Tekort aan zorgpersoneel - tips!

Er zijn weinig sectoren die het niet merken: de krapte op de arbeidsmarkt. Zo ook de zorgsector. Een sector die al jaren harde klappen krijgt de verduren en een enorme druk moet zien op te vangen. In dit artikel zoomen we in op het tekort aan kwalitatief zorgpersoneel. Hoe is dit tekort tot stand gekomen en nog belangrijker hoe lossen we het op? Zo delen we bruikbare tips. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!

De aanleiding van het tekort aan zorgpersoneel

Het tekort aan zorgpersoneel is toe te kennen aan verschillende factoren. De belangrijkste zijn: de vergrijzing van onze samenleving, een groeiende zorgvraag en een hoog ziekteverzuim.

De vergrijzing van de samenleving en de stijgende zorgvraag

Mensen zijn en worden steeds ouder. Dit zorgt ervoor dat steeds meer zorgverleners met pensioen gaan en dat terwijl de zorgvraag stijgt. Er is dus een afname in het aantal zorgverleners en een stijging in het aantal mensen met een zorgvraag. Deze zorgvraag valt naast de vergrijzing ook toe te kennen aan de toename van mensen met een chronische ziekten en de stijgende zorgbehoefte van mensen met een migratieachtergrond.

Arbeidsomstandigheden in de zorg

Werken in de zorg is vaak fysiek en emotioneel zwaar werk. Dit zorgt ervoor dat zorgverleners klachten krijgen als overbelasting en een burn-out. Hierdoor ontstaat er een hoog personeelsverloop, wat weer resulteert in onvoldoende geschikte zorgverleners.

De zorgvraag verandert

Er is meer nood aan complexere en gespecialiseerde zorg. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van zorgverleners vergroot moet worden. Echter ontbreekt het nog aan voldoende geschikte zorgverleners om deze zorgvraag op te pakken.

Negatieve beeldvorming

Ondanks dat zorgverleners enorm belangrijk en betekenisvol werk verrichten, hebben sommige mensen een negatief beeld van de zorgsector. Dit komt vanwege de verhalen over een hoge werkdruk, stressvol werk en slechte arbeidsomstandigheden. Dit kan ervoor zorgen dat potentiële zorgverleners besluiten om voor een andere baan te kiezen.

Werken in de zorg

Tips! Hoe kan het tekort aan geschikt zorgpersoneel opgelost worden?

Verbeter de arbeidsomstandigheden

Het is belangrijk om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, omdat werknemers graag willen werken in een omgeving waar ze zich gewaardeerd en gesteund voelen. Investeer bijvoorbeeld in een goede werk-privébalans, mogelijkheden voor ontwikkeling en verbeter de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Laat zien hoe mooi de sector is

Werken in de zorg is mooi, betekenisvol en uitdagend. Het is belangrijk om dit te blijven benadrukken en te laten zien aan de buitenwereld. Zo voelen zorgverleners zich voldaan dat ze andere kunnen helpen en een verschil maken. Daarnaast maakt het de sector aantrekkelijker voor potentiële zorgverleners.

Investeer in kansen voor (potentiële) zorgverleners

Er is steeds meer behoefte aan zorg van hoge kwaliteit. Daarom is het belangrijk dat zorginstellingen investeren in opleiding en training. Zo verbetert de kwaliteit van het eigen personeel en dragen ze bij aan een betere kwaliteit van zorg. Daarnaast moeten zorginstellingen voldoende stagekansen aanbieden. Zo helpen ze toekomstige zorgverleners en helpen ze de sector divers en inclusief te maken.

Maak gebruik van social media

Het is niet meer weg te denken uit onze samenleving: social media. Sterker nog, gemiddeld genomen van alle leeftijdsgroepen zit men gemiddeld 114 minuten per dag op social media. Daarmee is het een uitstekend middel om nieuwe zorgverleners aan te trekken. Laat als zorginstelling zien hoe leuk het is om in de zorg te werken door middel van toffe content.

Organiseer open dagen en evenementen

Laat potentiële zorgverleners kennis maken met de zorginstelling door middel van open dagen en evenementen. Het zijn toffe manieren om mensen op een gezellige manier kennis te laten maken met elkaar en het werken in de zorg.

Het tekort aan zorgpersoneel oplossen door te kiezen voor detachering

Als zorgaanbieder heeft het voordelen om personeel te detacheren, bijvoorbeeld:

Kostenbesparing: het inhuren van zorgprofessionals kan op termijn goedkoper zijn dan vast personeel in dienst hebben. Dit omdat je bij ingehuurde zorgprofessionals geen kosten maakt voor werving, selectie, opleiding, premies en andere arbeidsvoorwaarden.

Je haalt kennis in huis: wanneer je kiest voor detachering kies je voor kwaliteit. Je haalt een professional in huis die je gelijk kunt inzetten voor specifieke taken/projecten.

Minder administratieve lasten: het detacheringsbureau neemt de meeste handelingen rondom administratief werk uit handen. Hierdoor hoef jij daar niet meer naar om te kijken.

Tijdelijke vervanging: ben je als organisatie op zoek naar tijdelijke vervanging? Dan is detacheren een ideale optie! Zo kun je het gebruiken wanneer personeel met verlof gaat, ziek is of voor langere tijd afwezig is.

Kennisdeling: gedetacheerde zorgprofessionals kunnen hun kennis en ervaringen meenemen uit eerdere projecten. Deze kennis kunnen ze delen met het overige personeel in de zorginstelling.

buro Nexus

Zorgpersoneel via buro Nexus

Ben jij een zorgprofessional of actief binnen een organisatie die zorgprofessionals zoekt? Dan is detacheren een goede oplossing! Wil je meer weten over buro Nexus, detacheren en de mogelijkheden voor jou? Neem dan vrijblijvend contact op en samen gaan wij op zoek naar de beste oplossing voor jou!

Neem hier contact met ons op!