Nikay Bessem – Talen Master Overheid

''We stimuleren onze professionals om 'out of the box' te denken.''

Hi Nikay! Je werkt als Talent Master voor de tak overheid. Zou jij je willen voorstellen aan onze lezers?

Dat wil ik! Mijn naam is Nikay en ik ben 24 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend en ons hondje in Almere en binnenkort komt daar nog iemand bij, want ik ben in verwachting van ons eerste kindje! Heel spannend, maar ook heel leuk! Ik kan niet goed stilzitten, dus ik heb veel hobby’s. Ik teken veel, houd van grafisch design en sinds kort heb ik interesse gekregen in tatoeëren. Verder houd ik ervan om series te bingen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb Friends al 48 keer van begin tot eind gekeken!

Gefeliciteerd met je zwangerschap Nikay! Kan je mij vertellen hoe je bij buro Nexus terecht bent gekomen?

Talent Master Nina is een vriendin van mij. Zij werkte al een paar maanden bij jullie en had het zo naar haar zin dat ze mij de tip gaf om te komen solliciteren. Na een prettig gesprek was ik ook aangenomen. Vanaf dag één voel ik dat ik op mijn plek zit, dus ik kan wel beamen dat ik een goede stap heb genomen.

Fijn om te horen dat je het naar je zin hebt Nikay. Jij bent dus ook Talent Master. Wat doe jij zoal op jouw dag?

Als Talent Master bij Overheid spendeer ik mijn dagen vaak online op zoek naar goede matches voor ons bedrijf. Ik ben specifiek op zoek naar overheidsprofessionals binnen vier domeinen: Sociaal Domein, Juridisch Domein, Ruimtelijk Ordening en Bouw en Civiele Techniek. Ik benader deze professionals via LinkedIn en probeer erachter te komen of zij werkgeluk ervaren op hun huidige werk of dat ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Ik maak kennis met de persoon achter het profiel en als zij geïnteresseerd zijn, dan gaan we samen kijken of detacheren wat voor hen is!

Je behandelt vier domeinen bij de tak overheid. Hoe detacheer je als een professional bij een van jullie domeinen?

De domeinen zijn zeer divers. Professionals kiezen veelal voor detacheren, omdat zij zich breed willen oriënteren en dat kan bij ons! Je kan als zzp’er gedetacheerd worden, op projectbasis als interim, maar je kan ook gedetacheerd worden op basis van een bepaalde of onbepaalde contract. Bij ons kan je voornamelijk overheidsbanen vinden bij gemeentes, provincies en omgevingsdiensten. Deze instanties vragen vaak gemeentelijke ervaring, dus als je een voorkeur hebt om bij een van deze instanties te werken, is het wel handig om wat gemeentelijk ervaring te hebben. Desalniettemin is detacheren ook een mooie optie voor net afgestudeerden. Er komen steeds vaker juniorfuncties vrij en hoe tof is het dan dat je meteen bij een toonaangevend bedrijf/organisatie aan de slag kan. Wij hebben overal ogen en oren. Bij ons heb je dus een hogere slagingskans om ergens te werken, omdat wij voor jou gaan zoeken en bemiddelen.

Dat klinkt goed! Vooral starters hebben hier baat bij! Om een beter beeld te krijgen van de verschillende domeinen zou ik ze vandaag graag willen uitlichten. Zou je me misschien iets meer kunnen vertellen over het Sociaal Domein? Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Als we het over het Sociaal Domein hebben, dan hebben we het over alles wat met de maatschappij te maken heeft. Je moet het zien als onderwerpen die rechtstreeks invloed hebben op de burger, zoals leerplicht, wonen, huren en jeugd. Dat is nog niet alles, want er zijn veel meer vlakken binnen het Sociaal Domein waarin je kan werken!

Kan jij mij een paar voordelen opnoemen van detacheren in het Sociaal Domein?

Het Sociaal Domein is een breed domein. Er zijn dus talloze vacatures waar iemand zich in kan specialiseren. Wij hebben overal contacten dus in plaats van dat jij als medewerker actief op zoek gaat naar een baan, gaat solliciteren, een gesprek houdt én jezelf verkoopt, nemen wij al veel uit handen door het zoekwerk te doen en het eerste contact te zijn. Zo heb je ook de kans om bij grotere namen te werken. Plekken waar je normaal niet zomaar terecht komt of waar je misschien niet eens aan gedacht hebt. Juist omdat er zoveel te doen is, stimuleren wij ook onze professionals om ‘out of the box’ te denken en ook functies te proberen waar zij initieel niet aan gedacht hebben. Het is fijn dat er een externe partij is die het nadenken voor jou doet. We werken met marktplaats aanvragen. Dat zijn aanvragen die bij alle detacheringbureaus binnenkomen, maar wij krijgen inmiddels ook rechtstreekse aanvragen van opdrachtgevers die uitsluitend met buro Nexus willen werken. Jouw kansen zijn daardoor groter om bij verschillende bedrijven aan de slag te gaan!

Mooi om te horen dat opdrachtgevers actief op zoek zijn naar ons! Kan je mij ook vertellen welke eigenschappen belangrijk zijn voor iemand die wilt detacheren in het Sociaal Domein?

Elke opdracht vraagt andere soorten competenties. Ik denk niet dat je het met elkaar kan vergelijken. Een eigenschap die wel vaak terugkomt, is samenwerken. Als we het over Ruimtelijke Ordening hebben, hebben we het over alles wat je buiten ziet, bijvoorbeeld wegen, parken en bossen. Ruimtelijke Ordening regelt hoe de ruimtelijke plannen van het Rijk, provincies en gemeentes tot stand komen. Deze keuzes maakt een professional natuurlijk niet alleen! De één kan niet zonder het ander, dus het is belangrijk dat de professional goed is in samenwerken. Hierin moeten zij natuurlijk ook communicatief vaardig en besluitvaardig zijn. Als laatst, omdat er veel met verschillende partijen samengewerkt wordt, is het handig om oplossingsgericht te zijn om samen tot een mooie oplossing te komen bij problemen.

Mooie eigenschappen! Welke eigenschappen zijn belangrijk als je bij Bouw en Civiel aan de slag wilt gaan?

Ook hierin verschilt het per opdracht. Wat je vaak bij Bouw en Civiele Techniek ziet, is dat de meeste mensen zelfstandig werken. Je kan dan denken aan een toezichthouder voor de bouw. Diegene is heel de dag onderweg om te controleren of bouwconstructies volgens de regels worden gebouwd. Het is zelfstandig werk waar je besluitvaardig voor moet zijn. Hij/zij moet daarnaast ook communicatief vaardig zijn, want als er iets niet klopt moet diegene snel en duidelijk kunnen verwoorden wat er fout is en wat ze wel verwachten.

Tot slot, ik wil je nog vragen wat jij zo leuk vindt aan het werken als Talent Master bij de tak Overheid.

De diversiteit! Aangezien we met verschillende domeinen werken, werken we ook met verschillende soorten mensen. Je merkt bijvoorbeeld dat mensen die in het Sociaal Domein werken ook socialer zijn. Zij zoeken meer toenadering en staan open om lekker te kletsen. In het Juridisch Domein zijn de mensen wat zakelijker. De afwisseling zorgt ervoor dat ik het gevoel heb dat ik nooit uitgeleerd ben!

Nikay Bessem quote interview website

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief