Werken bij de overheid: de voor- en nadelen

Wist je dat de overheid de grootste werkgever van Nederland is? Vandaar ook dat er veel vacatures beschikbaar zijn binnen deze sector. Toch hoor je veel vooroordelen over werken binnen de overheid, maar kloppen deze wel? In dit artikel nemen wij deze sector onder de loep en zetten wij de belangrijkste voor- en nadelen voor jou op een rijtje.

Werken bij de overheid: de voor- en nadelen

Wanneer werk je bij de overheid?

Je werkt bij de overheid als je in dienst bent van de plaatselijke, deelstaat- of federale overheid. Dit bestaat uit de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen. In totaal zijn dit meer dan 1.600 organisaties in Nederland. Ook de overheidsinstellingen die werkzaam zijn in het buitenland, zoals ambassades behoren tot deze sector.

Zo kun je onder andere werken binnen:

  • Gemeenten;
  • Scholen;
  • Waterschappen;
  • Zorg.

De voordelen van werken bij de overheid

Een fijne werkgever waar iedereen welkom is. Zo kun je de overheid omschrijven. Daarnaast biedt werken bij de overheid vele voordelen waardoor het werken in deze sector zeer aantrekkelijk is. Wij delen de belangrijkste met jou:

Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de maatschappij: de overheid heeft niet als oogmerk om zoveel mogelijk winst te maken. Dit zorgt ervoor dat het werk een hele andere insteek heeft. De overheid heeft als doel de maatschappij zo goed mogelijk te ontwikkelen. Zo kan jij bijvoorbeeld als gemeentemedewerker zaken in gang zetten waar jouw medebewoners de voordelen van ervaren. Tof toch!

Veel mogelijkheden: de overheid is een brede sector die vele mogelijkheden biedt op een baan. Zo speelt diversiteit en gelijkheid binnen de overheid een grote rol. Welke opleiding je ook hebt genoten/behaald, de overheid staat open voor iedereen die werkzoekend is. Zo probeert de overheid onder andere in de periode 2014-2024 minimaal 3340 mensen met een lastige positie op de arbeidsmarkt te voorzien van een baan.

Goede arbeidsvoorwaarden: de overheid is zeer transparant. Zo krijg je altijd een eerlijk salaris gebaseerd op dienstjaren, ervaring en opleidingsniveau. Daarnaast profiteer je van goede verzekeringen, zoals de ziektekostenverzekering. Ten slotte, het pensioen. Deze is zo opgesteld dat je na je pensioen verzekerd bent van een leefbaar inkomen.

Stabiele sector: banen binnen de overheid zijn over het algemeen erg stabiel. Wanneer je een baan binnen deze sector hebt, geniet je in de meeste gevallen van baanzekerheid en bescherming tegen onverwachte ontslagen. De meeste mensen binnen deze sector hebben een lange loopbaan of zeggen zelf hun baan op.

De overheid zet zich in voor duurzame vernieuwing: binnen de overheid is ‘duurzame economische groei’ erg belangrijk. Dit houdt in dat economische groei het belangrijkste is, maar dat dit niet ten koste mag gaan van het milieu. Je bent dus milieubewust aan het werk. Daarnaast zijn duurzame vernieuwingen goed voor iedereen. Ze leveren geld en banen op.

Detachering biedt kansen: steeds meer banen bij de overheid worden op basis van detachering ingevuld. Daarom is het voor jou aantrekkelijk om te kiezen voor buro Nexus. Wij plaatsen jou bij een opdrachtgever naar wens en jij profiteert van onze voordelen.

Wil je meer weten over buro Nexus? Neem een kijkje op onze website!

De nadelen van werken bij de overheid

Ondanks dat er steeds meer voordelen zijn om te kiezen voor een baan binnen de overheid, zijn er ook nadelen om te werken binnen deze sector. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

Bureaucratie: dit aspect wordt steeds minder binnen de overheid, maar over het algemeen worden veranderingen en beslissingen pas genomen nadat ze door verschillende procedures zijn gegaan. Dit maakt het werk soms stroperig, wat de tevredenheid van sommigen kan beïnvloeden.

Slecht imago: ondanks het feit dat duizenden mensen elke dag hard werken om ons land mooier en beter te maken heeft de sector te maken met vele vooroordelen. Ambtenaren worden vaak als lui en streng weggezet. Dit is niet zo, maar als ambtenaren krijg je wel te maken met de vooroordelen.

Meeste dienstjaren boven bekwaamheid: Veel bedrijven binnen de overheid hebben een hiërarchische organisatie. Hierdoor gaan in sommige gevallen promoties en kansen naar mensen die het langst in dienst zijn en niet diegene die het meest bekwaam zijn.

Langdurige sollicitatieperiode: solliciteren bij de overheid kan veel tijd kosten. Dit vanwege de verschillende procedures. Daarnaast bestaat de sollicitatie vaak uit verschillende gesprekrondes, wat erg tijdrovend is.

Weinig mogelijkheden tot verhoging salaris: vergelijkbaar met de mogelijkheden in de commerciële sector zijn er binnen de overheid weinig mogelijkheden tot onderhandeling over salaris. Salarissen binnen de overheid zijn transparant en worden gebaseerd op dienstjaren, ervaring en opleidingsniveau. Door deze transparantie is er weinig tot geen onderhandelingsruimte.

Werken bij de overheid: ervaring Sandra van Herpen

Om te vertellen hoe het werken bij de overheid bevalt, spraken wij met Sandra van Herpen. Als werkvoorbereider zit Sandra op project bij de gemeente Haarlem waar ze een breed takenportfolio heeft. Zo houdt ze zich bezig met het uitwerken van ontwerpen naar technische tekeningen. Dat houdt in dat als iemand anders een idee heeft, zij het technische in orde maakt. ‘’Het is dus aan mij om een idee tot leven te brengen’’, zo vertelt ze zelf. Verder is de participatie van inwoners een belangrijke taak. Hierbij zorgt ze ervoor dat de inwoners zich gehoord voelen en aan kunnen geven wat voor veranderingen zij zouden willen zien. Het mooiste aan haar baan is de afwisseling volgens Sandra. ‘’Zo ben ik afwisselend met computers en mensen bezig, hierdoor verveel ik me niet snel!’’

Benieuwd naar het hele verhaal van Sandra? Lees het hier!

Detacheren binnen de overheid via buro Nexus

Hebben de voordelen jou overtuigd en wil je graag aan de slag binnen de overheid? Dan ben je bij buro Nexus aan het juiste adres! Wij vertellen jou waarom je voor ons moet kiezen. Je staat bij ons onder contract, maar wij ‘lenen’ jou uit aan een opdrachtgever die precies aan jouw wensen voldoet. Hierdoor doe je in korte tijd veel ervaring op bij opdrachtgevers naar wens. Verder heb je bij ons de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen met passende opleidingen. Zodoende kun je voor jezelf verschillende doorgroeimogelijkheden creëren. Daarnaast krijg je één vast aanspreekpunt, jouw HR Fieldmanager, die altijd voor je klaar staat bij vragen en hulp. Tot slot, je hebt de keuze om flexibel te werken waarbij je beloond wordt met een marktconform salaris en aantrekkelijke extra’s.

Is dit écht wat voor jou? Of ben je er toch nog niet helemaal over uit? Kom dan gezellig een keer vrijblijvend langs voor een gesprek. Hier vertellen wij jou alles over detacheren binnen de overheid, buro Nexus en de mogelijkheden voor jou.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?