Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Op donderdag 28 april 2022 is het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Wereldwijd staat deze dag in het teken van preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Wil jij alles weten over deze dag en waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden? In dit artikel vertellen wij jou alles!

De cijfers en oorzaken

Wereldwijd gebeuren er jaarlijks 270 miljoen ongelukken op het werk en worden er ruim 160 miljoen mensen ziek. De kosten die hieruit voortkomen bedragen ruim 2,5 biljoen euro. Elk jaar overlijden er wereldwijd ruim twee miljoen mensen door ongelukken of ziektes die ontstaan op het werk. In Nederland overlijden jaarlijks 4100 mensen door beroepsziektes, waarvan 3000 door stoffenblootstelling. Kanker is met 2100 sterfgevallen verreweg de meest voorkomende oorzaak. De beroepsziektes komen vaak door stoffen die je niet kunt zien of ruiken of waarvan je denkt dat ze niet zo schadelijk zijn. In Nederland hebben ruim één miljoen mensen te maken met gevaarlijke stoffen op het werk en hierdoor lopen zij risico om ziek te worden. Welke gevaarlijke stoffen zijn dit dan:

  • Kwartsstof: komt voor in onder andere cement en bakstenen en komt vrij bij boren en frezen. Deze stof is veelvoorkomend in de bouwsector.
  • Houtstof: komt voor in houtbewerking en komt vrij bij schuren en zagen. Deze stof is veelvoorkomend in de meubelindustrie, restauratie en bouwsector.
  • Dieselrook: komt vrij bij de verbranding van diesel door onder andere auto’s, machines en aggregaten. Deze rook is veelvoorkomend in de bouw, garages en transportsector.
  • Lasrook: komt voor bij metaalbewerking en komt vrij bij lassen en thermisch snijden. Deze rook is veelvoorkomend in de metaalindustrie, bouw en autohandel.
  • Isocyanaten: komen voor in lijmen, verf en rubber en komen vrij bij verfspuiten, lakken en lijmen. Isocyanaten zijn veelvoorkomend in de chemiesector, autohandel en metaal/bouwsector.

Wat kun jij doen voor een veilige werkomgeving?

Veilig en gezond werken begint bij jezelf! Het is belangrijk om bewust te zijn van het arbobeleid en de (mogelijke) gevaren die aanwezig zijn op jouw werk. Het allerbelangrijkste is dat de regels over veilig en gezond werken goed worden uitgevoerd. Verder heb je als medewerker altijd recht op goede arbeidsomstandigheden. Als je veilig werkt dan is de kans kleiner dat je ziek wordt of dat er ongevallen gebeuren. Wij geven vijf tips weg hoe jij zelf kan bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving.

  • Denk en doe mee: denk mee bij de uitvoering van het arbobeleid bij jou op de werkvloer. Veilig en gezond werken begint bij duidelijke afspraken en regels. Het is dan ook cruciaal dat deze worden uitgevoerd. Hierin heeft elke werknemer een belangrijke rol.
  • Veilig en gezond werken begint bij jezelf: je hebt als werknemer de plicht om je te houden aan de gestelde veiligheidsvoorschriften. Doe dit ook!
  • Meld onveilige en/of ongezonde situaties: het is van groot belang dat er veilig en gezond gewerkt wordt. Wanneer dit niet het geval is moet je dit melden. Alleen op deze manier worden onveilige/ongezonde werksituaties de kop ingedrukt.
  • Spreek elkaar aan: zorg voor je collega’s en spreek ze aan wanneer zij zich niet goed aan de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen houden.
  • Zet veiligheid & gezondheid op de agenda: zorg ervoor dat er geregeld gesproken wordt over dit onderwerp. Zo blijft iedereen scherp en zorg je voor verbetering.

Veiligheid en gezondheid bij buro Nexus

Bij buro Nexus vinden wij de gezondheid van onze professionals/consultants erg belangrijk. Omdat onze professionals/consultants werken bij diverse opdrachtgevers met andere veiligheids- en gezondheidsregels houden onze HR Fieldmanagers en Talent Masters dit altijd goed in de gaten. Ben jij benieuwd of werken bij buro Nexus bij jou past? Kijk eens op onze website.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?