Hoe creëer ik thuis een optimale werkplek?

Het coronavirus COVID-19 woedt door Europa. Om de beste uitkomst te garanderen, wordt aan heel wat mensen gevraagd om van thuis uit te werken. Dit is echter niet evident voor wie dit weinig tot nooit doet. Daarom vind je hier enkele tips om je thuiswerk zo productief mogelijk te maken!

1. Creëer een ‘dedicated work space’

Het is belangrijk om in huis een plek te voorzien die je in de komende periode als werkplek zal gebruiken. In het dagelijkse leven hou je werk en privé gescheiden, dus tracht dit ook bij thuiswerk zo te houden. Werk dus niet vanuit je bed of een luie zetel, maar voorzie een werktafel waar je alle spullen die je nodig hebt meteen bij de hand hebt. Het handigst hiervoor is natuurlijk een afgesloten bureauruimte, maar indien dit moeilijker ligt, kan je ook werken aan de tafel in de woonkamer of de keuken. Indien je kinderen hebt die je momenteel thuis houdt, loont het om met hen afspraken te maken over wanneer jij beter niet gestoord wordt.

2. Zorg voor structuur

Wanneer je thuiswerkt, is het van belang om vast te houden aan structuur. Hou hiervoor je normale werkuren aan: slaap geen gat in de dag, maar spring zoals steeds vroeg uit de veren. Nu je reistijd naar het werk wegvalt, is het belangrijk om ’s ochtends voor een aangepaste routine te zorgen. Ontbijt, lees de krant of ga met de hond wandelen alvorens je aan de werkdag begint. Het is immers niet gezond om rechtstreeks vanuit je bed aan de computer te gaan zitten. Ook ’s middags is het belangrijk om de routine van je werk aan te houden. Lunch dus niet aan je bureau, maar neem hier pauze voor. Stop ’s avonds ook op je normale uur.

3. Dress to impress

Wanneer je van thuis werkt, kan het verleidelijk zijn om de hele dag in jogging of pyjama te zitten. De redenering die je hierbij maakt, is dat je niet buiten zal komen en niemand je zal zien. Je douchen en aankleden zorgt er echter voor dat je je mentaal klaarmaakt voor je werkdag. Bovendien helpt dit je om je routine te behouden en zorgt dit bij veel mensen voor het verhogen van de productiviteit. Verder zorgt je aankleden voor een breuk tussen werk- en privétijd. Hou die jogging dus voor ’s avonds!

4. Hou van je lichaam

Als je langere tijd thuiswerkt, is het van groot belang om goed voor je lichaam te zorgen. Zoals hierboven vermeld, is het geen goed idee om vanuit je luie zetel te werken. Kies daarentegen voor een stoel met een goede rugleuning of neem ergonomische maatregelen, zoals een standing desk of een laptopstandaard. Zo vermijd je nek- en rugpijn. Zorg daarnaast voor voldoende beweging. Ga tijdens een pauze niet voor de tv hangen, maar ga eens wandelen of hang de was op. Let ook op wat je eet: het is gemakkelijk om voor kant-en-klaar te gaan, maar kook ook zelf om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

5. Wees positief

Weet waarom je dit doet. Hoewel thuiswerk voor sommige mensen erg eenzaam kan aanvoelen, is het belangrijk dat dit massaal gebeurt. Zo zorgen we ervoor dat het aantal besmettingen beperkt blijft. Sta even stil bij de voordelen die thuiswerken je kan bieden: je hebt geen files, kan je muziek luid laten knallen en tussendoor kan je snel een wasje laten draaien. En ’s avonds heb je geen last van FOMO, want iedereen zit thuis. Ideaal om een nieuwe serie te starten of om een stukje te gaan lopen.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief