Flexibele personeelsplanning
in de bouw – projectsourcing

Als bedrijf binnen de bouwsector is een van de grootste uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt het plannen en beheren van jouw personeel. Het zorgen voor voldoende gekwalificeerde medewerkers op de juiste plek en op het juiste moment is van cruciaal belang voor het succes van uw projecten. Maar wat als er zich onverwachte situaties voordoen, zoals pieken in de werklast, verlof van medewerkers of tijdelijke uitval vanwege ziekte? Dit is waar een flexibele personeelsplanning in de bouw je kan helpen om efficiëntie en succes te behalen.

In dit artikel geven we enkele nuttige tips om om te gaan met deze flexibele personeelsplanning, welke tools je kunt inzetten hiervoor én de voordelen van projectsourcing en hoe het kan helpen bij het optimaliseren van jouw personeelsplanning.

Klik hier meteen door naar:

Tips voor een flexibele personeelsplanning

1. 1. Identificeer de
nodige behoeften

Begin met het identificeren van uw personeelsbehoeften op basis van uw projecten en deadlines. Analyseer de vereiste vaardigheden, ervaring en beschikbaarheid van medewerkers om een duidelijk beeld te krijgen van de benodigde resources.

Om terug te grijpen naar het vorige punt, kun je indien je inzet op de ontwikkelingsmogelijkheden van jouw personeel, hen indien nodig, én mogelijk, flexibel inzetten op verschillende taken. Zo kun je terugvallen op een werfleider die zich heeft bijgeschoold omtrent bouwkundig Frans, indien nodig. Dit kan de flexibiliteit van jouw personeelsbestand vergroten en helpen om tekorten op te vangen.

2. investeer in opleiding
en ontwikkeling

3. gebruik een geatomatiseerd
planningssysteem

Maak gebruik van technologische oplossingen om uw personeelsplanning te vergemakkelijken. Er zijn verschillende softwaretools en platforms beschikbaar die je kunnen helpen bij het plannen, beheren en communiceren van uw personeelsroosters. Deze tools kunnen je helpen om snel wijzigingen aan te brengen, de beschikbaarheid van medewerkers te beheren en communicatie te stroomlijnen. Hierover lees je verder meer.

Monitor regelmatig de effectiviteit van de personeelsplanning en evalueer de resultaten. Pas de planning aan waar nodig op basis van de verzamelde gegevens en feedback van medewerkers.

4. Evaluatie personeelsplanning

5. houd rekening met
piekomenten

Bouwprojecten kunnen vaak te maken hebben met piekmomenten waarin extra personeel nodig is. Houd rekening met deze piekmomenten bij het opstellen van jouw personeelsplanning en zorg ervoor dat je voldoende resources beschikbaar heeft om aan de vraag te voldoen. Een projectsourcingsbureau zoals buro Nexus kan je helpen bij het snel leveren van gekwalificeerde professionals tijdens deze piekmomenten. Hierover lees je verder meer.

Voorbeelden personeelsplanningstools
in de bouw

  1. Planningssoftware: Planningssoftware stelt bedrijven in staat om gedetailleerde roosters te maken op basis van de beschikbaarheid van medewerkers, de vereiste vaardigheden en de projectvereisten. Deze software kan automatisch planningsschema’s genereren, rekening houdend met factoren zoals vakanties, ziekteverlof en overuren. Voorbeelden van populaire planningssoftware zijn Planday, Humanity en Deputy.
  2. Tijdregistratie software: Tijdregistratiesoftware wordt gebruikt om de gewerkte uren van medewerkers bij te houden en kan gekoppeld worden aan de personeelsplanning. Medewerkers kunnen in- en uitklokken met behulp van deze software, wat helpt bij het nauwkeurig bijhouden van gewerkte uren en het beheren van overuren. Voorbeelden van tijdregistratiesoftware zijn Toggl, TimeCamp en Harvest.
  3. Communicatietools: Communicatietools kunnen helpen bij het stroomlijnen van de communicatie tussen medewerkers en het management. Dit kan het delen van roosters, het communiceren van wijzigingen in de planning of het afstemmen van beschikbaarheid omvatten. Populaire communicatietools zijn Slack, Microsoft Teams en Google Workspace.
  4. HRMS (Human Resource Management System): Een HRMS is een softwareoplossing die verschillende HR-processen integreert, waaronder personeelsplanning. Het kan helpen bij het beheren van personeelsgegevens, het bijhouden van verlofaanvragen, het beheren van contracten en het genereren van rapporten. Voorbeelden van HRMS-software zijn Workday, SAP SuccessFactors en ADP.
  5. Mobiele apps: Mobiele apps kunnen handig zijn voor bouw- en engineeringbedrijven om hun personeelsplanning onderweg te beheren. Deze apps bieden vaak functionaliteiten zoals het bekijken en bewerken van roosters, het beheren van verlofaanvragen en het communiceren met medewerkers. Voorbeelden van mobiele apps voor personeelsplanning zijn When I Work, Ximble en Shiftboard.
Flexibele personeelsplanning in de bouw

Projectsourcing als ondersteuning voor
flexibele personeelsplanning

 1. Snel inspelen op veranderende behoeften: Een van de grootste voordelen van projectsourcing is de flexibiliteit die het biedt aan bouwbedrijven. De bouwmarkt kan snel veranderen, en met projectsourcing kun je als bedrijf snel en gemakkelijk reageren op deze veranderingen. Je kunt namelijk zorgpersoneel inhuren wanneer dat nodig is en het weer laten gaan als de vraag afneemt, zonder vast te zitten aan langdurige contracten.
 2. Kostenbesparing: Projectsourcing kan ook leiden tot kostenbesparingen voor zorginstellingen. Het inhuren van tijdelijk personeel kan vaak kosteneffectiever zijn dan het aannemen van vast personeel, vooral als het gaat om tijdelijke piekmomenten. Met projectsourcing kun je als zorginstelling de personeelskosten beter beheersen door alleen te betalen voor de uren die daadwerkelijk worden gewerkt.
 3. Specialistische expertise: Projectsourcing stelt bouwbedrijven in staat om specialistische expertise in te huren wanneer dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het inhuren van consultants gespecialiseerd als BIM-Modelleur. Hierdoor kun je als bouwbedrijf naadloos verder werken aan jouw projecten, zonder te hoeven investeren in langdurige opleiding en training van jouw eigen personeel.
 4. Verminderde administratieve last: Het beheren van de personeelsplanning kan tijdsrovend en administratief belastend zijn voor zorginstellingen. Met projectsourcing kun je als zorginstelling de administratieve last verminderen, omdat het inhuren en beheren van tijdelijk personeel wordt afgehandeld door het extern bureau.
 5. Schaalbare oplossing: Projectsourcing kan worden aangepast aan de behoeften van de bouwbedrijven op verschillende schaalniveaus. Of het nu gaat om een kleiner bouwbedrijf met beperkte personeelsbehoeften of een groter bouwbedrijf met complexe planningseisen, projectsourcing kan worden opgeschaald of teruggeschroefd op basis van de specifieke behoeften van de zorginstelling, waardoor het een zeer schaalbare oplossing is.

Maak alvast kennis met enkele van onze zorgprofessionals

Een groot project op de planning? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Buro Nexus staat voor je klaar wanneer jij projecten beschikbaar hebt binnen calculatie, uitvoering, werkvoorbereiding en meer. Kun jij onze hulp goed gebruiken?

Neem contact met ons op

Industry & Manufacturing

Ben jij op zoek naar mensen die willen mee bouwen aan de wereld van morgen? Buro Nexus helpt jouw mensen te vinden met vaardigheden en ervaring in elektronica, civiele techniek, mechanica of chemie!

Neem contact met ons op

Onze
vakgebieden

Voordelen van een samenwerking
met een projectsourcingsbureau

We benoemden het kort hierboven, maar een samenwerking met een projectsourcingsbureau kan je helpen bij de aanwerving van ingenieurs. Bij buro Nexus voorzien wij namenlijk als projectsourcingsbureau bedrijven van het nodige personeel. Al onze consultants worden zorgvuldig gescreend en opgevolgd. Daarom kunnen we je de geknipte personen aanbieden voor een langdurige, positieve samenwerking. Graag een starter of juist iemand met jarenlange ervaring? We gaan graag met je in gesprek om het juiste profiel te bepalen!

Meer weten?

FAQ: Projectsourcing

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

 • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
 • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Waarom kiezen voor projectsourcing?

 • Als junior krijg je de kans om aan de hand van verschillende projecten jouw passie en ambities te leren kennen;
 • Langs de andere kant, halen ook ervaren profielen voldoening uit projectmatig werk. Zij kunnen namelijk hun expertise strategisch inzetten en inspelen op de noden van verschillende opdrachtgevers;
 • Je krijgt veel uitdaging, afwisseling en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling;
 • Je zet jouw technische talenten in bij meerdere organisaties en wordt dus ondergedompeld in een breed netwerk;
 • Je komt terecht in een bedrijf met de focus op werkgeluk.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?