Vacature werkvoorbereider

Wat doet een werkvoorbereider?

Uit onderzoek van Jobat uit 2021 tot en met 2022 verovert het beroep van Werkvoorbereider een 5e plaats op de lijst met de 25 moeilijkst in te vullen bouwjobs. De nood naar gekwalificeerde én enthousiaste mensen die deze uitdagende job willen aangaan, is dan ook groot. Waar ligt deze uitdaging in? Wel, het beroep van Werkvoorbereider is op zijn minst gezegd divers. Je vult eigenlijk de rol van planner, calculator én technisch tekenaar in. Gaande van plannen/tekeningen uit te werken volgens het lastenboek tot de voor- en nacalculatie van onder andere de arbeidsuren, je bent hét manusje-van-alles. Kortom, zonder Werkvoorbereider, is er geen werf!

Ben jij organisatorisch sterk en is geen uitdaging voor jou te veel? Lees dan zeker verder en ontdek alles over dit prachtige beroep en wat wij bij buro Nexus voor jou kunnen betekenen!

Wil je graag iets specifieks weten? Klik dan meteen door naar:

Functieomschrijving
werkvoorbereider

Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor het opstellen van calculaties en offertes. Werkdocumenten als technische fiches, scope-lijsten en specificaties hebben geen geheimen voor jou. Daarnaast vraag je offertes op bij onderaannemers en leveranciers. Blijf je binnen budget? Jij verzorgt de werkvoorbereiding en begeleiding tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase. Zowel op administratief al technisch gebied. Dit doet je allemaal in nauwe samenwerking met de projectleider.

Wat wilt dit nu allemaal concreet zeggen:

 • Als planner:
  • Hebben bouwtekeningen geen geheimen voor jou. Jij leest en begrijpt (werk)tekeningen, plannen en lastenboeken;
  • Verder bepaal je de optimale volgorde voor de uitvoering van de werkzaamheden van verschillende partijen.
 • Als calculator:
  • Verzamel je alle mogelijke informatie over het project en bereken je vervolgens de benodigde uren en materialen. Op die manier stel je een budget en begroting op voor het project.
 • Als technisch tekenaar:
  • Werk je plannen/tekeningen uit volgens het lastenboek en bepaal je de constructiemethode afhankelijk van een CAD-tekenprogramma.

Dit is natuurlijk afhankelijk van de werf waarop je terecht komt. Zo onderscheiden we de volgende soorten Werkvoorbereider Bouw, ieders met een eigen specialisatie:

 •  Werkvoorbereider elektriciteit;
 • Werkvoorbereider techniek;
 • Werkvoorbereider elektrotechniek;
 • Werkvoorbereider installatietechniek;
 • Werkvoorbereider interieurbouw;
 • Werkvoorbereider werktuigbouwkunde.

Welke jobs als werkvoorbereider
hebben wij bij buro Nexus?

Werken als Werkvoorbereider bij buro Nexus? Dat betekent dat je je voetafdruk nalaat op bouwkundige projecten. Je wordt namelijk ingeschakeld bij opdrachten waarbij de nood het hoogst is aan extra vakmanschap mét de luxe van een vast contract. Iedere keer neem je je rugzak met vakkennis mee én vul je deze aan met nieuwe ervaringen. Van een win-win situatie gesproken! Jij bent kortom hét technische puzzelstuk dat ieder project vervolledigt.

Zo vertelt onze Consultant Werkvoorbereider het volgende over deze uitdagende job bij buro Nexus én projectsourcing:

Ik heb al verschillende projecten afgelegd op anderhalf jaar tijd. Nu help ik mee met het voorbereiden van boven- en ondergrondse kabelwerken op verschillende werven. Aan het begin van een werkdag sta ik mee in voor het opstarten van de werf, maar daar komt heel wat bij kijken. Ik moet namelijk op voorhand een veiligheid- en risicoanalyse en een KLIM- en KLIP-melding maken. Verder zorg ik in teamverband dat de algemene werfketen efficiënt verloopt. Denk hierbij aan de bestellingen van materiaal, maar ook alle facilitaire voorzieningen op de werf, zoals wifi en een koffiemachine. Op ieder project leer ik wel wat nieuws. Zo moest ik recent veiligheidsfilmpjes bekijken in verband met gasveiligheid, wat ik dan weer meeneem in mijn persoonlijk leertraject. Ik heb dus een gevarieerd takenpakket, waarbij de dagen voorbij vliegen!

Lees hier het volledige verhaal!
vacature werkvoorbereider

Hoeveel verdient
een werkvoorbereider?

Zoekende naar een uitdaging als Werkvoorbereider Bouw, maar je weet niet wat je zal verdienen? Als starter kun je rekenen op minstens zo’n €2.281 bruto per maand, na 5 jaar anciënniteit op €2.536 en na 10 jaar anciënniteit op €2.735. Extra voordelen zoals een hospitalisatieverzekering zitten hier niet bij.

Bij buro Nexus kun je rekenen op enkele mooie extra’s. Volgens de regels van de CAO’s zijn collectieve voordelen zoals maaltijdcheques in de bouwsector niet verplicht. Wij optimaliseren echter de loonkosten van onze consultants door in te zetten op een tal van extralegale voordelen. Bij ons krijg je bovenop jouw loon wél een aantrekkelijk pakket aangeboden, inclusief een leasewagen mét tankkaart, een op-en-top groeps- en hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques! Bovendien werken we naast de brutolonen ook met een netto onkostenvergoeding, ofwel een kostenforfait. Deze kosten zijn netto, onbelast en niet onderworpen aan RSZ-bijdragen.

Lonen in de bouw? Je leest hier alles!

Hoe werkvoorbereider worden?

Om Werkvoorbereider te worden, kun je enkele wegen opgaan. Zo zijn er verschillende bacheloropleidingen die je goed voorbereiden op dit beroep:

 • Master Architectuur;
 • Master Industriële wetenschappen: Bouwkunde;
 • bachelor Toegepaste architectuur;
 • bachelor Bouw.

Wil je je echter omscholen of verdiepen in de mogelijkheden in de bouw? Bekijk dan zeker de website van de VDAB! Zo kun je in een vervolgstadium doorgroeien tot projectleider. Dat gezegd zijnde, zetten wij bij buro Nexus het werkgeluk van onze collega’s voorop en zijn bepaalde opleidingen en cursussen bespreekbaar. In het beroep van Werkvoorbereider kun je dan ook niet stilstaan!

vacature werkvoorbereider

Jobs werkvoorbereider
bij buro Nexus

De bouwsector staat niet stil. Gelukkig doe je dat bij ons als Consultant Werkvoorbereider ook niet. Vastroesten op één plaats is namelijk geen optie dankzij het concept van projectsourcing. Onze brede portefeuille aan jobs binnen de bouw bieden je de mogelijkheid om jouw technische kennis in te zetten op de meest uiteenlopende en gerenommeerde opdrachten. Klaar om te bouwen aan uitdagende projecten? Top! Dan bouwen wij aan jouw werkgeluk

Laat je inspireren door Consultant Omar!

Vacature werkvoorbereider
bij buro Nexus

De bouwsector staat niet stil. Gelukkig doe je dat bij ons als Consultant werkvoorbereider ook niet. Vastroesten op één plaats is namelijk geen optie dankzij het concept van projectsourcing. Onze brede portefeuille aan jobs binnen de bouw bieden je de mogelijkheid om jouw technische kennis in te zetten op de meest uiteenlopende en gerenommeerde opdrachten. Klaar om te bouwen aan uitdagende projecten? Top! Dan bouwen wij aan jouw werkgeluk.

Bekijk hier alle vacatures in de bouw!

FAQ:
projectsourcing

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

 • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
 • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Wat als ik tijdelijk geen project heb?

Door proactief te handelen en continu met onze professionals in dialoog te blijven proberen we deze situatie uiteraard te vermijden. We moeten hier echter realistisch in zijn. Stelt deze situatie zich alsnog, dan is er absoluut geen reden tot paniek. Je blijft verbonden aan buro Nexus in afwachting van jouw volgend project. In deze tussenperiode is het kwestie van goede afspraken te maken. Jouw persoonlijke Talent Master volgt jou nauw op doorheen deze periode en licht jou in over de opties.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?