Tips en tricks om je recruitment game sterker te maken!

Werven van talenten betekent creatief zijn!

Er zijn momenteel meer banen beschikbaar dan dat er werkzoekenden zijn. Voor elke 100 werkelozen zijn er 133 vacatures! (CBS, 2022) Een bijzondere tijd voor recruiters, want hoe zorg je ervoor dat jij opvalt? In dit artikel delen wij belangrijke ontwikkelingen over het werven in 2022 en tips die het werven interessanter en creatiever maken.

Podcast zijn hip en happening!

Tegenwoordig kan je er niet meer omheen, podcast zijn overal te vinden. Terwijl je je was opvouwt, een stukje rijdt of even snel boodschappen doet; je hoeft alleen even je oortjes in te doen en je bent weer uren zoet. Bovendien heb je tegenwoordig enorm veel keuze als het om podcast genres en onderwerpen gaat. De een wil meer over vogels weten en luistert naar een podcast van vogelspotters, de ander wilt juist vermaakt worden en zal misschien wel sneller voor een comedy of true crime podcast kiezen. Ongeacht waar je interesses liggen, er is bijna altijd wel iets te vinden wat bij je past.

Ook bedrijven en organisaties beginnen de meerwaarde van een podcast in te zien. Het Ministerie van Defensie laat bijvoorbeeld commando’s anoniem aan het woord in hun podcast Below the radar, above yourself. De commando’s vertellen in deze podcast verhalen over hun werk, maar ook over hun privéleven (LinkedIn, 2022). The Grand Prix Radio heeft een soortgelijke podcast. De podcast F1 aan tafel brengt achtergronden, discussies en anekdotes uit de F1-wereld. Verschillende mensen komen aan het woord zoals experts, journalisten en coureurs. Zij beantwoorden onder andere ook ingestuurde vragen van luisteraars. Volgens LinkedIn redacteur Liza Jansen (2022) zorgt een podcast voor een beter beeld van het bedrijf en maakt het jouw bedrijf ook persoonlijker. Men heeft een idee waar het bedrijf voor staat en het geeft een kijkje in de keuken. Werkzoekende kunnen op deze manier enthousiast raken en daardoor interesse krijgen om voor het bedrijf te werken.

Referral recruitment om mensen te werven én te behouden

Een bekende trend die nog steeds heel belangrijk is; referral recruitment (Frankwatching, 2022). Referral recruitment houdt in dat je via je eigen netwerk of het netwerk van je werknemers nieuwe werknemers kunt werven. Het inzetten van je medewerkers als ambassadeurs van je organisatie zorgt ervoor dat je sneller de juiste mensen binnenhaalt.

Door het hoge aantal vacatures is het niet alleen belangrijk om efficiënt en snel mensen aan te nemen, maar is het ook zaak om mensen die al geworven zijn, te behouden. Met referral recruitment minimaliseer je dus ook verloop in je bedrijf. Uit onderzoek van Jobvite (2020)  is namelijk  gebleken dat 46% van de medewerkers geworven via referrals langer dan een jaar in dienst blijft. Daarentegen blijft maar 30% van de medewerkers geworven via je eigen website langer dan een jaar in dienst. Medewerkers die via referrals zijn geworven, zijn dus meer betrokken en blijven langer bij je werken.

Soft skills zijn belangrijker dan hard skills.

Waar eerder de nadruk lag op iemand zijn hard skills, wordt er tegenwoordig steeds meer gekeken naar de soft skills (Wervingopmaat, 2022). Dit komt mede door de krappe arbeidsmarkt, maar ook doordat er een besef is gekomen dat veel hard skills prima aan te leren zijn. Hierdoor kunnen we niet langer naar alleen het cv en de harde eisen, zoals werkervaring kijken, maar moeten we onze blik verbreden. Soft skills vertegenwoordigen een reeks verschillende vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken en attributen die vaak nodig zijn voor succes in een bepaalde rol. Je kan ze het beste omschrijven als de persoonlijke eigenschappen die de manier waarop iemand werkt en met anderen omgaat bepaalt. Soft skills spelen een sleutelrol bij inzicht krijgen in hoe iemand omgaat met collega’s, werkgerelateerde taken uitvoert, communiceert en relaties opbouwt (Psycruit, 2022). De soft skills geven vaak een indicatie of iemand goed bij de organisatie past. Het is tijdens het werven dus belangrijk om te focussen op bepaalde soft skills, die prima kunnen voorspellen of iemand succesvol zal zijn binnen jouw organisatie. Deze zouden. Soft skills zijn dus ook bepalend of iemand betrokken gaat zijn bij het bedrijf en voor langere tijd wilt blijven werken.

Wist je dat? ..

Wist je dat? Op dit moment er veel mensen rond de leeftijd van 45/50 jaar zijn die openstaan voor een tweede carrière. Waar zij misschien initieel de harde skills missen, zijn ze vaak wel enthousiast en gedreven om nieuwe dingen te leren. De soft skills compenseren het gebrek aan de harde skills. Je ziet steeds vaker dat bedrijven in de doelgroep van 45-plus mensen aannemen (Robert Half, 2022).

Werven van talenten betekent creatief zijn! Ben jij na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt om recruiter te worden? Neem dan vooral een kijkje bij onze vacatures! Misschien dat jij binnenkort onze nieuwe collega wordt!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?