Dag van de liefdadigheid: Stichting Ambulance Wens in de kijker

Vandaag is “Dag van de Liefdadigheid”. Hét ideale moment om Stichting Ambulance Wens even in de kijker te zetten. Onze zorgtopper Jan is al een hele tijd vrijwilliger bij deze fantastische organisatie en vertelt graag wat dit inhoudt.

stichting ambulance wens nederland

“Als professional van buro Nexus werd mij gevraagd om iets te vertellen over deze geweldige stichting waar ik 1 van de 270 medisch geschoolde vrijwilligers mag zijn. Een “gevaarlijke vraag”, omdat ik het, als het over deze stichting gaat, onmogelijk kort kan houden ;)

Stichting Ambulance Wens Nederland bestaat sinds 2007 en vervult volledig kosteloos laatste wensen voor terminaal zieke en/of bedlegerige patiënten. Dit gebeurt met hulp van 270 medisch geschoolde vrijwilligers en 7 nieuw aangeschafte en speciaal opgebouwde ambulances die vaak alle 7 tegelijk op pad zijn. Ook beschikt de stichting over een eigen vakantiehuis op de Veluwe waar de patiënt samen met een familielid gratis drie dagen en twee nachten kan verblijven onder begeleiding van 2 vrijwilligers.

Bij het aanvragen van een wens is geen leeftijdsgrens en ook is men niet aan de landsgrenzen gebonden. De wensen zijn heel gevarieerd van aard, zo willen mensen graag nog één keer de zee zien of afscheid nemen van hun eigen huis, of nog één keer op bezoek bij een familielied of het nieuwe huis van hun zoon of dochter gaan bekijken. Maar ook bezoeken wij met patiënten musea, pretparken, dierentuinen, concerten of voetbalwedstrijden. De wens van de patiënt staat altijd centraal en er zal altijd alles aan gedaan worden om deze in vervulling te laten gaan.

stichting ambulance wens

Ik mag dit mooie vrijwilligerswerk doen naast mijn fulltime baan als verpleegkundige voor buro Nexus en het is absoluut een bijzondere aanvulling op mijn dagelijkse werk. Waar je in je job soms met personeelstekort of administratieve rompslomp te maken krijgt, is dit bij Stichting Ambulance Wens niet het geval. Alles is heel vlot geregeld. Voordat wij vanuit het kantoor van de stichting in Rotterdam vertrekken voor een wens, krijgen wij een ritformulier met bijzonderheden en vanaf dat moment is er nog maar 1 ding belangrijk: onze patiënt een mooie dag of wens laten beleven. Daar hebben wij dan ook exclusief de tijd voor zolang als wij maar nodig hebben. Wil iemand na het bezoek aan haar kleinkind nog graag de zee zien? Geen enkel probleem, dan rijden wij graag 200 km om zodat ook deze wens nog in vervulling kan gaan!

Tijdens een wens staan wij elk moment meteen klaar, omdat wij er exclusief voor deze patiënt zijn. Ook tijdens meerdaagse wensen is dat altijd het geval. Dat kan voor de verpleegkundige soms pittig zijn, omdat er 24/7 en dus ook in de nachtelijke uurtjes een beroep op je kan worden gedaan.

Tijdens een rit moeten wij ook wel eens medisch handelen, zo heb ik wel eens morfine gespoten in het giraffenverblijf van Blijdorp of een bloedsuiker geprikt midden in Mainstreet USA in Disneyland Parijs. Natuurlijk genieten wij tijdens een wens ook van wat we zien, maar uiteindelijk staan wij daar gewoon ons werk te doen (al zijn er vervelendere plekken om dat te moeten doen ;))

jan van geffen Bij de wensen wordt altijd een koppel gevormd van een verpleegkundige en een chauffeur. Door de hoeveelheid collega’s komt het geregeld voor dat je elkaar nog nooit gezien hebt, maar samen een wens gaat begeleiden waarbij intensief samen gewerkt moet worden. Iedere wens weer, zonder uitzondering, loopt de samenwerking heel soepel en gesmeerd. Geregeld krijgen wij te horen dat het goed te zien is dat we vaak samen werken, en dat terwijl we elkaar enkele uren eerder nog nooit hadden gezien! De collega’s die bij deze stichting werken hebben allemaal één en hetzelfde doel en dat is dat de patiënt die achter in de ambulance ligt voor de laatste keer van zijn leven een mooie dag beleeft. Onze eigen ego’s zetten wij daarvoor onvoorwaardelijk opzij. En dat is een hele mooie werkwijze!

Mochten er mensen zijn die meer willen weten over de mogelijkheden van deze stichting, dan mogen ze mij via één van de sociale media kanalen (Facebook, Twitter of  LinkedIn) te allen tijde benaderen!”

– Jan van Geffen

 

Meer info is ook te vinden op www.ambulancewens.nl

Foto bovenaan artikel: nu91.nl

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief