Internationale Wereldbodemdag

De Verenigde Naties heeft 5 december uitgeroepen tot de Internationale Wereldbodemdag. Op deze dag vragen ze extra aandacht voor het belang van een gezond ecosysteem en daarbij horend het welzijn van de mens door de samenleving aan te moedigen de gezondheid van de bodem te verbeteren.

Ben jij benieuwd waar deze dag vandaan komt en de blik van onze consultants op een duurzame maatschappij? Lees dan zeker verder!

Een gezonde bodem voor een duurzame samenleving

Deze dag werd in 2002 in het leven geroepen, oorspronkelijk door de International Union of Soil Sciences. Echter, is dit een wereldwijd probleem dat nood heeft aan een mondiale aanpak. Sinds 2013 bekrachtigt én ondersteunt de VN deze dag.

Waar komt dit groeiend belang vandaan? Wel, één van de grootste zorgen voor het milieu is bodemaantasting. Wanneer de bodem wordt aangetast, gaan hier natuurfenomenen mee gepaard, zoals stofstormen. Over de hele wereld verslechtert de bodem in een stroomversnelling. Iedere vijf seconden erodeert het equivalent van één voetbalveld. Dit wilt zeggen dat de bovenste laag van de grond verplaatst of geheel verdwijnt. De wereldwijde voedselvoorzieningen en voedselveiligheid komen als gevolg in gevaar. Wanneer grond verloren gaat, duurt het jaren om deze te vervangen. Het duurt tot 1.000 jaar om slechts twee tot drie centimeter grond te produceren. Tegen het jaar 2050 zal 90% van alle grond aangetast zijn met dit tempo. De VN trekt dan ook met de Internationale Wereldbodemdag aan de alarmbel.

Wist je dat?

  • Bij droogte kan één kubieke meter vruchtbare bodem tot 200 liter water vasthouden. De gezonde grond dient dan als buffer tegen de droogte.
  • Zo’n 20 à 25% van de bodems verkeren op dit moment al in slechte staat. Op dergelijke bodems is landbouw geen optie.
  • Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest verslechteren de bodemtoestand nog meer, doordat deze het bodemleven aantasten.

Duurzame samenleving: een blik van onze consultants

Duurzaamheid is één van de toppunten in de agenda’s van overheden en organisaties. We kunnen er dan ook niet om heen: men produceert meer milieubewuste en duurzame alternatieven en men zet steeds meer in op sensibiliseringscampagnes, zoals de Wereldbodemdag.

Echter, beperken deze duurzame initiatieven zich niet tot de overheid, maar is dit een lijn die kan worden doorgetrokken naar zowel de Construction als de Industry & Manufacturing. Onze consultants hebben dan ook het een en het ander te vertellen over duurzaamheid! Zo ook onze Consultant Construction, Martijn Theunissen. Martijn is gepassioneerd door alles wat met houtskeletbouw te maken heeft. Wij vonden voor hem een project op maat bij HSBB, een bedrijf dat lage-energie-woningen op de markt brengt aan de hand van houtskeletbouw. Martijn vertelt dat deze manier van bouwen, verschillende voordelen met zich mee brengt. In eerste instantie bespaar je energie én kosten, doordat ze de woningen goed kunnen isoleren. Hout is makkelijk te bewerken, maar is van nature ook nog eens isolerend. Een ander voordeel is dat houtskeletbouw ecologisch verantwoord is. Hout dat gekapt wordt, kan men terug aanplanten. Beton daarentegen, wordt van cement gemaakt en is niet onuitputtelijk.

wereldbodemdag

Bouwen aan een duurzame toekomst bij buro Nexus!

Zoek jij naar een nieuwe technische uitdaging binnen de Engineering of de Construction? Wil jij verder mee bouwen aan een duurzame toekomst? Top! Dan zoeken wij jou. Bij buro Nexus krijg je meteen een vast contract met de luxe van te proeven van verschillende projecten. Je krijgt dus de kans om een voetafdruk achter te laten binnen iedere opdracht en dit bij toonaangevende klanten over heel Vlaanderen en Brussel.

Heb je nog vragen? Kom even langs op de koffie en we bespreken alle mogelijkheden!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?