Simone van Hirtum – Verpleegkundige

'' Ik ben een zorgzaam type en die eigenschap wilde ik omzetten naar mijn beroep.''

Hi Simone! Leuk dat ik een interview met jou mag houden. Zou jij je kort willen voorstellen?

Hoi! Jazeker. Mijn naam is Simone van Hirtum en ik ben 51 jaar oud. Sinds 1991 werk ik in de zorg, dat is nu alweer bijna 32 jaar geleden! Ik werk voornamelijk in de ouderenzorg. Als hobby ga ik graag sporten, de sauna bezoeken of je kan me spelend op mijn saxofoon vinden. Verder ga ik in mijn vrije tijd graag naar de bioscoop, een concert of een avondje theater samen met mijn vriendinnen.

32 jaar in de zorg! Dat is een lange tijd. Hoeveel jaar daarvan ben je bij buro Nexus actief?

Iets meer dan twee jaar terug, ergens in februari 2020, ben ik door Talent Master (nu HR Fieldmanager) Aster benaderd op LinkedIn. Eerst dacht ik dat jullie een uitzendbureau waren, maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Ik ben toen het gesprek aangegaan en er is mij duidelijk uitgelegd wat jullie doen en waar jullie voor staan. Voorheen heb ik altijd voor een vaste werkgever gewerkt, maar in coronatijd was er veel voorgevallen waardoor ik teleurgesteld raakte. Rond deze tijd kwamen jullie met een mooi aanbod en ik wilde het uittesten. Het was voor mij de ideale kans om iets nieuws te proberen en te zien wat er nog meer te doen is in de zorgwereld. Mijn keuze om te gaan detacheren is een weloverwogen keuze geweest.

Een goede keuze denk ik zo! Je dacht eerst dat wij een uitzendbureau waren, maar je kwam er al snel achter dat dat niet het geval was. Wist je al wel wat detacheren was?

Ik wist wel dat detacheren bestond, maar had me er nooit in verdiept. Toch besloot ik het gesprek aan te gaan met jullie, omdat Aster mij enthousiast had gemaakt en jullie goede voorwaarden hebben. Na het gesprek heb ik besloten om de sprong te wagen. Het was erg spannend voor mij om de keuze te maken, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. We zijn nu twee jaar verder en ik ben nog steeds even enthousiast of misschien wel enthousiaster! Detacheren past goed bij mij. Ik word momenteel vaak gevraagd om te blijven op mijn project, maar detacheren geeft mij de vrijheid om mezelf te blijven ontwikkelen. Verder zie ik het krijgen van een auto als een luxe die ik zelf verdiend heb!

Goed om te horen dat buro Nexus je bevalt! Wanneer was het duidelijk voor jou dat je graag de zorg in wilde?

Op jonge leeftijd wist ik dat mensen helpen mijn roeping zou zijn. Mijn droom was om als zuster naar arme landen te gaan en daar de zieken te helpen. Zover is het nog niet gekomen, maar ik heb al wel één doel bereikt door aan de slag te gaan als verpleegkundige. Ik ben een zorgzaam type en die eigenschap wilde ik omzetten naar mijn beroep. Het is belangrijk voor mij om iets betekenen voor mijn medemens.

Mooi om te horen dat je al op jonge leeftijd het doel had om anderen te helpen! Je draait al heel lang mee, wat maakt het dat je werken in de zorg zo leuk vindt?

Wat het werken in de zorg voor mij zo leuk maakt, is dat ik een cliënt op een kleine manier een fijne dag kan bezorgen. Het hoeft maar een glimlach of een compliment te zijn óf dat ik help met de regie nemen van het doen en laten van een cliënt. Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten met de beperkingen die zij hebben nog steeds het gevoel hebben dat ze mogen zijn wie ze zijn. Zulke kleine dingen zijn waardevol voor mij, maar ook voor hen!

Ik ben al een paar jaar actief op social media om deze mooie kleine interacties te delen met de buitenwereld. Voorheen gebruikte ik Twitter veel, maar nu ben ik met regelmaat aan het posten op LinkedIn. Via mijn posts wil ik laten zien hoe mooi de ouderenzorg is, hoe fijn detacheren is en deel ik leuke verhalen. Ik wil de ouderenzorg op deze manier promoten, want het is niet alleen maar billen wassen! Het omvat zoveel meer dan dat. Het gaat erom dat jij cliënten helpt om een fijn bestaan te hebben, want in feiten is het wel hun laatste station waar ze inzitten. Het is dan ook aan mij de taak om ervoor te zorgen dat het zo prettig mogelijk verloopt en dat zij daarin de regie behouden.

De zorg is een mooi beroep, maar net als bij elk ander beroep kan ik me voorstellen dat jij ook knelpunten ervaart. Zou jij daar wat meer over willen vertellen?

Wat voor mij een groot knelpunt is, is dat er meer bureaucratie is dan voorheen. Zoals ik eerder in het interview aangaf, werk ik al bijna 32 jaar in de zorg. Ik heb dus al vele jaren meegedraaid en ik merk dat er steeds meer formulieren ingevuld moeten worden en dat het daardoor soms ook te lang duurt voordat er actie ondernomen wordt bij signalementen van cliënten en bewoners. Dit komt omdat er nu te veel administratieve rompslomp is. Een ander knelpunt waar ik mee zit, is dat er soms te veel naar titels wordt gekeken bij het werk. Sommige artsen zijn daar bijvoorbeeld gevoelig  voor en dan wordt een verpleegkundige serieuzer genomen dan een helpende plus en daar ben ik het niet mee eens. Iedereen heeft zijn/haar eigen interessante inzichten. De een staat daarin niet boven een ander.

Ervaar je ook knelpunten in detacheren bij buro Nexus?

Wat ik bij buro Nexus fijn vind, is dat er geen hiërarchie heerst. Het is laagdrempelig en je kan iedereen makkelijk bereiken. Op het moment dat het nodig is, zijn ze er voor je in zowel goede als slechte tijden. Ik heb niet het gevoel dat ik een nummer ben bij jullie, wat ik voorheen soms wel had toen ik nog in vast dienstverband werkte. Met wie ik ook contact opneem van buro Nexus, je voelt een bepaalde verbondenheid met elkaar. Ik heb heel sterk het gevoel dat iedereen even belangrijk is bij buro Nexus, of je op project als verpleegkundige of verzorgende IG werkt of als Talent Master op kantoor. Het maakt niet uit, we zijn allemaal gelijk en titels betekenen hierin niets. Laatst werkte ik met een collega helpende plus op een afdeling en zij gaf aan dat zij niet altijd als ‘volledig’ gezien werd door haar collega’s. Mij maakt het niet uit welke titel iemand heeft, want elke zorgprofessional komt met hetzelfde doel binnen en dat is om mensen te ondersteunen.

Mooi gezegd Simone! Als laatst wil ik je vragen wat werkgeluk voor jou betekent.

Werkgeluk betekent voor mij dat ik met goede zin opsta en naar werk ga, maar ook dat ik gewaardeerd wordt als mens en dat ik mezelf mag zijn! Ondanks dat ik vele jaren ervaring in de zorg heb, vind ik het ook belangrijk dat ik mezelf blijf ontwikkelen, daar zit ook een stukje werkgeluk in voor mij. Tot slot, werkgeluk zit bij mij in de kleine dingen; als een bewoner een goede dag heeft, heb ik dat ook!

Quote Simone van Hirtum werken in de zorg werken bij buro nexus

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief