De verschillen tussen helpende en verzorgende in de zorg

Helpende en verzorgende zijn twee termen uit de zorg die je vast weleens voorbij hoort komen. In de meeste gevallen verwijzen ze naar verpleegkundigen. Alhoewel de functies op elkaar lijken, zijn er zeker verschillen tussen de twee beroepen. In dit artikel vertellen we je graag meer over de inhoud van beide beroepen en de verschillen er tussen.

Wat is het verschil tussen helpende en verzorgende?

Het verschil tussen een helpende en een verzorgende zit vooral in de taken die hij/zij mag uitvoeren. Een verzorgende mag medicatie toedienen en een aantal lichte medische handelingen uitvoeren. Een helpende mag daarentegen wel helpen bij persoonlijke verzorging, maar niet assisteren bij medicijngebruik. Werken als helpende kan met een niveau 2 opleiding en voor het werken als verzorgende is minimaal een niveau 3 opleiding vereist.

Het verschil tussen helpende en verzorgende uitgelegd

Om het verschil tussen de twee beroepen in de zorg te begrijpen is het belangrijk te snappen wat beide functies inhouden.

Helpende+ aan het werk: oudere man assisteren bij het lopen achter een looprek

Werken als helpende in de zorg

Als helpende in de zorg werk je in de meeste gevallen in de thuiszorg of in een verpleeghuis. Je helpt ouderen, gehandicapten, mensen die herstellende zijn of andere hulpbehoevende mensen met dagelijkse taken. Het werken als helpende in de zorg is een erg veelzijdige, ondersteunende functie. Voorbeelden van dagelijkse taken waar jij mensen in ondersteund zijn:

 • Helpen met opstaan of het naar bed gaan
 • Het aan- en uitkleden
 • Helpen bij het aantrekken van steunkousen
 • Persoonlijke verzorging zoals het wassen of poetsen van het gebit
 • Het organiseren van activiteiten

Wil jij alles weten over het werken als helpende in de zorg? In ons artikel lees je alles over de inhoud van de functie.

Werken als helpen in de zorg
Interview Karolien

Werken als verzorgende in de zorg

Een verzorgende in de zorg werkt net zoals een helpende meestal in de thuiszorg of verzorgingshuizen. Je voornaamste taak is het ondersteunen van mensen die zorg nodig hebben en niet zelfstandig kunnen leven. Bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten of chronisch zieken. Omdat de behoefte aan zorg voor iedereen anders is, wordt er in de zorg vaak gesproken over verzorgende IG, waar IG staat voor Individuele Gezondheidszorg. Het takenpakket van een verzorgende is breed: je helpt mensen bij dagelijkse taken en voert medische handelingen uit. Voorbeelden van taken zijn:

 • Hulp bij dagelijkse taken zoals wassen of poetsen van het gebit
 • Mensen helpen met opstaan en naar bed gaan
 • Medicatie toedienen
 • Het opstellen van een zorgplan

Ben je benieuwd hoe een dag als verzorgende eruit ziet? Lees het verhaal van Roxanne van Oijen en laat je inspireren.

Het verhaal van Roxanne van Oijen
Vacature Cardiologie

Andere beroepen in de zorg

Naast het werken als verzorgende en helpende zijn er nog veel meer beroepen in de zorg. Met verschillende opleidingsniveaus kun je aan de slag in een beroep naar jouw keuze. Als detacheringsbureau in de zorg hebben we altijd verschillende vacatures openstaan voor verschillende beroepen.

Lees meer over de mogelijke beroepen in de zorg

Werken bij buro Nexus

Ben je op zoek naar een nieuwe impuls aan jouw carrière? Denk dan eens aan detacheren via buro Nexus, wij kunnen die nieuwe impuls zijn. We geven je als professional een totaalpakket aan opties:

 • Je staat bij ons onder contract en kiest daardoor voor zekerheid, je blijft namelijk op onze payroll staan
 • Je vermijd de sleur door kennis te maken met verschillende organisaties in korte tijd en kunt enorm veel leren
 • Je cv vult zich met mooie referenties en kwaliteiten
 • Tot slot, zorgt buro Nexus voor een marktconform salaris, zijn een leasewagen en opleiding bespreekbaar en organiseren we op regelmatige basis leuke en leerzame events

Werkgeluk gegarandeerd voor al onze zorgprofessionals.

Nog niet helemaal overtuigd? Neem dan contact op en kom langs voor een vrijblijvend gesprek!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?  Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief