Werken als Helpende Plus in de zorg

Wil jij aan de slag als Helpende Plus óf ben je benieuwd wat werken als Helpende Plus in zorg en welzijn inhoudt? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blog lees je alles over werken als Helpende Plus bij buro Nexus.

Klik hier meteen door:

Wat is een Helpende Plus?

We beginnen bij het begin: wat is eigenlijk een Helpende Plus? Als Helpende Plus zorg jij voor cliënten die niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen. Jouw belangrijkste doel als Helpende Plus in de zorg is om je cliënten zo goed en zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Jij bent degene die ze daarin ondersteunt en stimuleert. Je werkt veel samen met Helpende Plus, Verzorgende en Verpleegkundige collega’s en assisteert ze in hun werkzaamheden. Als Helpende Plus in zorg en welzijn ga jij aan de slag binnen de VVT: in een verzorgingstehuis, verpleegtehuis of in de thuiszorg.

Taken van een Helpende Plus in de zorg

Als Helpende Plus kun je dus verschillende richtingen uitgaan. Afhankelijk van de branche waarin je terecht komt, zal je takenpakket er wat anders uit komen te zien:

 •  Thuiszorg: Je kunt als Helpende Plus kiezen voor de thuiszorg. In dat geval ondersteun en begeleid je cliënten in hun eigen woonomgeving. Buiten de ondersteuning van huishoudelijke taken en de persoonlijke verzorging, is het hier belangrijk dat je een sterk oog hebt voor het welzijn van de zorgbehoevende. Gezien jij, al dan niet, het meeste over de vloer komt, weet jij als geen ander wat er speelt en moet je tijdig hulp inschakelen wanneer er iets niet goed gaat. Het is ten slotte belangrijk dat je al je handelingen goed documenteert. Zo blijft iedereen uit de omgeving op de hoogte en kan er niks verkeerd gaan met de zorg van de cliënt.
 • Verpleeg- en/of verzorgingshuis: Als Helpende Plus kun je er ook voor kiezen om in een verpleeg- of verzorgingshuis te werken. Hier sta je, net zoals in de thuiszorg, in voor de huishoudelijke taken en de persoonlijke verzorging van je cliënten. Echter, is het hier belangrijk dat je bouwt aan een thuis voor zorgbehoevenden die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Als geen ander weet jij mensen dus op hun gemak te stellen. Bovendien breng je de maaltijden rond en weet je een telkens een praatje te slaan!

Wat doet een Helpende Plus specifiek?

Wat zal je op een dagelijkse basis doen als Helpende Plus? We sommen graag dit uitgebreide takenpakket voor je op:

 •  Je ondersteunt je cliënten enerzijds bij al hun huishoudelijke taken en persoonlijke verzorging. Dat gaat van de hulp bij het aankleden tot het strijken van kleding.
 • Verder pas je de nodige medische handelingen toe, met name het helpen met wondverzorging en het verstrekken van medicatie. Je bent bovendien in staat om mensen met een stoma of een katheter te helpen. Deze moeten namelijk op regelmatige basis schoongemaakt en/of vervangen worden.
 • Je assisteert de verzorgende IG, verpleegkundige en/of artsen bij onder andere de verpleegtechnische handelingen.
 • Bovendien ben je alert op het welzijn van je cliënten. Je weet kleine en grote veranderingen tijdig en correct in te schatten en hebt een goede kennis van de sociale kaart. Hierdoor weet jij als geen ander aan de (juiste) alarmbel te trekken.
 • Ten slotte kun je helder rapporteren over de toestand van je cliënten naar verschillende partijen, zoals de familie, zodat iedereen steeds op de hoogte blijft.

Welke opleiding moet je volgen als Helpende Plus?

Om Helpende Plus in de zorg te worden, heb jij een afgeronde opleiding Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 op zak. Met dit mbo-diploma kun jij bij buro Nexus aan de slag. In deze opleiding leer jij werken met verschillende doelgroepen, dus niet alleen met ouderen. Deze opleiding duurt twee jaar en met dit diploma kun jij makkelijk doorgroeien naar Verzorgende IG niveau 3. Wanneer je een opleiding als Helpende hebt afgerond, is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen.

Welke vaardigheden heb je nodig om Helpende Plus te worden?

 •  Kort en krachtig, maar het valt niet te ontkennen dat je cliënten zich kwetsbaar opstellen. Jij beschikt niet alleen over sterke huishoudelijke en verzorgende handelingen, maar dankzij je psychosociale vaardigheden weet je op tijd wanneer je aan de alarmbel moet trekken.
 • Dat brengt ons tot het volgende punt en dat is dat je goede kennis hebt van de sociale kaart van alle zorgverstrekkers en -voorzieningen in jouw regio. Loopt er iets stroef? Dan weet jij als eerste dat je een derde partij, zoals een mantelzorger, aan de mouw moet trekken.
 • Verder ben je stressbestendig. Het kan gebeuren dat je plots in een noodsituatie terecht komt. In dat geval moet je vooral je hoofd weten koel te houden.
 • Ten slotte sla jij graag een praatje. Dagelijks kom je in contact met mensen die hun verhaal kwijt willen bij iemand. Als Helpende Plus kun jij dit als geen ander!

Verschil tussen Helpende en Helpende Plus

Om aan de slag te gaan als Helpende Plus, moet je eerst en vooral een diploma Helpende Zorg en Welzijn (HZW) niveau 2 hebben behaald. In dit geval ben je Helpende van beroep. Om je bij te scholen tot Helpende Plus, moet je een cursus volgen. Op het einde van de rit zal je een certificaat ontvangen dat aantoont dat je de volgende vaardigheden kunt uitoefenen:

 •  Medicijnverstrekking- en toediening;
 • Wondverzorging;
 • En de zorg voor mensen met een stoma of een katheter.

Helpende Plus salaris

Wil je aan de slag als Helpende Plus en ben je benieuwd naar het salaris? Het gemiddelde brutoloon van een Helpende Plus ligt tussen de €1485 en €2585 per maand (exclusief extra’s zoals vakantiegeld). Het salaris en andere arbeidsvoorwaarden als Helpende Plus kun je vinden in de cao VVT. Bij buro Nexus kun je aan de slag als Helpende Plus niveau 2. Het uurloon dat je bij ons ontvangt hangt af van jouw werkervaring en kan variëren per project.

Waarom werken als Helpende Plus bij buro Nexus?

Als Helpende Plus bij buro Nexus ga je aan de slag binnen de VVT en ben jij degene die zorgt voor jouw cliënten. Maar wie zorgt er voor jou? Dat doen wij! Kom je als Helpende Plus bij ons werken? Dan krijg je, zodra we een project voor je hebben, een projectovereenkomst voor de duur van dat project. Dit werkt net even wat anders dan je van ons gewend bent, maar dat mag de pret niet drukken! Je krijgt gewoon alsnog één vast aanspreekpunt bij wie je terechtkunt met al jouw vragen. Het geven van cadeautjes en (als het weer mag) het organiseren van uitjes, vinden wij leuk. Wij verwennen onze zorgprofessionals graag en vieren successen voor en mét elkaar. Zo hebben we in 2019 met al onze medewerkers Bobbejaanland onveilig gemaakt. Benieuwd hoe dit was? Bekijk onderstaande video!

Klaar voor de volgende stap?

Wil jij aan de slag als Helpende Plus of wil je gewoon een keer koffie komen drinken? Maak dan een afspraak en wie weet zien wij jou snel op een van onze kantoren!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?  Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief