Martijn Theunissen

Buro Nexus vindt steeds een project op maat!

Kun je als Consultant Construction ons meer vertellen over je project bij HSBB?

“HSBB focust zich uitsluitend op houtskeletbouw. Dat gaat van particuliere woningen tot projecten zoals een B&B of een restaurant. In een eerste fase krijgen we een architectuurplan en maken we een offerte op. Vervolgens maak ik een productietekening en een stabiliteitsstudie, want alles wordt geprefabriceerd. Dus ik deel de wanden op, bepaal met welke structurele elementen we werken,… Doordat ik alles 3D uitteken, kan ik op voorhand elk mogelijk probleem inschatten. Dit sturen we tenslotte op naar de producent. Zij zetten deze tekeningen om naar machinetekeningen. En voilà, één week later staat de houtskeletbouw op de werf.
Binnen dit project zet ik dus eigenlijk de werf op van A tot Z. Zo maak ik de productietekeningen, bereken ik de draagstructuur van de woning én maak ik de kostprijsberekeningen op. Met mijn achtergrond als Bouwkundig Ingenieur, zit ik volledig op mijn plaats. Hier ging echter een uitgebreide screening aan vooraf. Ik heb namelijk zelf eerst gezocht naar werk binnen de houtskeletbouw. Het is echter moeilijk om in België binnen deze sector te geraken. Toen kwam buro Nexus op het juiste moment op mijn pad. Jullie hebben veel moeite gedaan om een project binnen de houtskeletbouw te vinden. En zo kan ik al anderhalf jaar mijn passie uitoefenen!”

We lezen op de website van HSBB dat laag energie bouwen en houtskeletbouw de toekomst zijn. Wat zijn hiervan de voordelen?

“Lage energiewoningen brengen enkele voordelen met zich mee. Zo is de woning luchtdicht en dampopen. Hierdoor komt er geen koude of warme lucht binnen, maar verliest het gebouw ook geen warmte. We kunnen dan ook goed isoleren, aangezien dit met hout makkelijk werkt én hout van nature isolerend is. We werken bovendien met een open structuur. Dit allemaal, zorgt ervoor dat er weinig energie verloren gaat en dat je hierop kunt besparen.
Een ander voordeel is, dat we ecologisch te werk gaan. Hout is namelijk één van de enige hernieuwbare bouwmaterialen op de markt. Zo wordt beton bijvoorbeeld van cement gemaakt, wat niet onuitputtelijk is. HSBB daarentegen, werkt met een extern bedrijf dat al de gekapte bomen terug aanplant. Dat nieuw stuk kan men dan op zijn beurt binnen 30 jaar weer rooien.
Een laatste punt is dat het tijdsefficiënt is. Binnen drie weken zetten we een water- en winddicht huis. Je zou er in principe kunnen gaan wonen, maar er staat dan nog niets in.
Het gehele proces vanaf de grondwerken tot het huis volledig klaar is, duurt uiteindelijk zo’n zes maanden.”

Hoe zit het met houtskeletbouw in België? Wordt hier veel gebruik van gemaakt?

“Ik heb het gevoel dat we naar de toekomst toe meer houtskeletbouw zullen zien. Tot op heden bestaan er wel nog enkele misvattingen. Zo denken sommigen dat de afwerking aan de buitenkant met hout móet gebeuren. Dat is helemaal niet waar. We kunnen gerust de bouw met baksteen vooraan afwerken. Een andere misvatting is de kostprijs. Sommigen denken dat dit altijd duurder uitvalt. Toch hangt dit eerder af van de toepassing en hoeft dit niet tegen een hogere prijs uit te vallen dan traditionele bouwwerken. Als we deze vooroordelen kunnen wegwerken, gaat houtskeletbouw als bouwmethode in populariteit toenemen.”

Wat vind je het leukste aan je job bij buro Nexus?

“Eerst en vooral kan ik werken met houtskeletbouw, één van mijn grote passies. Bovendien heb ik zeer gevarieerd werk, waardoor ik mijn voetafdruk op elke fase van het bouwproject achterlaat. Elke dag brengt dan ook wat anders. De ene dag teken ik plannen uit en de andere sta ik op de werf. Hierdoor kom ik ook in aanraking met veel verschillende mensen. Graag wil ik zeker nog toevoegen dat buro Nexus een erg familiale sfeer met zich mee brengt. Jullie hebben oprecht interesse in zowel mijn professionele leven als mijn privésfeer.”

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?