We zijn al een tijdje het pad van digitalisering en automatisering aan het bewandelen. Sinds de coronacrisis is deze digitale transformatie zelfs in een stroomversnelling terecht gekomen. De crisis zorgt namelijk voor nieuwe uitdagingen, maar ook voor nieuwe innovatieve oplossingen voor bepaalde problemen. Echter, wat bedoelt men nu met deze begrippen en welke rol spelen zaken zoals Big Data? Dat vertellen we je graag verder in dit artikel!
Onder digitalisering verstaan we analoge processen die worden vervangen door digitale. Denk hierbij aan alle documenten die binnen een bedrijf onder één digitaal archief worden gebracht. Bij automatisering gaat het dan weer over taken die uit handen worden genomen van de werknemers aan de hand van bijvoorbeeld softwarerobots. Volgens IT Daily noemt men zo’n technologie ‘Robotic Process Automation’, ofwel RPA. Het is volgens hen de kunst om een balans te vinden tussen wat deze RPA-robots kunnen opnemen en welke taken mensgericht moeten blijven. Deze verschuiving moet dan ook gezien worden als processen die geoptimaliseerd worden, waardoor medewerkers zich kunnen focussen op minder procesmatige taken.
Wat betekent dit nu allemaal? Men zou zich kunnen afvragen of deze digitalisering en automatisering leidt tot werkloosheid. Deze technologische vooruitgang is eerder een complementaire procedure. Bepaalde procesmatige taken worden overgenomen, waardoor bestaande invullingen kunnen verdwijnen. Echter, moet men hier op een creatieve manier mee omgaan, waardoor er een aanbod aan nieuwe jobs vrijkomt.
Volgens FOKUS magazine is het dan ook zeker voordelig voor een bedrijf om in te zetten op digitalisering en automatisering. Eerst en vooral verhoog je de productiviteit en de output van je installaties. Bovendien kun je er dus voor zorgen dat de ‘Time-to-Market’, ofwel de tijdsduur die nodig is vanaf het ontwerp van een product tot de publicatie op de markt, inperken. Zij halen ook aan dat digitalisatie en automatisatie energie-efficiënt en milieubewust produceren mogelijk maken, doordat je alles op voorhand kunt instellen. Een goed voorbeeld hiervan is het concept van de ‘Digital Twin’, wat volgens hen een virtuele kopie is van een product, productielijn of zelfs productieproces. Men kan voorspellingen doen aan de hand van deze Digital Twins. Allerlei zaken worden zowel op elektrisch als mechanisch niveau uitgetest. Aan de hand van deze simulaties kan men dan op voorhand goed inschatten welke eventuele fouten, zoals een te zware belasting, kunnen voorkomen in het productieproces. Hoe meer van deze zaken tijdig ingeschat kunnen worden, hoe meer de kosten kunnen worden gedrukt.
Bij buro Nexus hebben we een grote portefeuille aan projecten. Zo staat onze consultant, Anthony Misseeuw, in voor de automatisering van machines op zijn project. Hij is dan ook gepassioneerd door alles wat met automatisatie te maken heeft. Zo vertelt hij dat bedrijven steeds meer volgens het ‘Computer-Based’ principe, ofwel ‘IT-based’ werken. Dankzij deze vernieuwing, moet een operator niet meer alles handmatig ingeven. Als er een nieuw productorder binnenkomt, dan weet de machine aan welke paramaters het moet voldoen voor de productie hiervan. Bovendien helpt ‘Big Data’ ons om gegevens gestructureerd te organiseren en indien nodig tijdig in te grijpen. We krijgen eigenlijk meer controle over het volledige proces.
Ben jij ook helemaal gebeten door digitalisering en automatisering? Top! Bij buro Nexus hebben wij een grote portefeuille aan projecten binnen de Industry & Manufacturing en de Construction. Bij ons kun je proeven van verschillende disciplines mét het comfort van een vast contract. Bovendien is jouw werkgeluk onze prioriteit! Ben jij dus een technisch talent en wil jij mee bijdragen aan digitalisatie en automatisatie? Neem dan contact met ons op en we bekijken graag de mogelijkheden!
Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?