Rachel Steinfort – Interim Manager

"Mijn energie en voldoening haal ik uit verandertrajecten!"

Vertel eens, hoe ben jij bij ons terecht gekomen en hoe bevalt het?

“Ongeveer een jaar geleden vond het eerste contact plaats. Op dat moment waren jullie op zoek naar Verpleegkundigen. Ik ben zelf Verpleegkundige geweest, maar doe dit al lang niet meer en ik gaf dit aan. Ik was ondertussen ook niet meer bevoegd en bekwaam. Op dat moment kon ik helaas niks betekenen. Even later werd ik weer gebeld met het nieuws dat er Interim Managers gezocht werden. Vanaf dat moment zijn we verder het gesprek op gaan pakken. Ongeveer 10 jaar geleden was ik al gedetacheerd aan het werk, maar heb er daarna toch voor gekozen om ergens vast in dienst te gaan. Ik kreeg vaak kriebels en dacht: ‘moet ik hier weg?’ en ‘zit ik wel op mijn plek?’. Ik heb het nog even volgehouden, maar na het gesprek met jullie wist ik waar de kriebels vandaan kwamen: ik moest weer gaan detacheren. Vervolgens is het balletje gaan rollen en ben ik een tijdje later begonnen aan mijn eerste opdracht. Toen ik bij jullie startte was er meteen een warm welkom en dat voel ik nog steeds. Er wordt regelmatig gevraagd hoe het gaat en als ik zelf niet bel word ik wel gebeld of krijg ik een WhatsApp berichtje. Er was zelfs al contact voordat ik überhaupt was gestart, dat gaf me het gevoel dat ik er al bij hoorde.”

Je bent nu werkzaam als Interim Manager, maar wat heb je hiervoor eigenlijk allemaal gedaan?

“Ik ben ooit, lang geleden, begonnen in de zorg als Psychiatrisch Verpleegkundige. Op een gegeven moment was ik toe aan iets nieuws en ben ik gaan detacheren. Ik heb veel gezien en dat vond ik erg leuk. Omdat ik wel wist hoe het werken op de afdeling in elkaar zat, ben ik de opleiding ‘Manager in de Zorg’ gaan doen. Om goed te zijn in mijn vak en alles echt in de vingers te krijgen, vond ik het op dat moment belangrijk om toch voor langere tijd voor een baas te werken en ging als Teamleider aan de slag. Na een tijdje had ik het allemaal onder de knie en was ik eraan toe om weer op detacheerbasis te gaan werken. Buro Nexus kwam toen op het goede moment!”

Kun je ons iets vertellen over jouw project en werkzaamheden als Locatiemanager?

“Ik had niet verwacht dat mijn eerste project zo leuk zou zijn. Ik ben werkzaam op de locatie Hof van Ammers van Present, in Groot-Ammers. Er vinden veel veranderingen plaats op de afdelingen en er moeten flink wat zaken aangepakt worden. Het gaf me energie om hiermee aan de slag te gaan. Op onze locatie hebben we vooral interne thuiszorg, met name somatiek. Daarnaast hebben we een kleinschalige PG afdeling met 12 bewoners. In eerste instantie was het belangrijk om contact te leggen met alle medewerkers en te kijken wat er allemaal gebeurde op de afdeling. Nu ben ik vooral aan het kijken naar wat er beter kan, zodat iedereen lekkerder en fijner kan werken. We bespreken alle stappen met elkaar en nemen de medewerkers hierin mee. Door dit te doen en uit te leggen waarom de verandering zo belangrijk is, gaan we er wel komen. Eerst moeten we terugkeren naar de basis, contact leggen en het vertrouwen van de medewerkers winnen. We creëren gevoel van noodzaak, leggen uit waarom we doen wat we doen en nemen iedereen daar in mee. Sinds een jaar lopen er coördinatoren rond en ik ben bezig met het vormgeven van deze functie: wat wordt van ze verwacht, hoe ziet hun rol eruit en hoe kunnen we ze in hun kracht zetten. Het is belangrijk om dit duidelijk in kaart te brengen en de collega’s op de afdelingen te laten weten wat de rol en taak is van deze coördinatoren, zodat de verwachtingspatronen gelijk zijn.”

Je vertelt net dat je niet had verwacht dat je eerste project zo leuk zou zijn. Kun je vertellen waarom je het zo leuk vindt?

“Het welkom dat ik kreeg toen ik kwam, was heel warm. De medewerkers stonden ervoor open om (alweer) een nieuwe Locatiemanager te ontvangen. Iedereen was open en eerlijk in de gesprekken en collega’s gaven hun ideeën aan over wat zij belangrijk vonden. Het voelt echt alsof ik hier al lang in dienst ben. De collega’s moesten wel een beetje aan mijn manier van communiceren wennen, aangezien ik zelf uit Rotterdam kom en nu werkzaam ben in een dorpje. Daarnaast is het leuk dat ik op dit moment werk met een aantal andere Nexus collega’s. Het leuke hieraan is dat we samen kunnen sparren over het werken bij een detacheringsbureau. We geven elkaar tips en tricks en kunnen veel van elkaar leren, dubbel leuk!”

Werken als Interim Manager betekent: steeds nieuwe uitdagingen. Heb jij al ideeën over jouw volgende uitdaging?

“Ik heb nu ervaring in en kennis van de psychiatrie en de VVT, maar ik ben ook nieuwsgierig naar de gehandicaptenzorg. Het lijkt me een leuke uitdaging om hier iets meer van te leren. Ik merk wel dat ik de meeste energie en voldoening haal uit verandertrajecten, dus dat blijf ik in de toekomst zeker doen!”

Detacheren

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief