Wist jij dat? Ieder mens 41% DNA deelt met… een banaan! Vandaag is het Wereld DNA Dag! Op deze dag herdenken we onder andere de Zwitserse biochemicus Johann Friedrich Miescher die in 1869 DNA ontdekte. Wat weet jij allemaal over DNA? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen achter hele interessante weetjes. Benieuwd naar welke weetjes? Lees dan snel verder!
Vandaag is het Wereld DNA Dag. Op deze dag herdenken we de Zwitserse biochemicus Johann Friedrich Miescher die in 1869 het DNA ontdekte. Daarnaast herdenken we dat bioloog James Watson, wetenschapper Francis Crick, natuurkundige Francis Crick en chemica Rosalind Franklin in 1953 artikelen in het tijdschrift Nature publiceerden over DNA en zijn structuur. Watson en Crick ontdekten dat een DNA molecuul eruitziet als een dubbele helix. Dit ziet eruit als een wenteltrap. Door de ontdekking van de dubbele DNA-Helix, kregen Watson, Crick en Wilkins de nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Op Wereld DNA Dag vieren we alle ontwikkelingen die afgelopen decennia zijn ontstaan door de ontdekking van DNA.
Wist je bijvoorbeeld dat, het lichaam ongeveer 40 miljard cellen heeft en in elke kern van iedere cel DNA is te vinden? Het is een klein molecuul, nauwelijks te zien met het blote oog. DNA is een afkorting van het Engelse woord deoxyribonucleic acid. In het Nederlands wordt het deoxyribonucleïnezuur genoemd.
Nu we weten waar DNA uit bestaat, willen we natuurlijk ook weten wat DNA nou precies bepaalt. Wat kan DNA over de mens vertellen? Nou, veel eigenlijk! DNA kan bijvoorbeeld vertellen wie je (voor)ouders zijn en welke eventuele erfelijke ziektes er in je familie zitten. Een DNA-test, die nu veel wordt afgenomen, is een test waarmee je kunt zien waar je voorouders vandaan komen. Dit kan verrassende uitkomsten hebben! Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken dat je overgroot opa misschien wel Duits was of dat je verschillende achterneven en nichten hebt die over heel de wereld wonen.
DNA bepaalt ook hoe je eruitziet en hoe je kinderen in combinatie met je partner eruit gaan zien. Een zoon kan kaal worden terwijl zijn vader zijn hele leven al met een bos haar rondloopt. Maar wist je dat je kaalheid ook van de moeder kan erven en dat het niet alleen afhangt van de vaders genen (bedankt mama!)?
Je hebt het woord DNA wellicht al eens horen vallen in een misdaadserie. DNA is namelijk belangrijk tijdens een politieonderzoek. Het kan als belangrijk bewijsmateriaal dienen. Aangezien DNA overal in ons lichaam zit, kunnen onderzoekers het bewijsmateriaal in de vorm van lichamelijk sappen, haar en huid vinden.
Hieronder vind je nog een paar interessante weetjes over DNA, die jij waarschijnlijk nog niet weet!
Ben jij ook helemaal gebeten door DNA? Top! Bij buro Nexus hebben wij een grote portefeuille aan projecten binnen de Chemie & Life Sciences. Bij ons kun je proeven van verschillende disciplines mét het comfort van een vast contract. Bovendien is jouw werkgeluk onze prioriteit! Klinkt werken als laborant jou als muziek in de oren? Neem dan contact met ons op en we bekijken graag de mogelijkheden!
Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?