogeschool van Antwerpen. Vanwege verschillende tegenslagen in mijn privésituatie heb ik deze studie niet kunnen afronden. Ik heb toen de beslissing genomen om te starten met de opleiding Bouwkunde en deze heb ik met succes afgerond. Om mijzelf meer te specialiseren, heb ik daaropvolgend de opleiding tot assistent-werfleidster gedaan waarin ik in 2012 ben afgestudeerd. Daarna heb ik gewerkt als assistent werfleidster, assistent projectleidster en inmiddels ben ik al jaren actief als consultant werfleidster.

Wow, wat een mooie loopbaan! Kun je vertellen waarom je gekozen hebt voor het werken in de bouw en waarom dit werk zo leuk is?

Ik ben altijd al gek geweest op de bouwwereld. Het is een wereld waarin je ver kunt doorgroeien en dit is altijd mijn doel geweest. Als consultant werfleider ben ik verantwoordelijk voor een project van begin tot eind. Ik ben op de hoogte van alles wat er op een bouwwerf speelt en kan hierin iedereen aansturen en zorgen dat alles op rolletjes loopt. Taken die behoren tot mijn werk zijn: planning maken, bouwuitvoering, opvolging van onderaannemers en soms komen daar financiële taken bij. Het leuke aan mijn baan vind ik de variatie in taken. Elke dag is anders en leer ik nieuwe dingen. Hierdoor blijf ik mij elke dag opnieuw ontwikkelen. In de toekomst heb ik de ambitie om als projectontwikkelaar aan de slag te gaan. Met de huidige ervaring die ik al heb en een bijscholing moet dit gaan lukken.

De bouw staat bekend als een mannenwereld, hoe is het om daar als vrouw tussen te werken?

Het klopt dat de bouw een mannenwereld is en ik moet toegeven dat het als vrouw lastig is om daarbinnen geaccepteerd te worden. Naar mijn mening is er binnen de bouwwereld nog steeds een hiërarchie waarbij vrouwen niet of minder serieus genomen worden. In mijn functie als leidinggevende heb ik veel meegemaakt dat mannen het lastig vinden om te luisteren naar een vrouw. Wel zie ik dat dit te maken heeft met verschillende generaties. De jongere generatie heeft hier veel minder moeite mee. Ik heb mij hierover heen gezet door mijn sterke persoonlijkheid en door mijn werk goed te doen, maar ik snap dat het voor sommige vrouwen lastig kan zijn.

Tussen 2015 en 2020 is het aantal vrouwen in de bouw in België met 19% toegenomen. Is deze toename ook zichtbaar bij jou op de projecten?

Deze ontwikkeling zie ik zeker terug. Er zijn steeds meer vrouwen die een functie bezitten in de bouw, maar dit zijn vaak wel specifieke functies. Wat ik zie, gaat het hierbij vaak om veiligheidscoördinatoren, tekenaars en toezichthouders. De hogere functies als leidinggevende worden in 99% van de gevallen nog bezet door mannen.

Kan je beschrijven waarom het aantal vrouwen in de bouw stijgt? Welke kansen biedt de bouwsector voor vrouwen?

Naar mijn mening komt het vooral door de nieuwe generatie die zich gaat mengen in de bouwwereld. Tegenwoordig komen vrouwen veel meer voor zichzelf op en is de man-vrouw verhouding verbeterd. De acceptatie dat een vrouw een functie heeft in de bouw is bij de jongere generatie veel meer geaccepteerd. Verder zijn er veel meer kansen en opleidingsmogelijkheden voor vrouwen. Waar de bouw vroeger een wereld was waarin het zwaar werk was, zijn er nu veel meer functies waarin een vrouw hetzelfde kan als een man, zo niet beter. Wel blijft de bouwwereld een wereld waarvoor je voor jezelf op moet komen, dit is niet voor iedereen weggelegd.

Leuk om te horen dat deze wereld aan het verschuiven is! Hoe ben jij bij buro Nexus terecht gekomen? En welke projecten heb je al mogen draaien?

Ik ben benaderd door een Talent Master van buro Nexus waar ik een warm gevoel bij kreeg. Inmiddels ben ik bezig aan mijn derde project en het bevalt mij nog steeds goed. Ik heb de kans gekregen om diverse projecten te doen en er is altijd met mij meegedacht welk project het best bij mij past. Zo heb ik een project gedaan voor een school in Brussel, maar heb ik ook een project voor een rusthuis in Mechelen mogen leiden. Verder bevalt het werken op projectbasis mij goed doordat ik mezelf kan blijven uitdagen en ontwikkelen. Zo wist ik bijvoorbeeld niks van kabels leggen, maar door het te doen ben ik nu goed op de hoogte.

Als je mensen zou aanraden om bij buro Nexus te gaan werken, wat zou je tegen ze zeggen?

Bij buro Nexus krijg je de mogelijkheid om op projectbasis verschillende opdrachten te doen. Hierdoor krijg je de kans om je kennis te vergroten, maar zorg je er samen met je Talent Master voor dat je een project krijgt wat perfect bij jou past. Werkgeluk is bij buro Nexus een belangrijk aspect en dit zie ik terug in de manier hoe ze met mij omgaan. Verder heb je altijd werkzekerheid wat geruststellend is. Tot slot, ik vind het een ideale optie voor starters aangezien je zonder ervaring aan de slag kan bij grote projecten waar je anders moeilijker binnen komt.

Tot slot, als je vrouwen zou willen aansporen om te kiezen voor werken in de bouw. Hoe zou jij ze overtuigen?

Naar mijn mening is er geen sector waar de diversiteit zo groot is als in de bouwsector. Elke dag is anders en krijg je daadwerkelijk de kans om het verschil te maken. Verder is het een wereld die constant in beweging is waardoor je veel nieuwe dingen leert. Tot slot, het is prachtig om met een hele ploeg ergens aan te werken en uiteindelijk het resultaat te zien in een mooi of functioneel bouwwerk.

Azi Nobari

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?