Jonah Schuermans

Bij buro Nexus krijg je de kans om iets te doen wat je echt graag wil!

Hoe ben je met buro Nexus in aanraking gekomen en wat is je ervaring?

“Zoals ik het zelf altijd zeg ben ik bezig met ‘ronde twee’ bij buro Nexus. Ongeveer drie jaar geleden werd ik als bijna afgestudeerde gecontacteerd door buro Nexus met de vraag of ik voor ze aan de slag wilde gaan. Ik kreeg vervolgens een kennismakingsmail met meer uitleg en dat trok mijn aandacht. Ik ben op gesprek geweest en van het een kwam het ander. Ik nam de uitdaging aan en kwam terecht op mijn eerste project waar ik enorm veel heb geleerd. Door dat project sta ik waar ik nu ben. Uiteindelijk ben ik van werkgever veranderd, maar kwam ik tot het besef dat ik een stap in de verkeerde richting had genomen. Ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en buro Nexus schoot als eerste door mijn gedachten. We maken veel keuzes in onze carrière en ons leven. Soms zit daar een keuze bij die niet 100% aansluit bij je verwachtingen op dat moment. Gelukkig kon ik weer bij buro Nexus aan de slag en vonden ze een project dat perfect bij mij paste. Het contact dat ik heb met buro Nexus en met mijn contactpersoon is sinds de start goed. Iedereen staat altijd open als ik bel voor vragen en ik word zelf ook regelmatig opgebeld om te vragen hoe het gaat. Dat is fijn.”

Wat was voor jou reden om op projectbasis te werken en hoe bevalt het?

“Ik krijg wel eens te horen dat consultants denken dat ze zich een buitenbeentje gaan voelen als ze op projectbasis aan de slag gaan. Ik ervaar dit nog altijd anders. Het enige verschil om als consultant aan de slag te gaan, vergeleken met rechtstreeks in dienst, zit hem vooral in de formaliteiten. Voor de rest word je vooral beschouwd als een van hen. Persoonlijk vind ik één van de grote voordelen van werken op projectbasis bij buro Nexus dat je de kansen en de mogelijkheden krijgt om op zoek te gaan naar iets wat je echt graag wil doen.”

Kun je ons iets vertellen over jouw functie en je huidige project?

“Bij mijn eerste project werkte ik als BIM-werfconsulent. Ik zit dus in de BIM-wereld. Kort samengevat is dat het uittekenen van gebouwen in 3D, van de fundering tot aan het dak. Met dat 3D-model wordt uiteindelijk de samenwerking voor het project uitgebouwd. Het kan zijn dat een architect of ingenieur dit model al maakt en dan worden wij ingezet voor de coördinatie ervan. Bij mijn eerste project was ik een BIM-modelleur op de werf en combineerde ik een kantoor-job met een werf-job. Sinds augustus ben ik aan de slag op mijn huidige project, ook als BIM-modelleur. Als je vooruit wil gaan in de wereld van BIM is het belangrijk om te zoeken naar innovatie en daar ook in te willen geloven. Dat is bij het bedrijf waar ik nu werk wel degelijk het geval. Ik heb het erg naar mijn zin, buro Nexus heeft een goed project voor me gevonden. Ik ben nu met een 5-tal projecten bezig. Deze lopen allemaal door elkaar. Bij de meeste van deze projecten begin ik met het tekenwerk. Ik krijg de plannen van de ingenieur en de architect en daarmee bouw ik het 3D-model op. Vervolgens houden we vergaderingen met project- en werfleiders waarin ze mij vragen kunnen stellen. Bij de andere projecten ben ik meer bezig met coördineren. We leggen de modellen van de ingenieur en de architect op elkaar en laten de software alle fouten eruit halen, een clashcontrole noemen we dat. Ik ben dus veel bezig met tekenwerk en coördineren. BIM evolueert enorm snel en we zijn nu aan het onderzoeken om richting Augmented Reality te gaan. Daarmee kunnen we kijken hoe we ons 3D-model zo goed mogelijk op de werf krijgen. Door middel van Augmented Reality kunnen we onze modellen op de realiteit plakken. Op het scherm van je smartphone of tablet zie je dan hoe het eruit komt te zien en of alles klopt. Dit is heel handig om alle fouten, als deze er zijn, op te kunnen sporen. De ontwikkeling hiervan gaat heel snel, dus wie weet waar we over een paar maanden staan.”

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

“Op dit moment in mijn carrière wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen, leren en groeien in wie ik ben en wat ik doe. Zoals ik al zei kan er enorm veel veranderen in korte tijd. Wat ik voor nu belangrijk vind is om met volle goesting naar mijn werk te gaan. Daarnaast kijk ik er naar uit om de hele wereld van de BIM verder te ontdekken. Het idee dat we hebben over de toekomst is misschien niet zo heel ver weg.”

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?