Digitalisering in de zorg

Wat betekent digitalisering eigenlijk en nog belangrijker: wat zijn de ontwikkelingen van digitalisering in de zorg? De laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden en digitalisering binnen de gezondheidszorg wordt aangemoedigd. De veranderingen gaan als een sneltrein, maar brengen ook risico’s met zich mee. In dit blog nemen wij jou mee in het begrip digitalisering, de ontwikkelingen en de impact van digitalisering op de zorgsector. Ben jij klaar voor de toekomst van digitalisering in de zorg?

Dit bedoelen we met digitalisering in de gezondheidszorg

Met digitale zorg bedoelen we simpelweg: digitale informatie en communicatie dat wordt toegepast om de gezondheid en gezondheidszorg te verbeteren of te ondersteunen. Denk hierbij aan het inzetten van apps, systemen of sensoren om processen binnen de zorg te automatiseren. Er worden flinke stappen gezet op het gebied van digitalisering, maar verandering heeft tijd nodig. Digitalisering binnen de zorg gaat niet over één ontwikkeling, maar om een combinatie van meerdere digitale oplossingen. Zo zijn er bijvoorbeeld apps ontwikkeld waarmee een patiënt zelf zijn of haar bloeddruk en waarden kan meten. Het zorgpersoneel kan vervolgens op afstand de gegevens van de patiënt in de gaten houden en de patiënt informeren als er reden is tot zorg. Het voordeel hiervan? Jij als patiënt hoeft minder vaak het ziekenhuis te bezoeken. Het zorgpersoneel en de artsen kunnen zich hierdoor nog beter richten op de zorg die het op dat moment het hardst nodig heeft. Hoe is het om te werken in de zorgsector? Onze zorgprofessionals vertellen je er alles over!

 

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen en voordelen van digitalisering in de zorg

In Nederland zijn er veel ontwikkelingen gaande en de komst van nieuwe technologieën wordt alleen maar toegejuicht. We zijn een innovatiegericht land en digitalisering is vaak een belangrijk onderwerp van gesprek. Maar over welke ontwikkelingen en voordelen van digitalisering in de zorg hebben we het dan? Wij hebben de drie belangrijkste op een rijtje gezet.

1.      Meer opbrengst door digitalisering

Adviesbureau McKinsey, een gerenommeerd bureau dat zich bezighoudt met strategische vraagstukken van organisaties, beweert dat het investeren in digitale zorg op termijn veel gaat opleveren. Hierdoor kan Nederland de jaarlijkse zorgkosten met miljarden verlagen. Wat doen we dan met die overgebleven kosten? Nou, die kunnen vervolgens geïnvesteerd worden in verdere ontwikkelingen van de digitale zorg. Zo blijft de digitale cirkel rondgaan.

2.      Digitalisering versneld door corona

Wie aan corona denkt, denkt niet gelijk aan positiviteit. Toch brengt corona op het gebied van digitalisering in de gezondheidszorg voordelen met zich mee. Door de coronacrisis zijn de ontwikkelingen binnen de digitale zorg namelijk in een stroomversnelling geraakt. Denk bijvoorbeeld aan de snelle invoering van het e-consult. Hierdoor kan het medisch consult tussen patiënten en huisartsen digitaal plaatsvinden.

3.      Het delen van data

Door de komst van digitale zorg, is het delen van data van patiënten gemakkelijker worden. Door het veilig delen van de gegevens van de patiënt, kunnen er betere behandelmethoden worden opgesteld. Daarnaast kunnen er, door de komst van onder andere ‘artificial intelligence’ en ‘machine learning’, modellen worden ontwikkeld die de gezondheidsrisico’s bij patiënten beter voorspellen.

De risico’s van digitalisering van de zorg en de impact op de zorgsector

Wat betekenen al deze veranderingen in digitalisering dan voor de zorgsector? Het is van groot belang dat zorginstellingen op de hoogte zijn van alle digitale veranderingen en duidelijke protocollen hebben om alle online data te bewaken en te beschermen. Want digitalisering brengt ook risico’s met zich mee. Wat dacht je van het aantal hacks dat toeneemt door de verandering van fysieke naar digitale data of het risico op systeemuitval terwijl patiëntgegevens 24/7 beschikbaar moeten zijn? En niet te vergeten: wat betekent het voor ons eigen personeel? Je kunt je afvragen of de komst van digitalisering gaat leiden tot werkloosheid, maar wees niet bang. Digitalisering zorgt voor het verlichten van taken, maar zonder ons zorgpersoneel kunnen we nooit. Eén ding is zeker: kies je voor buro Nexus, dan kies je voor werkzekerheid!

 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben jij op zoek naar die werkzekerheid? Neem dan eens contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Wij leren jou graag kennen en kijken er naar uit om de mogelijkheden met je te bespreken. Met de komst van al deze digitale veranderingen, kunnen wij eigenlijk niet achterblijven. Tóch verwelkomen wij jou nog steeds graag op een van onze kantoren, onder het genot van een kopje koffie of thee!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief