Knelpunten in de zorg

In dit artikel zoeken wij uit welke knelpunten de zorg kent. Het is geen geheim dat de zorg kampt met een hoge werkdruk, maar welke knelpunten zijn er nog meer?

Lees snel verder om het te ontdekken!

Wat zijn knelpunten in de zorg?

Een knelpunt kan beschreven worden als een beperkende factor. Onze zorgsector telt diverse takken met elk verschillende knelpunten. Zo ervaren ze in de ouderenzorg bijvoorbeeld dat er te veel wordt verwacht van het sociale netwerk en is binnen de gehandicaptenzorg de wetgeving een knelpunt.

Voorbeelden van knelpunten in de zorg

Iedere vorm van zorg kent eigen knelpunten. Dit varieert van grote knelpunten voor de gehele tak, tot kleine problemen die een specifieke groep raken. Echter zijn er knelpunten die voor het gehele zorgstelstel voelbaar zijn. De belangrijkste zijn:

  • Problemen rondom communicatie in de zorg;
  • Personeelstekorten;
  • Onvoldoende nazorg;
  • Problemen in de organisatie van de zorg.

Binnen de zorg staan deze knelpunten hoog op de agenda om verholpen te worden. Echter kampt de sector met een grote druk waardoor dit minder snel verloopt dan gehoopt.

Knelpunten in de ouderenzorg

Knelpunten in de ouderenzorg

Binnen de ouderenzorg zijn de meeste knelpunten zichtbaar. Deze tak staat de laatste jaren flink onder druk en de toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Hoe dit komt? Dat valt te koppelen aan drie oorzaken.

Ten eerste worden mensen steeds ouder en wonen ze langer thuis. Hierdoor hebben ze veel ondersteuning nodig van familie en vrienden. Deze hulp is niet altijd aanwezig of wordt niet naar behoren uitgeoefend. De tweede oorzaak is de tekorten aan personeel in de zorg. Er is simpelweg niet genoeg geschikt personeel voor de zorgvraag binnen de ouderenzorg. Hierdoor kan de juiste zorg niet geboden worden, hoe graag men ook wilt. De laatste oorzaak is het gebrek aan de juiste hulpmiddelen en woonplekken die aansluiten bij de zorg voor ouderen. Dit blijkt uit een onderzoek van patiëntenfederatie Nederland.

 

Knelpunten rondom communicatie in de zorg

Knelpunten rondom communicatie in de zorg

Goede communicatie is essentieel bij het bieden van patiëntenzorg van de hoogste kwaliteit. Elke vorm van miscommunicatie kan leiden tot ernstige problemen. Binnen de zorg wordt communicatie vaak benoemd als groot knelpunt. Zo ontbreekt het vaak aan de juiste voorlichting en een persoon waarop teruggevallen kan worden. Om een duidelijk beeld te krijgen hebben we enkele vormen van gebrek aan communicatie binnen de zorg opgezocht.

  •  In de GGZ komt de communicatie voor de mensen niet op tijd of ze worden helemaal niet op de hoogte worden gesteld van belangrijke wijzigingen;
  • Mantelzorgers missen voldoende overleg met verplegend personeel en mogelijkheden tot inspraak;
  • Zorgprofessionals ervaren onvoldoende tijd om aandacht te besteden aan de persoon. Er is alleen tijd voor het medische aspect en de persoon wordt vooral als patiënt gezien.

 

Hoe rapporteer je knelpunten in de zorg?

Knelpunten kunnen alleen verholpen worden als ze uitgebreid worden gerapporteerd. Het is van belang dat de zorgprofessional het knelpunt met gevolgen opneemt in een rapport en deelt met zijn/haar directe leidinggevende.

Is detacheren binnen de zorg een mogelijkheid om knelpunten te ontlopen?

Heb jij op jouw werk te maken met knelpunten binnen de zorg? Of ben je op zoek naar variatie en uitdaging? Dan is detacheren de ideale stap voor jou! Kiezen voor detacheren betekent kiezen voor uitdagende projecten van een aantal maanden. Zo kun je met zekerheid de zorgwereld gaan ontdekken.

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op en wij gaan samen met jou op zoek naar een project op maat!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?







    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief