Hoe het tekort aan ingenieurs aanpakken - tips

Het tekort aan ingenieurs is een probleem dat geleidelijk aan groter wordt, vooral in vakgebieden zoals softwareontwikkeling, bouwkunde en machinebouw. Steeds meer bedrijven hebben moeite om deze profielen te vinden en deze situatie zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen. Dit tekort aan ingenieurs kan leiden tot stagnatie van technologie en innovatie binnen de maatschappij en dus ook negatieve effecten hebben op de economie.

In dit artikel overlopen we de oorzaken van dit tekort en wat je als bedrijf kunt doen om meer ingenieurs aan te trekken. Een voorbeeld hiervan, namelijk een spontaan bedankje aan onze ingenieurs, vind je terug in de banner van deze pagina! Benieuwd naar meer? Klik dan meteen door naar:

Waar komt dit tekort vandaan?

  •  Vergrijzing beroepsbevolking

Net als veel andere landen heeft België te maken met een vergrijzende beroepsbevolking. Hierdoor neemt het aantal ervaren ingenieurs dat de komende jaren met pensioen gaat toe, terwijl er niet voldoende jongere ingenieurs zijn om hun plaats in te nemen. Hierdoor zullen er verscheidene plekken niet ingevuld geraken.

  •  Toenemende concurrentie

De concurrentie voor ingenieurs is toegenomen, waaronder door de vergrijzing, maar zeker ook door de groeiende technische markt. Met onder andere de opkomst van AI en machine learning groeit ook de nood naar ingenieurs die processen binnen verschillende branches kunnen automatiseren. Gezien deze trend in snelle opmars is binnen verschillende domeinen, kan deze vraag moeilijk bijgehouden worden en moet je als bedrijf omgaan met een grote concurrentie.

  •  Uiteenlopende profielen

Dé ingenieur bestaat niet, gezien er een grote verscheidenheid bestaat aan specialisaties binnen dit functieprofiel. Zo kunnen ingenieurs aan de slag binnen de civiele techniek, werktuigbouwkunde, elektrotechnologie, chemie, software, etc. Dit belemmert het aanwervingsproces, gezien je als bedrijf binnen specifieke niches moet rekruteren.

  •  Technologische veranderingen

De voortdurende technologische veranderingen in de wereld kunnen het moeilijk maken voor ingenieurs om bij te blijven en zich voortdurend te blijven ontwikkelen. Dit kan leiden tot een tekort aan ingenieurs die beschikken over de nieuwste vaardigheden en technologieën, wat het dan weer moeilijk maakt als bedrijf om specifieke profielen aan te werven.

Dit zeggen onze consultants
over hun werkgeluk

Tips tekort aan ingenieurs

1. investering in
STEM-onderwijs

Het STEM-onderwijs (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde) is essentieel om studenten voor te bereiden op carrières binnen technische en wetenschappelijke vakgebieden. Verschillende werkgevers binnen de technische sector dragen hun steentje bij binnen de sensibilisering rond deze studiekeuzebegeleiding. Wil je als werkgever meer ingenieurs aantrekken? Als je ervoor kiest om financieel of organisatorisch deze studiekeuze te ondersteunen, dan vergroot je niet alleen je merkbekendheid, maar kun je ook indirect het aantal ingenieurs vergroten en de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken.

Organiseer en/of neem deel aan evenementen en conferenties om potentiële ingenieurs te ontmoeten en jouw bedrijf te promoten. Dit kan een uitstekende gelegenheid zijn om jouw bedrijfscultuur te tonen en te netwerken met getalenteerde kandidaten!

2. evenementen
en conferenties

3. stageplaatsen en
afstudeeropdrachten

Het aanbieden van stageplaatsen en afstudeeropdrachten is een effectieve manier om toekomstige ingenieurs aan te trekken en aan te werven. Door studenten de kans te geven om praktijkervaring op te doen en te werken aan echte projecten, kun je ze inspireren om voor jouw bedrijf te kiezen als ze eenmaal klaar zijn met hun studie.

Het investeren in opleiding en ontwikkeling intern is een goede manier om talent te behouden en nieuwe ingenieurs aan te trekken. Door werknemers de kans te geven om nieuwe vaardigheden te leren en te groeien in hun carrière, kun je jezelf onderscheiden als werkgever die waarde hecht aan persoonlijke en professionele groei!

4. investeer in opleiding
en ontwikkeling

5. besteed de werving
van ingenieurs uit

Het uitbesteden van de aanwerving van ingenieurs kan voor jou als bedrijf een slimme zet zijn. Door het inschakelen van een wervings- of projectsourcingsbureau, krijg je namelijk toegang tot een breed netwerk van kandidaten. Bovendien ondersteunt zo’n bureau jou bij het opstellen van aantrekkelijke vacatureteksten, het screenen van cv’s en het voeren van sollicitatiegesprekken. Een ideale manier dus om de krachten van twee verschillende bedrijven te bundelen! Geïnteresseerd? Lees dan zeker verder door.

Maak alvast kennis met enkele van onze consultants

Een groot project op de planning? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Buro Nexus staat voor je klaar wanneer jij projecten beschikbaar hebt binnen calculatie, uitvoering, werkvoorbereiding en meer. Kun jij onze hulp goed gebruiken?

Neem contact met ons op

Ben jij op zoek naar mensen die willen mee bouwen aan de wereld van morgen? Buro Nexus helpt jouw mensen te vinden met vaardigheden en ervaring in elektronica, civiele techniek, mechanica of chemie!

Neem contact met ons op

Onze
vakgebieden

Voordelen van een samenwerking
met een projectsourcingsbureau

We benoemden het kort hierboven, maar een samenwerking met een projectsourcingsbureau kan je helpen bij de aanwerving van ingenieurs. Bij buro Nexus voorzien wij namenlijk als projectsourcingsbureau bedrijven van het nodige personeel. Al onze consultants worden zorgvuldig gescreend en opgevolgd. Daarom kunnen we je de geknipte personen aanbieden voor een langdurige, positieve samenwerking. Graag een starter of juist iemand met jarenlange ervaring? We gaan graag met je in gesprek om het juiste profiel te bepalen!

Meer weten?

FAQ: Projectsourcing

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

  • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
  • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Waarom kiezen voor projectsourcing?

  • Als junior krijg je de kans om aan de hand van verschillende projecten jouw passie en ambities te leren kennen;
  • Langs de andere kant, halen ook ervaren profielen voldoening uit projectmatig werk. Zij kunnen namelijk hun expertise strategisch inzetten en inspelen op de noden van verschillende opdrachtgevers;
  • Je krijgt veel uitdaging, afwisseling en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling;
  • Je zet jouw technische talenten in bij meerdere organisaties en wordt dus ondergedompeld in een breed netwerk;
  • Je komt terecht in een bedrijf met de focus op werkgeluk.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?