Interview Cedric Buffel

''Ingenieurs zijn 'problem solvers' in de brede betekenis.''

Hi Cedric, leuk dat we jou mogen interview voor de Week van de Ingenieur! Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Natuurlijk! Ik ben Cedric en ik ben afgelopen maand 28 jaar oud geworden. Samen met mijn vriendin woon ik in Stekene. Wij wonen daar nog niet zo lang, dus de afgelopen maanden ben ik veel bezig geweest met bouwen en klussen. Verder geniet ik ervan om een rondje te gaan lopen in het bos of een tocht te maken op de racefiets. Verstand op nul en gaan, is dan het motto. Daarnaast speel ik ook nog piano en gitaar. Dit is puur recreatief en voor het plezier.

Tof om je beter te leren kennen! Kun je ons meenemen in jouw carrière?

Ik ben afgestudeerd aan de opleiding Burgerlijk Ingenieur Werktuigkunde-Elektrotechniek. Deze opleiding heb ik volbracht aan de Universiteit Gent met een specialisatie in mechanische energietechniek. Nadat ik deze studie had afgerond, ben ik direct bij buro Nexus gaan werken. Via jullie ben ik vijf jaar geleden op project geplaatst bij TREMEC in Zedelgem, waar ik momenteel nog steeds met plezier werk. TREMEC is een toonaangevende fabrikant in de productie en assemblage van componenten en transmissies van sportwagens. De eerste twee jaar heb ik daar gewerkt als Consultant Development Engineer en de laatste jaren ben ik actief als Consultant Design Engineer.

Kijk eens aan! Gelijk het juiste project gevonden. Zou je kunnen vertellen hoe jouw werk als Consultant Design Engineer eruit ziet?

In principe is iedere dag anders. Zo werk ik zowel van thuis als op kantoor. In mijn werk ben ik verantwoordelijk voor zowel transmissies die in productie zijn, als voor het ontwerpen van nieuwe concepten. Hierbij speelt communicatie een belangrijke rol. Zo ben ik dan ook vaak betrokken in vergaderingen met leveranciers, klanten en collega’s uit Mexico of de Verenigde Staten.

Dat klinkt als een tof project! Wat vind je zelf het leukste aan jouw werk?

Dan moet ik zeggen de realisatie van transmissies van de tekentafel tot aan het eindproduct. Van het kleinste detail tot op systeemniveau. Wanneer alles dan samenkomt in die sportwagen, brengt dat een zekere trots met zich mee.

De ontwikkelingen in de auto-industrie gaan razendsnel. Welke ontwikkeling spreekt jou het meeste aan?

De afgelopen jaren is de trend naar elektrificatie steeds groter geworden en dit brengt mooie uitdagingen met zich mee. Voor ons blijft dan ook de vraag hoe we een elektrische aandrijfunit zo compact en krachtig mogelijk kunnen maken voor onze klanten. Toch komt dit altijd goed, want in onze branche is geen enkel probleem onoplosbaar.

Nu we het toch over elektrificatie hebben. Het thema van de Week van de Ingenieur is dit jaar ‘’Sustainable Development Goals’’. Hoe zie jij deze doelstellingen terug in jouw werk?

Bij TREMEC werken we aan ontwikkelingen binnen de elektrificatie van de auto-industrie. Hierdoor dragen we bij aan de duurzaamheid van de sector. Wij streven dan ook naar een maximale efficiëntie van onze transmissies. Wij als toeleverancier willen natuurlijk zo weinig mogelijk energie verloren zien gaan.

Is het volgens jou terecht dat er tijdens deze week aandacht wordt besteed aan dit onderwerp?

Absoluut! Ik denk dat het geen geheim is dat de auto-industrie een behoorlijke bijdrage levert aan de CO2-uitstoot. Hierdoor draag je naar mijn mening ook de verantwoordelijkheid om hier iets tegen te doen. Dit doen we onder andere door elektrificatie, maar er speelt veel meer. Daarnaast vind ik dat iedereen een inspanning zou moeten doen. Ongeacht welke branche of persoon. Alle kleine beetjes helpen!

Als we kijken naar het brede geheel. Wat is de grootste uitdaging binnen jouw baan?

Ingenieurs zijn ‘problem solvers’ in de brede betekenis. De grootste uitdaging bij het oplossen van een probleem is het betrekken van de juiste mensen. Ook moet je alle stappen om tot een besluit te komen gestructureerd aanpakken om uiteindelijk een resultaat duidelijk te kunnen communiceren.

Hoe zou jij toekomstige problem solvers overhalen om te kiezen voor het vak van ingenieur?

Het mooie aan engineering is dat je aan de hand van logisch redeneren en het toepassen van wiskunde en wetenschap, een gigantische impact kan hebben op hoe we leven als mens. Zo pushen we met de materialen en productiemethodes die voor handen zijn, elk product naar het randje van hun kunnen. Je maakt dus daadwerkelijk verschil.

Mooi gesproken Cedric! Je bent al meer dan vijf jaar bij ons in dienst. Hoe bevalt dit en zou je het aanraden aan anderen?

Het bevalt erg goed! Dankzij jullie kreeg ik de kans om op project bij TREMEC te gaan. Dit was een project wat alles had wat ik zocht. Daarnaast zou ik buro Nexus zeker aanbevelen. Je krijgt een project op maat aangeboden en er is een nauwe opvolging gericht op persoonlijke ontwikkeling en werkgeluk. Buiten dat organiseert buro Nexus met regelmaat toffe evenementen waar je onder andere ervaringen kan delen met collega’s uit een andere sector. Dit vind ik erg tof!

Tot slot, welke doelen en ambities heb je voor de toekomst?

Ik hoop steeds meer mijn steentje te kunnen bijdragen aan nieuwe producten die TREMEC de komende jaren op de markt wil brengen. Zodoende wil ik samen met andere ingenieurs TREMEC op een competitieve positie plaatsen binnen de markt, waarin we voorlopen op ontwikkelingen zoals elektrificatie.

Cedric Buffel

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?