Wat is het verschil tussen een mbo- en hbo-verpleegkundige?

Wat is het verschil tussen een mbo- en hbo-verpleegkundige? Dit is een vraag die bij veel mensen speelt. De reden hiervoor zijn de vele overeenkomsten in het werk, maar er zijn zeker belangrijke verschillen. In dit artikel zoomen we in op beide functies om een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen. We trappen af met de verschillen in opleiding. Lees snel verder!

Wat is het verschil tussen de opleiding mbo-verpleegkunde en hbo-verpleegkunde?

Wanneer iemand verpleegkundige wil worden, zijn er twee mogelijke studieroutes die iemand kan bewandelen. Een mbo- en hbo-opleiding. Om te ontdekken wat de verschillen zijn en welke voordelen dit met zich meebrengt, nemen wij jou mee in deze opleidingen.

Mbo-verpleegkunde

De mbo-opleiding tot verpleegkundige leidt jou in vier jaar op tot een volwaardig mbo-verpleegkundige. De eerste twee leerjaren zijn breed en leer je voornamelijk basisprincipes van de verpleegkunde. Zo krijg je onder andere informatie over anatomie, ziekteleer, opstellen van een zorgplan en gespreksvaardigheden. Na deze twee basisjaren ga je jezelf specialiseren en keuzes maken die invloed hebben op jouw toekomst als zorgprofessional. Hier kies je bijvoorbeeld in welke tak van de zorg jij wil werken. Bijvoorbeeld het ziekenhuis of de thuiszorg. Gedurende de gehele studie loop je verschillende stages. Hier doe je praktijkervaring op en kun je proeven van de verschillende manieren van zorg.

Hbo-verpleegkunde

De hbo-opleiding tot verpleegkundige leidt jou in vier jaar op tot een volwaardige hbo-verpleegkundige. In het eerste studiejaar maak je kennis met de theorie achter het vak van verpleegkundige. Hier leer je alles over het menselijk lichaam, de theoretische modellen, ziektebeelden en het schrijven van een professioneel zorgplan. Dit doe je aan hand van praktijkgerichte cases. Dit betekent dat je een zorgplan moet schrijven voor een fictieve patiënt. Daarnaast spelen praktijkervaringen ook een belangrijke rol. Zo leer je onder andere mensen te ondersteunen bij de dagelijkse handelingen.

In het tweede en derde studiejaar ga je dieper op de stof in, die je ook steeds vaker gaat toepassen in de praktijk. Zo ga je vier dagen stagelopen om praktijkervaring op te doen en ga je één dag naar school om dieper op de stof in te gaan. In het vierde studiejaar volg je een minor en ga je aan de slag met een afstudeeropdracht. Hier komt het op aan. Je mag alle kennis en ervaringen die je de afgelopen jaren hebt geleerd laten zien.

Het verschil tussen een mbo- en hbo-verpleegkundige

Verschil in taken en verantwoordelijkheden

Kijkend naar beide opleidingen zie je dat er veel overeenkomsten zijn. Toch zijn er essentiële verschillen. Deze zijn vooral goed zichtbaar wanneer we kijken naar de taken en verantwoordelijkheden.

Een mbo-verpleegkundige houdt zich hoofdzakelijk bezig met beperkte complexe zorg. Dit is zorg die voorspelbaar en te overzien is. De complexere zorg die onvoorspelbaar is komt meestal bij een hbo-verpleegkundige terecht. Mocht een patiënt bijvoorbeeld na een operatie grote complicaties doormaken, dan zal de hbo-verpleegkundige het voortouw nemen. Daarnaast werken hbo-verpleegkundige vaak ‘evidence-based’. Dit houdt in dat ze zorg verlenen aan de hand van bewezen wetenschappelijk onderzoek. Een hbo-verpleegkundige is daarom veel breder inzetbaar.

Junior jurist vacatures

Wat is het verschil in salaris tussen een mbo-verpleegkundige en een hbo-verpleegkundige?

Uit de statistieken van vacaturesite Indeed blijkt dat het gemiddelde bruto maandsalaris van een mbo-verpleegkundige ligt op €2.883,-. Dit kan oplopen tot €4.000,-. Bij een hbo-verpleegkundige ligt het gemiddelde bruto maandsalaris op €3.111,- en dit kan oplopen tot €4.700.

Belangrijk om hierbij te benoemen zijn de doorgroeimogelijkheden. Een hbo-verpleegkundige heeft veel meer kansen om door te groeien dan een mbo-verpleegkundige. Hierdoor kan het salaris snel oplopen bij een hbo-verpleegkundige.

Waarom wil ik mbo-verpleegkundige worden?

Om erachter te komen wat het werk van een mbo-verpleegkundige zo leuk maakt, spraken wij met Ilse Miedema. Een enthousiaste projectverpleegkundige die al diverse projecten heeft mogen draaien. Onder andere in de thuiszorg en de gehandicaptenzorg. Deze laatstgenoemde vorm van zorg past perfect bij haar, maar dit was niet altijd zo. Dit toont de keuzemogelijkheden aan die je hebt binnen de zorg. ‘’Bij mijn eerste gesprek had ik aangegeven dat ik graag wil meedraaien in de gehandicaptenzorg en jullie hebben naar mijn wensen geluisterd! Wat grappig is, is dat ik tijdens mijn studie altijd riep dat gehandicaptenzorg niets voor mij is, maar dankzij mijn project kan ik nu beamen dat het juist wel iets voor mij is!’’.

Lees het hele verhaal van Ilse Miedema
Kim de Bree

Waarom wil ik hbo-verpleegkundige worden?

Hoe het detacheren als hbo-verpleegkundige bevalt? Wij vroegen het aan Kim de Bree. Nadat ze haar hbo-opleiding had behaald, is ze bij buro Nexus aan de slag gegaan. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en detacheren bevalt haar goed. ‘’Detacheren zorgt ervoor dat ik me uitgedaagd voel! Je blijft jezelf ontwikkelen op verschillende projecten’’. Ironisch genoeg zit Kim al meer dan één jaar op hetzelfde project. ‘’Ik zit nu op een project waar ze me niet kwijt willen en mijn project wordt steeds verlengd, maar ik heb het hier enorm naar mijn zin, dus mij hoor je niet klagen.’’

Lees het hele verhaal van Kim de Bree

Opleiding volgen via buro Nexus

Ben jij geïnteresseerd in het volgen van een mbo- of hbo-opleiding? Dan ben je bij buro Nexus aan het juiste adres. Wij bieden namelijk de mogelijkheid tot het volgen van verschillende opleidingen. Daarnaast werk je bij ons waardoor je in korte tijd veel ervaring opdoet. Nog niet overtuigd? Neem dan een kijkje op onze website en maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?