Lonen in de bouw

Lonen in de bouw

Jij hebt gekozen voor een carrière in de bouw, maar hoe zit het nu met de lonen in deze sector? Functies in de bouw zijn heel gevarieerd. De verloningen kunnen dan ook ver uit elkaar liggen. Daarnaast is het loon dat je gaat verdienen afhankelijk van je werkervaring. Toch hebben wij speciaal voor jou per functie en vakgebied binnen de bouw de inkomens op een rijtje gezet. De indicaties die je op deze pagina leest, zijn brutolonen op basis van een 38-urige werkweek. De bedragen zijn exclusief extra’s zoals weerverlet. Ze zijn gebaseerd op de loonbarema’s binnen de bouw.

Klik direct door naar:

Lonen bouw 2023

Afhankelijk van de specifieke functie, vaardigheden, de regio en de leeftijd verschilt het brutomaandloon in de bouw sterk. Wat er wel met zekerheid te zeggen valt, is dat wegens de hoge inflatie de lonen afgelopen jaar sterk de hoogte zijn ingegaan. Zo is er een stijging van 14,43% in vergelijking met 2021 (inclusief voorgaande indexeringen).  Kies je voor een job in de bouw dan kijk je, zowel als bediende als arbeider, dus aan tegen een positief toekomstperspectief!

Lonen in de bouw volgens de CAO

De lonen binnen de bouwsector worden bepaald door loonbarema’s, afhankelijk van de minimumjaren in dienst. Per sector leggen werkgevers en vakbonden deze loonschalen in collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) vast. Het loon dat je zal ontvangen, bepaalt men dus mede op basis van deze gegevens. Bepaalde toeslagen, voor onder andere onregelmatige prestaties of einde loopbaan, worden ook in deze CAO’s beschreven.

Wat betekent dit allemaal? Bij buro Nexus gaan we voor de WOW-factor. Wij bieden namelijk bredere pakketten aan voor onze consultants Construction. Daardoor kan het loon bij ons hoger liggen. Het loon dat jij maandelijks op je bankrekening ontvangt van buro Nexus hangt onder andere af van je niveau, werkervaring en het project waar je aan de slag gaat. Uiteraard houden wij ook rekening met de loonbarema’s van de CAO’s, maar daarnaast ontvang je bij buro Nexus nog een hoop extra’s.

Bekijk onze vacatures
Bouwwerf

Extralegale voordelen en netto onkostenvergoeding bij buro Nexus

Volgens de regels van de CAO’s zijn collectieve voordelen zoals maaltijdcheques in de bouwsector niet verplicht. Wij optimaliseren echter de loonkosten van onze consultants door in te zetten op een tal van extralegale voordelen. Bij ons krijg je bovenop jouw loon wél een aantrekkelijk pakket aangeboden, inclusief een leasewagen mét tankkaart, een op-en-top groeps- en hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques! Bovendien werken we naast de brutolonen ook met een netto onkostenvergoeding, ofwel een kostenforfait. Deze kosten zijn netto, onbelast en niet onderworpen aan RSZ-bijdragen. Het is de bedoeling dat een professional hiermee bepaalde kosten kan dekken zoals een maandelijkse carwash. Dit om jouw bedrijfswagen in een onberispelijke staat te houden.

Architecture

Overzicht premies in de bouw

In de bouwsector is het verboden om op zaterdag en zon- en feestdagen te werken. Het kan in uitzonderlijke gevallen wel voorvallen dat er dringende nood is aan jouw hulp. Wat krijg je hiervoor terug? Als je op zaterdag werkt, dan heb je recht op een toeslag bovenop je loon. Deze bedraagt de helft van je loon, dus krijg je een extra 50%. Op zon- en feestdagen bedraagt deze toeslag 100% indien het gaat over overwerk. Let wel op dat er in België een verplichte zaterdag- en zondagsrust geldt. Deze toeslagen gelden slechts in uitzonderlijke gevallen, mits akkoord van de vakbond.

Als consultant in de bouwsector ben je tenslotte afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kan hevige regen, sneeuw of hagel het werk op de bouwplaats verhinderen, waardoor de werken tijdelijk moeten worden opgeheven. Voor deze dagen krijg je een vergoeding toegerekend gedurende maximum 60 dagen weerverlet en economische of technische werkloosheid per jaar. Als je dus op de werf aankomt, en je kan het werk niet aanvatten omwille van slecht weer, dan heb je recht op het volledig loon voor de hele dag. Ook als je begint te werken, maar later op de dag moet stoppen. Voor de ruwbouw (bv. wegenwerken, metselwerken, dakbedekking en gevel) geldt een aparte regeling: indien je op de werf aankomt, maar het werk niet kan aanvatten, dan krijg je je vergoedingen voor tijdelijke werkloosheid. Indien je het werk tijdens de werkdag moet onderbreken, krijg je volgende vergoedingen:

  • Je volledig uurloon voor de uren die je gewerkt hebt;
  • De helft van je uurloon voor de uren die je niet gewerkt hebt;
  • Per dag weerverlet ontvang je een aanvullende vergoeding om je loonverlies te compenseren (2% van je brutojaarloon).

Bouwkundig Ingenieur

Salaris ingenieur bouwkunde?

Wil jij aan de slag als Bouwkundig Ingenieur en ben je benieuwd naar jouw loon? Als starter kun je rekenen op minstens zo’n €2582 bruto per maand, na 5 jaar anciënniteit op €3060 en na 10 jaar anciënniteit op €3454. Dit is uiteraard zonder extra’s zoals een netto onkostenvergoeding. Bovendien hangt het uurloon bij buro Nexus af van jouw werkervaring en kan deze variëren per project.

Benieuwd naar meer? Wij zoeken steeds naar Bouwkundig Ingenieurs!

Vacature Bouwkundig Ingenieur
bouwkundig tekenaar

Bouwkundig Tekenaar loon?

Jij bent klaar om van start te gaan als Bouwkundig Tekenaar/ BIM-modelleur, maar weet niet wat je gaat verdienen? Jouw loon zal als starter beginnen vanaf €1907 bruto per maand, na 5 jaar anciënniteit vanaf €2272 en na 10 jaar vanaf €2587. Extra’s zoals een leasewagen zitten hier uiteraard niet bij in. Bij buro Nexus kijken we ook naar jouw specifieke ervaring en bepalen we per project jouw verloning.

Wil jij ook werken bij buro Nexus als Bouwkundig Tekenaar/ BIM-modelleur? Neem dan contact met ons op!

Vacature Bouwkundig Tekenaar/ BIM-modelleur
Werkvoorbereider

Salaris Calculator Werkvoorbereider Bouw?

Opzoek naar een uitdaging als Werkvoorbereider Bouw, maar je weet niet wat je zal verdienen? Als starter kun je rekenen op minstens zo’n €2281 bruto per maand, na 5 jaar anciënniteit op €2536 en na 10 jaar anciënniteit op €2735. Extra voordelen zoals een hospitalisatieverzekering zitten hier niet bij. Bovendien hangt het uurloon bij buro Nexus af van jouw werkervaring en kan deze variëren per project.

Bij buro Nexus zoeken we steeds naar Werkvoorbereiders Bouw/ Calculators!

Vacature Werkvoorbereider Bouw/ Calculator
Projectleider Bouw

Loon projectleider bouw?

Jij wil aan de slag gaan als Projectleider bouw en bent benieuwd naar jouw loon? In het begin van jouw loopbaan zul je minstens €2348 euro bruto per maand ontvangen. Na 5 jaar op de teller, wordt dit €2777 euro bruto per maand en na 10 jaar €3110. Bij buro Nexus voorzien we daar bovenop steeds extra’s zoals een netto onkostenvergoeding! Het uiteindelijke bedrag wordt bepaald door jouw werkervaring en het project waar je op staat.

Klaar om aan de slag te gaan als Projectleider Bouw? Bekijk dan zeker onze vacatures.

Vacature Projectleider Bouw

Meer weten over lonen in de bouw?

Heb je nog vragen over de lonen in de bouwsector bij buro Nexus of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die wij te bieden hebben? Dan nodigen wij jou graag uit in een van onze kantoren. Wij helpen jou graag aan die volgende stap in jouw carrière. Laten we beginnen met een tas koffie!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?