Dag van de Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg in Nederland. Omdat er in België ook veel jonge en oude helden zijn die zich ontfermen over iemand besteden wij hier graag aandacht aan. In ons land zijn het er meer dan 170.000! Wat een mantelzorger doet is niet vanzelfsprekend, het is bijzonder werk. Daarom zetten we vandaag de mantelzorgers in het zonnetje. Jullie zijn toppers!

Wat doet een mantelzorger precies?

Met meer dan 170.000 mantelzorgers, is de kans groot dat jij ook iemand in je omgeving hebt die een mantelzorger is. Misschien ben jij zelf wel een mantelzorger! Maar hoe weet je dat zeker? Het is eigenlijk heel simpel, zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan ben jij een mantelzorger! Leeftijd speelt hierin geen rol. Je kan voor je neefje zorgen, maar ook voor je oude buurman. Ook bestaan er jonge mantelzorgers, dit zijn kinderen/jongeren t/m 24 jaar. Zij leven meestal in een situatie waar iemand thuis langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd of depressief is. De jonge mantelzorgers zorgen dan vaak voor de familielid of helpen thuis mee.

Verwar mantelzorg niet met vrijwilligerszorg. Mantelzorg is hulp die je geeft aan een hulpbehoevende uit jouw directe sociale omgeving. Dit hoeft geen intensieve hulp te zijn. Het is onbetaald hulp en geheel vrijwillig. Bij vrijwilligerszorg kiezen mensen ervoor om te zorgen, bij mantelzorg rol je er meestal in. Ook heb je niet (meteen) een emotionele band en verzorg je maar een paar uur. Een mantelzorger heeft vanaf het begin een emotionele connectie, omdat je diegene al van je nabije omgeving kent.

Opeens ben je mantelzorger!

Zoals eerder is aangegeven, meestal rol je in de rol van mantelzorger. Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de mantelzorg. Je wordt er zelf een of in de toekomst krijg je er mee te maken, omdat je het zelf nodig hebt. Als mantelzorger ben je altijd op stand by. Je weet immers niet wanneer er wat kan gebeuren, dus naast je normale gang van zaken, kan het zo zijn dat je opeens te hulp moet schieten. Vaak vinden mantelzorgers de zorg en hulp die ze geven vanzelfsprekend, op de dag van de mantelzorger horen zij daarom extra in het zonnetje gezet te worden. Dus ontvang jij zelf zorg? Of ken je iemand die voor een ander zorgt? Geef diegene eens een extra compliment of een schouderklop: dat mag natuurlijk altijd, maar op 10 november, de Dag van de Mantelzorg zeker!

Wist je dat...

  • 18% van de Vlamingen tussen de 18 en 85 jaar oud (wekelijks of dagelijks) mantelzorg verleent;
  • De meeste mantelzorgers vallen in de leeftijdsgroep 55 tot en met 64-jarigen;
  •  77% geeft gezelschap of emotionele steun;
  • 4 op de 5 mantelzorgers verleent zorg aan een familielid.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?