Interview Jasper Cooremans

''Om uiteindelijk een mooi en werkend product neer te zetten, dat geeft mij veel voldoening!''

Dag Jasper, leuk om elkaar te spreken! Zou jij jezelf even kunnen voorstellen?

Dag, jazeker! Ik ben Jasper Cooremans, 27 jaar en ik ben woonachtig in Opwijk. Naast mijn werk speel ik competitief volleybal. Dit doe ik drie keer in de week. Twee keer trainen en één keer een wedstrijd. Verder ben ik graag bezig met wat kleine projectjes rondom 3D-printing. Puur als hobby, maar ik verdiep me hier graag in.

Leuk om je beter te leren kennen! Kun je ons meenemen in jouw carrière tot nu toe?

Na het middelbaar heb ik de masteropleiding Elektromechanica gevolgd. Deze heb ik met succes afgerond, waarna ik besloten heb om mij verder te verdiepen binnen dit vakgebied. Dit ben ik gaan doen door één jaar stage te gaan lopen aan de universiteit van Guimarães in Portugal. Dit was een fantastische ervaring die ik iedereen kan aanraden! Nadien ben ik bij buro Nexus gestart, waar ik sinds januari 2019 met veel plezier werk.

Tof zeg! Kun je meer vertellen over de projecten die je al hebt mogen draaien?

In januari 2023 ben ik vier jaar in dienst bij buro Nexus. Al deze jaren heb ik voornamelijk als consultant Mechanisch Ontwerpingenieur voor Balliu gewerkt. Balliu is een machinebouwer die machines ontwikkelt met slimme laseroplossingen. Hierbij liggen de specialisaties bij snijden, lassen, cladding en ablatie. In deze vier jaar heb ik ook een periode voor Anglo Belgian Cooporation gewerkt. Dit is het moederbedrijf van Balliu. Zij maken grote dieselmotoren die voornamelijk de scheepvaart, land based energievoorzieningen en traktie (treinen) als bestemmingsdoeleinden hebben.

Kijk aan! Je project bij Balliu was gelijk een schot in de roos. Uit welke werkzaamheden bestaat jouw baan?

Balliu maakt vooral prototypemachines. De machines komen op aanvraag van onze klanten bij ons binnen, waarna ze door worden gezet naar mijn afdeling. Wij tekenen deze machines tot in detail uit waarna we ons bezighouden met de opvolging van verschillende fases. Zo houden wij ons bezig met de aankoop-, montage-, productie- en opstartfase bij de klant. Wij zijn bezig vanaf het moment dat de machine bij Balliu besteld wordt, tot aan het moment dat de machine operationeel is bij de klant.

Dat klinkt als een veelzijdige baan! Wat is het leukste aan jouw baan?

Ik vind het tof om een theoretisch concept om te zetten in de praktijk. Dit is vaak een hobbelig proces waarbij je zaken tegenkomt waarop je moet anticiperen. Om dan uiteindelijk een mooi en werkend product neer te zetten, dat geeft mij veel voldoening!

De passie voor je vak spat ervan af! Dit komt meer voor bij jou in de familie heb ik begrepen. Kun je hier meer over vertellen?

Dit klopt! Mijn grootvader is zijn hele carrière elektricien in de industrie geweest en heeft zich kunnen opwerken tot hoofdelektricien bij de Belgische krant Het Nieuwsblad. Mijn vader heeft weliswaar geen technische opleiding gevolgd, maar heeft veel aan doe-het-zelven gedaan. De passie voor techniek is eigenlijk met de paplepel ingegoten.

In deze snelgroeiende wereld liggen veel uitdagingen voor het oprapen. Welke uitdagingen spreken jou het meeste aan?

Binnen mijn baan krijg ik te maken met veel verschillende projecten. De grootste uitdaging voor mij is het schakelen hiertussen. Het komt namelijk bijna altijd voor dat je meerdere projecten tegelijk uitvoert. Om dan het overzicht te behouden en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, dat is voor mij de grootste uitdaging. Daarnaast word ik ook betrokken binnen Balliu bij andere projecten dan mijn eigen baan. Dit probeer ik zo goed mogelijk te combineren en communicatie speelt hier een belangrijke rol in.

De jeugd heeft de toekomst. Waarom moeten zij kiezen voor het vak van ingenieur?

Het vak van ingenieur is zeer breed. Je kan kennis vergaren over verschillende interessegebieden en daardoor in vele branches werken. Buiten de vele kansen heeft het vak van ingenieur veel te bieden als je leergierig bent en de wereld van technologie wilt ontdekken. Zo leer je hoe technologie on dagelijks leven bepaalt. De tijd staat binnen deze branche nooit stil.

Twee weken geleden was het de Week van de Ingenieur. Het thema dit jaar was ‘Sustainable Development Goals’, hoe zie jij deze doelstellingen terugkomen op jouw werk?

Binnen Balliu zijn we veel bezig met innovatie. Zo produceren we machines die ingezet worden om het openbaar vervoer in India vorm te geven. Verder dragen de machines van Balliu ook bij aan de productie van elektrische auto’s. Alles wat wij maken voldoet aan de Europese kwaliteit waardoor wij garant staan voor robuuste en duurzame installaties.

Om even terug te blikken op jouw carrière bij buro Nexus. Je werkt nu bijna vier jaar bij ons. Wat maakt buro Nexus een fijne werkgever voor jou?

Wat ik zelf prettig vind is dat er goed geluisterd wordt naar mijn interesses en voorkeuren. Daarnaast werken er bij buro Nexus veel leeftijdsgenoten. Dit is prettig in de omgang. Een ander voordeel is het aanbod dat jullie bieden aan projecten. Je hebt als consultant de vrijheid om diverse projecten te draaien en zodoende te ervaren wat bij jouw wensen past. Dit alles met de zekerheid van een vaste werkgever. Naar mijn idee is het een tof concept voor jonge onervaren professionals die de technische wereld willen ontdekken.

Mooi gesproken! Tot slot, welke doelen/ambities heb jij voor de toekomst?

Voor nu wil ik zoveel mogelijk werkervaring op doen binnen de sector. Door projectsourcing heb ik de kans om in korte tijd veel informatie te vergaren. Daarnaast heb ik de ambitie om verder te evalueren binnen mijn carrière. Ik ben op dit moment nog geen leidinggevende, maar dat lijkt me wel wat.

Jasper Cooremans

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?