Martijn van Doorn

Een project vanuit de grond mee zien groeien, dat is top.

De bouwsector is een steeds evoluerend veld. Kun je ons vertellen hoe jij de toekomst voor je ziet?

“In België en Nederland is de modernisering in de bouw volop aan de gang. Steeds meer voorbereidende zaken verlopen digitaal. Een goed voorbeeld hiervan is BIM (Building Information Modelling), wat interessant is voor een bepaalde aanbesteding van bepaalde orde. Het gaat hier om een digitaal bouwmodel, dat een virtuele weergave van het bouwwerk vormt. Dit zodat alle objecten eerst digitaal in detail ingetekend zijn, waardoor er onaangename verrassingen vermeden worden bij de latere, effectieve uitvoering. De algemene digitalisering is het gevolg van het feit dat de bouwtermijnen telkens kleiner worden. Het uitvoeringsproces wordt steeds korter en de voorbereidingsfase zal hierdoor steeds belangrijker worden. Ik voorspel dan ook dat mijn takenpakket als Consultant Werfleiding stelselmatig zal veranderen. De nadruk zal meer liggen op de werfleiding. Het concept van vaste arbeiders neemt af en men besteed meer uit. Mijn taak is om voor iedere partij alles tijdig voorbereid, uitgevoerd en gecontroleerd te hebben, zodat de voorziene planning kan worden aangehouden. Als alle vooropgestelde werken op het einde van de werkdag volbracht zijn, ben ik een tevreden man.”

Kun je ons meer vertellen over jouw diploma Bouw?

“Ik heb op de hogeschool PXL Diepenbeek een Professionele Bachelor Bouw behaald. Dit is een eerder praktijkgerichte opleiding, wat perfect is voor mij. Met mijn afstudeerrichting ‘gebouwen’ – heb ik gelukkig veel opties. Zowel het voorbereiden van projecten (calculatie, tekeningen opmaken, planning, …) als de uitvoering (materiaal- en productkennis, aansturing, opmeten, …) kwamen hierbij aan bod. Dit voor allerlei facetten in de bouw; van beton- en metselwerken, metaalconstructies, renovaties, … Noem maar op! Ik kan dus aan de slag gaan als Consultant Calculatie of Consultant Werfleiding bijvoorbeeld. Momenteel heb ik voor dat laatste gekozen; een ‘nine to five’ kantoorinvulling zou niets voor mij zijn. Ik combineer graag het binnen- met het buitenwerk, zodat ik werkelijk het project vanuit de grond mee zie groeien. Op termijn zou ik eventueel graag doorgroeien naar Consultant Projectleiding. Bij buro Nexus kan ik alvast proeven van al deze verschillende invullingen.”

Wat trok jou vervolgens aan om te komen werken bij buro Nexus en hoe lang ben je ondertussen bij ons in dienst?

“Ik ben 3 jaar geleden afgestudeerd en werd meteen gecontacteerd door buro Nexus. Ik kreeg meerdere telefoontjes, maar jullie sprongen erbovenuit. Zelf wist ik niet goed welke richting ik wou uitgaan. Sommigen weten al van jongs af aan dat ze brandweerman willen worden. Ik daarentegen, was nog zoekende. Wil ik eerder bij een grote aannemer of een kleine aannemer aan de slag gaan? Jullie wisten me te overtuigen met het concept van Project Sourcing. Dit combineert het beste van twee werelden: flexibiliteit én een vaste werkgever. Buro Nexus is dus absoluut geen interimkantoor. Door te werken op projectmatige basis, ontdek ik wat bij mij past en krijg ik hier ook steeds de nodige ondersteuning voor.”

Om af te sluiten: hoe ziet een gemiddelde dag er bij jou als Consultant Werfleiding eruit?

“Ik sta momenteel op de bouw ter uitbreiding en renovatie van een woonzorgcentrum. Iedere dag brengt wat anders, aangezien ik insta voor de coördinatie van het project. Gemiddeld genomen begin ik ’s morgens met de arbeiders op gang te helpen. Ik sta bovendien in nauw contact met de Projectleider van de opdrachtgever. Samen plannen we de weken in en controleer ik tekeningen, uitgevoerde werken, bestellingen,…”

Consultant Werfleider

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?