Dag van de Vroedvrouw 2022

Op 5 mei 2022 zetten we in meer dan 50 landen vroedvrouwen in het zonnetje. Op deze jaarlijks terugkerende dag ligt de focus op dit vak gekoppeld aan een thema. Dit jaar is het thema ‘’100 Years of Progress’’. Hierbij vieren we de 100ste verjaardag van ICM (International Confederation of Midwives), de belangenorganisatie voor vroedvrouwen. Wil jij weten wat een vroedvrouw precies doet? En wat de vroedvrouw voor jou zou kunnen betekenen? In dit artikel vertellen wij jou alles!

Wie is de vroedvrouw?

De vroedvrouw (ook wel bekend als verloskundige, accoucheur of vroedkundige) is een deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. De vroedvrouw is altijd medisch geschoold en is dé expert op het gebied van normale zwangerschap, bevalling en het proces er omheen.  Buiten deze medische expertise biedt de vroedvrouw ook veel aandacht aan het psychologische, emotionele en sociale aspect van zwanger zijn, bevallen en de kraamtijd. Hierbij is het geven van informatie en ondersteuning aan de ouder(s) een belangrijk onderdeel.

Wat doet de vroedvrouw?

De vroedvrouw begeleidt iemand voor, tijdens en na de zwangerschap. Hierbij is het controleren van de gezondheid van de moeder en die van de baby de belangrijkste taak. Mocht het nodig zijn dan overlegt de vrouwvroed met een tweede lijn (arts, ziekenhuis of andere specialist). Verder besteedt de vroedvrouw ook veel aandacht besteden aan hoe de ouder(s) deze periode beleven. De vroedvrouw is een belangrijk aanspreekpunt waar je als ouder(s) je vragen, verwachtingen, wensen en angsten mee kunt bespreken. Tot slot is de vroedvrouw aanwezig bij de bevalling en het proces hierna.

Wat zou de vroedvrouw voor jou kunnen betekenen?

Zwanger zijn is een mooie maar heftige tijd en de rol van de vroedvrouw is groot gedurende deze periode. Maar wat kan de vroedvrouw betekenen voor jou in deze tijd? Wij hebben drie belangrijke facetten op een rijtje gezet.

Informatie: tijdens de zwangerschap is er veel behoefte aan informatie en de vroedvrouw is hiervoor de uitgelezen persoon. Deze weet als geen ander wat deze periode betekent voor de ouder(s) en hoe hier het beste mee omgegaan kan worden. De vroedvrouw speelt door goed te begeleiden en de ouder(s) te voorzien van goede informatie een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Zij heeft een volledig beeld van alle mogelijkheden en kan de ouder(s) hierbij ondersteunen. Zo kan de vroedvrouw bijvoorbeeld heel veel informatie geven over het verloop van de zwangerschap, pijnbestrijding en de beste baringshouding.

Vertrouwenspersoon: gedurende de zwangerschap krijgen ouders vaak van alle kanten raad en iedereen weet te vertellen wat wel en wat niet te doen. Echter is het zo dan elke zwangerschap uniek is en dat de rol van vroedvrouw daarin erg belangrijk is. De vroedvrouw beschikt over de nodige praktijkervaring en deskundigheid door een gedegen opleiding, maar is in de eerste plaats een warm vertrouwenspersoon voor de aanstaande ouder(s). Door bekend te zijn met alle aspecten van een zwangerschap kan de vroedvrouw zowel op deskundig als persoonlijk vlak de beste ondersteuning bieden.

Visie: het vak ‘vroedvrouw’ is een bijzonder vak waarbij je te maken krijgt met allerlei emoties en situaties. Mensen zijn gemaakt voor dit vak en daardoor hebben vroedvrouwen veel met elkaar gemeen. Dit komt allemaal terug in de filosofie die ze nastreven. Ze zullen er, samen met de zwangere vrouw en mogelijke partner, alles aan doen om de zwangerschap zo normaal mogelijk en natuurlijk te laten verlopen. Dit doen ze door de zwangere vrouw zeer nauwkeurig te volgen en het natuurlijke proces zoveel mogelijk te bewaken. Bevallen is de natuurlijkste zaak van de wereld en daar wordt door voedvrouwen naar gestreefd.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?