Niels Bassleer

Met mijn gevarieerd takenpakket, vliegen de dagen voorbij!

Hi Niels! Kun je om te beginnen ons wat meer vertellen over jezelf? Welke professionele achtergrond heb je?

“Graag! In het secundair onderwijs heb ik de doorstromingsrichting Elektriciteit-Elektronica gevolgd. De passie voor deze disciplines zit er bij mij dus al van jongs af aan in! Vervolgens heb ik deze lijn doorgezet en heb ik een bachelor in de Energietechnologie aan de Odisee Hogeschool behaald. Als ik terug kijk op deze studie, dan kan ik met zekerheid zeggen dat ik hier tevreden over ben. We mochten dan ook proeven van talrijke domeinen, zoals automatisering, domotica, duurzame energie, etc. Persoonlijk spraken mij de vakken hernieuwbare energie en domotica het meeste aan. Dat laatste is een verzamelnaam voor slimme apparaten die een woning meer energiezuinig en meer comfortabel maken. In de eerste instantie leerden we hier dan ook alles over op huishoudelijk vlak, maar geleidelijk aan bekeken we wat we hiermee kunnen bereiken op industrieel vlak. Het wordt dan ook steeds meer de trend om domotica in de industrie in te zetten. Verder heb ik ervaring met KNX, wat een open-source besturingssysteem is waarmee apparaten en installaties met elkaar kunnen ‘communiceren’. Kortom, een interessant pakket waarbij zowel de programmatie als de installatie van licht-, rolluik-, en verwarmingssturingen tot toegangscontrole en visualisatie aan bod kwamen. Een leuk weetje is dat mijn vader ook een passie heeft voor elektriciteit en elektronica. Zo werkt hij buiten zijn hoofdberoep als laborant ondertussen als zelfstandig elektricien in bijberoep. Het zit dus in de familie!”

Wat leuk om te horen dat je zo’n passie hebt voor je vak! Kun je ons verder verklappen waar we je dan buiten de werkuren kunnen terugvinden?

“Dan kun je me meermaals per week terugvinden in een zwembad. Zo probeer ik toch twee keer per week te gaan zwemmen. Dat vul ik dan af en toe aan met een loopsessie. Je kunt dus wel stellen dat ik graag sport, maar mijn grootste passie bevindt zich in de autosport. Buiten mijn uren volg ik Ferrari nauw op de voet in alle autoklassen, van Formule 1 tot GT’s. Verder ben ik een fervente verzamelaar van Ferrari schaalmodellen, waardoor ik een tijdje terug zelfs op de regionale zender AVS mijn verzameling van 300 modellen heb mogen uitstallen. Ondertussen heb ik elk duo van Formule 1 vanaf 1994 tot 2020 in mijn bezit. Oorspronkelijk was mijn vader hiermee begonnen, dus heb ik dit met de paplepel meegekregen. De meeste kinderen keken naar kinderseries, terwijl ik opkeek naar Schumacher! Qua ambities neem ik zelf deel aan online races op hoog niveau. Thuis heb ik dan ook een stoel met pedalen en een stuur staan. Voor mij is het ontspannend als ik op woensdagavond alles online klaar zet voor de race, waarna ik met mijn vrienden een tijd op de (online) baan spendeer. Verder heb ik al een paar keer in het weekend deelgenomen aan een volledige 24-uurs race. Dan zijn we met vier deelnemers in één ploeg en hebben we elk een stunt van twee uren.”

Hoe ben je eigenlijk bij buro Nexus terecht gekomen?

“Wel, in mijn opleiding konden de docenten het concept van projectsourcing alleen maar aanraden. Zo leer je op elk project wel wat nieuws en kun je van verschillende disciplines proeven. Met mijn achtergrond, is dit dan ook dé perfecte combinatie! Toen ik was afgestudeerd, werd ik wel door 80 bedrijven benaderd, maar buro Nexus sprak mij meteen aan. Op één week zat alles dan ook in kannen en kruiken en had ik getekend, wat ook veel zegt over de snelle processen bij jullie. Tot nu toe heb ik geen spijt van deze beslissing!”

Je vertelt dat je dankzij je diploma Energietechnologie een brede achtergrond hebt. Welke projecten heb je dan al afgelegd?

“Ik heb al verschillende projecten afgelegd op anderhalf jaar tijd. Mijn docenten hadden dus zeker gelijk over het leertraject! Zo heb ik op een project gestaan waar ik in stond voor het uitwerken van de technische schema’s van elektromechanische uitrustingen van wegen en civieltechnische kunstwerken zoals tunnels. Ik heb zelfs schema’s mogen maken voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen en ben dan ook daar een paar keer langs mogen komen. Ik kan alvast zeggen dat dat een indrukwekkend project is! Sinds kort ben ik overgestapt van de tak Infra & Traffic naar een nieuw project binnen de industrietak. Nu help ik mee met het voorbereiden van boven- en ondergrondse kabelwerken op verschillende werven. Aan het begin van een werkdag sta ik mee in voor het opstarten van de werf, maar daar komt heel wat bij kijken. Ik moet namelijk op voorhand een veiligheid- en risicoanalyse en een KLIM- en KLIP-melding maken. Dat laatste zorgt ervoor dat we veilig grondwerken kunnen uitvoeren, zonder dat we kabels en leidingen in de grond beschadigen. Deze melding wordt dan ook doorgestuurd naar alle mogelijke betrokken kabel- en leidingbeheerders. Verder zorg ik in teamverband dat de algemene werfketen efficiënt verloopt. Denk hierbij aan de bestellingen van materiaal, maar ook alle facilitaire voorzieningen op de werf, zoals wifi en een koffiemachine. Op ieder project leer ik trouwens wel wat nieuws. Zo moest ik recent veiligheidsfilmpjes bekijken in verband met gasveiligheid, wat ik dan weer meeneem in mijn persoonlijk leertraject. Ik heb dus een gevarieerd takenpakket, waarbij de dagen voorbij vliegen!”

Kun je om af te sluiten ons meegeven wat volgens jou de grootste voordelen van het projectmatig werken zijn?

“Dan moet ik wel zeggen dat je niet vast zit aan één takenpakket en één discipline. Heb je meer nood aan uitdaging of wil je net wat meer variatie? Dan kun je dat bij jullie aangeven, en dan bekijken we samen de mogelijkheden. Persoonlijk, wist ik niet 100% wat ik wilde doen na mijn studies. Ondertussen heb ik al het een en het ander geleerd op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Ik ben dus benieuwd wat de toekomst in petto heeft!”

werfvoorbereider

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?