Ruth Louz – Handhavingsjurist

''Soms kan je je bepaalde situaties niet eens voorstellen!''

Hoi Ruth! Leuk dat ik je mag interviewen! Zou je ons wat over jezelf kunnen vertellen?

Hi, zeker. Mijn naam is Ruth Louz. Ik ben geboren in Suriname, maar ben opgegroeid in Nederland. In Nederland heb ik altijd in Amsterdam en omgeving gewoond. Ook heb ik een paar jaar in Parijs gewoond waar ik mijn man heb ontmoet tijdens het filmfestival. Ik heb namelijk ook een tijdje films gemaakt. Daarna heb ik nog negen jaar in Cambodja gewoond en sinds 2018 woon ik weer in Nederland.

Je hebt al veel van de wereld gezien! Waar ben je allemaal mee bezig geweest, sinds je terug in Nederland bent?

Toen ik in 2018 terug kwam, was ik bezig met mijn studie rechten en die heb ik in 2021 afgerond. Ik heb nu een master in bestuursrecht en ik wilde graag ook een functie die bij mijn diploma zou aansluiten. Dus ik ging op zoek naar een baan waarbij ik mijn opgedane kennis kon toepassen.

Knap hoor! Hoe ben je dan bij buro Nexus terecht gekomen?

Mijn vorige baan was geregeld via een ander detacheringsbureau. Teamcaptain Robbert van kantoor Amsterdam Overheid, had mij toentertijd die baan bezorgd. Op een gegeven moment kwam mij ten oren dat Robbert was gaan werken voor buro Nexus. Ik heb toen zelf contact met hem gezocht en gevraagd of hij zijn oren en ogen open wilde houden voor een nieuwe functie voor mij. Ik wilde namelijk een functie die meer juridisch zou zijn. Vrij snel daarna had Robbert contact met mij opgenomen en gevraagd of ik op gesprek wilde komen voor de positie van Handhavingsjurist bij de gemeente Dijk en Waard. Dat wilde ik zeker! Mijn gesprek ging goed en ik kreeg de baan. Dat ging allemaal heel vlot.

Hoe bevalt het detacheren tot nu toe?

Wat ik zelf zo prettig vind aan detacheren, is dat er een tussenpersoon tussen jou en desbetreffende instantie/project zit. In dit geval Robbert dus. Robbert kent mij inmiddels al wel een beetje en weet waar mijn krachten liggen. Hij zorgt er dan voor dat ik bij de juiste partij terecht kom. Verder krijg je de kans om bij grotere instellingen te werken. Hiervoor heb ik bij gemeente Amsterdam gewerkt en bij zo een instelling kan je niet zomaar naar binnen lopen. Als je zelf een vacature ziet bij een instantie en je schrijft een sollicitatiebrief dan heb je wat meer concurrentie. Ik heb het gevoel dat werknemers die professionals aannemen via een detacheringsbureau  een gevoel van zekerheid hebben. Al met al kan ik zeggen dat werken via een detacheringsbureau mij veel geholpen heeft sinds ik terug ben uit Cambodja.

Ik ben blij om dat te horen! Ik ben nu wel benieuwd naar je functie. Kan je me daar iets meer over vertellen?

Ik werk als Handhavingsjurist voor de Gemeente Dijk en Waard. Waar het bij handhaving omgaat, is dat de leefomgeving in een dorp of stad veilig, gezond en prettig is. Aan ons dus de taak om dat te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan de woningwet, de ruimtelijke ordering of de wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Als mensen overtredingen begaan, komt het op ons bordje en wij moeten checken of bepaalde dingen via de regels zijn gegaan.

Ik geef je anders wel een voorbeeld! Dat maakt het misschien iets duidelijker. Laatst had er iemand in de buurt een dakkapel geplaatst zonder vergunning, dus doet die persoon iets wat officieel niet mag. Diegene moet namelijk eerst een vergunning aanvragen, wachten op toestemming en het dakkapel zo bouwen waarvoor er toestemming is gegeven. Er wordt daarna nog een controle gedaan om te kijken of het allemaal volgens de regels is gegaan. Ik ben dan verantwoordelijk voor het juridische gedeelte. Ik vind mijn werk erg leuk, je zit namelijk midden in de maatschappij. Het is bijna zoals de rijdende rechter, met allemaal verschillende soorten verhalen! We hebben elke keer weer een andere soort case, dit zorgt ervoor dat je werk niet snel eentonig wordt. Er komt van alles voorbij tijdens een werkoverleg, soms kan je je bepaalde situaties niet eens voorstellen!

Je verveelt je in ieder geval zeker niet! Het klinkt alsof je helemaal op je plek zit. Wat betekent werkgeluk precies voor jou?

Werkgeluk betekent voor mij dat je elke dag met veel plezier naar je werk gaat en het je inspireert! Dat het niet monotoon werk is, maar dat je elke dag verrast wordt. Je moet het gevoel hebben dat je nooit uitgeleerd raakt. Ook vind ik het belangrijk dat ik met fijne collega’s werk die zich om elkaar bekommeren.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief