Patricia Arnold – Cardiologie

''Naast de medische taken, ben je ook veel bezig met het geven van psychische begeleiding.''

Hey Patricia! We hebben al een keer eerder met jou een interview gehouden, maar zou jij jezelf toch nog een keer willen voorstellen aan de lezers die dat gemist hebben?

Goedemiddag! Ja hoor, mijn naam is Patricia Arnold en ik ben 55 jaar oud. Ik werk sinds 1999 als verpleegkundige en door de jaren heen heb ik al veel ervaring kunnen opbouwen. Ik heb in ziekenhuizen gewerkt, in verpleeghuizen en ook nog in de thuiszorg. Twee jaar terug besloot ik om te gaan detacheren via buro Nexus en ik ben nog steeds heel erg blij met die keuze. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om met mijn twee honden te wandelen, lekker op vakantie te gaan en leuke dingen te ondernemen met mijn kinderen en mijn man.

Je werkt al lang in de zorg! Hoe ben je er ingerold?

Ik heb altijd al de ambitie gehad om in de zorg te werken, maar ik had voor lange tijd een administratieve baan. Als je eenmaal begint met werken en je verdient goed, dan stop je daar niet zomaar mee om weer bijvoorbeeld aan een opleiding te beginnen. Toen ik 26 was, gingen we verhuizen en moest ik stoppen bij mijn toenmalige administratieve baan. Ik zat zonder werk en mijn man zei dat ik eindelijk de kans had om te beginnen aan een zorgopleiding. Toen ik eenmaal begon aan de opleiding, zat ik meteen op mijn plek. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van die keuze! Ik haal er veel voldoening uit om in de zorg te werken, met kleine dingen kan je al veel betekenen voor mensen. Dat kan een bepaalde verzorging zijn, maar ook een luisterend oor bieden. Mensen zijn vaak zó dankbaar. Je hoeft maar een glimlach of een vriendelijk woord terug te krijgen en dan denk je: daar doe ik het voor!

Je hebt aangegeven dat je al veel ervaring hebt in de zorg, was je ook al bekend met detacheren?

Ik wist voordat ik bij jullie begon al wel wat detacheren was. Destijds werkte een oud collega van mij ook bij jullie en zij was erg enthousiast en altijd positief. Haar verhalen zorgde ervoor dat ik nieuwsgierig werd. Toen besloot ik om contact te zoeken met jullie en te kijken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. Wat ik zo leuk vind aan detacheren is dat je op verschillende plekken terecht komt. Buro Nexus luistert ook naar jouw inbreng. Je kan altijd aangeven of je een project ziet zitten of niet. Ik ben leergierig, dus ik vind het top dat ik allerlei takken van de zorg zie en van alles kan proeven. Ondanks dat ik al 55 jaar ben en al jarenlang in het vak zit, leer ik nog steeds bij elk project nieuwe dingen. Het allerleukste van het werken in de zorg, is dat je met patiënten bezig bent. Door het detacheren kan ik me daar ook optimaal op focussen. Ik hoef me dus niet bezig te houden met de administratie of ander extra werk. Begrijp me niet verkeerd, dat moet natuurlijk ook gebeuren en dat is natuurlijk ook belangrijk, maar omdat ik tijdelijk detacheer bij een project hoef ik me er geen zorgen over te maken.

Dankjewel Patricia voor de opfrisser! We gaan natuurlijk niet hetzelfde interview opnieuw doen! Het is vandaag Wereld Hart dag, dus het leek ons wel leuk om met iemand in gesprek te gaan die op de afdeling Cardiologie werkt. Zou jij er wat meer over kunnen vertellen?

Jazeker! Ik heb vorig jaar van januari tot december 2021 op de afdeling Cardiologie gewerkt in het  Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Voor dit project had ik zestien jaar terug voor het laatst op een cardiologie afdeling gewerkt. Na zestien jaar was er natuurlijk ook veel veranderd, maar ik verbaasde me nog over hoeveel kennis was blijven hangen. Cardiologie is de afdeling die te maken heeft met het hart. Je kunt daar acute of chronische problemen tegenkomen. Een acute probleem is  bijvoorbeeld een ritme stoornis, een hart infarct of een ontsteking van het hart. Je komt ook veel mensen tegen met chronische problemen, denk bijvoorbeeld aan hartfalen. Dit houdt in dat het hart niet meer zo goed pompt. Als je op de afdeling Cardiologie werkt, houd je je voornamelijk bezig met mensen medicijnen geven, mensen verzorgen en patiënten begeleiden. Wat je ook veel ziet dat mensen pijn op hun borst hebben, maar je kan natuurlijk niet meteen zien waar dat vandaan komt. Dan kan er een hartkatheterisatie uitgevoerd worden. Dat houdt in dat ze met een slangetje via je pols of lies naar je hart gaan en zo je hart gaan onderzoeken. Er wordt een contrastvloeistof ingespoten via de catheter en daardoor kunnen ze zien of er bijvoorbeeld ergens een vernauwing te zien is die de pijn op de borst kan veroorzaken. Ze kijken daarna wat de beste behandeling voor de patiënt is. Soms kunnen we het oplossen door middel van medicijnen, maar het kan ook zo zijn dat een dotterbehandeling beter is voor een patiënt. Mocht het zo zijn dat de vernauwingen zo erg zijn, dan moet er een operatie uitgevoerd worden waar een omleiding geplaatst wordt. We bereiden onze patiënten dus voor op één van deze behandelingen. Medicijnen is natuurlijk simpel, dat leg je gewoon uit, maar een dotterbehandeling en een operatie heeft meer begeleiding nodig. Mensen zijn natuurlijk angstig, omdat het om hun hart gaat. Ook goede nazorg is belangrijk. Dus naast de medische taken, ben je ook veel bezig met het geven van psychische begeleiding. Ik zeg daar wel bij dat goede uitleg de helft van de genezing is!

Zou jij ons tenslotte nog een paar tips willen geven om ervoor te zorgen dat wij jou niet zo snel tegenkomen op de afdeling Cardiologie.

Ha, zeker! Ik denk dat iedereen de meest voor de hand liggende tips al wel weten. Je moet veel blijven bewegen, gezond eten, stop ook maar meteen met roken en zorg ervoor dat je geen stress hebt. Wist je trouwens dat slechte tandverzorging ook ervoor kan zorgen dat je hartproblemen krijgt? Slechte mondverzorging zorgt ervoor dat de kans op een hartaanval toeneemt. Bacteriën die tandplak veroorzaken, kunnen in je bloedstroom terecht komen en bijdragen aan de een ontsteking van je hartzakje. Dus zorg ervoor dat je je tanden goed poetst en vaak naar de tandarts gaat!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief