Werken als basispsycholoog

Ambieer jij een baan als basispsycholoog? In dit artikel nemen wij jou mee in dit vak. Zo lees je onder andere welke vaardigheden je moet bezitten en welk salaris je kan verwachten. Is dit jouw droombaan? Vergeet dan niet te solliciteren op onze vacature!

Basispsycholoog

Functieomschrijving basispsycholoog

Een basispsycholoog bestudeert het gedrag van mensen met behoefte aan geestelijke of emotionele steun. Hierbij zoekt de basispsycholoog naar onderliggende gedachte/emoties en geeft waar nodig gepaste adviezen, begeleiding en therapie. Dit doe je samen met de cliënt, ketenpartners en stakeholders. Hierbij hou je altijd rekening met de emoties en wensen van de cliënt. Een behandelplan sluit altijd aan bij de (emotionele) mogelijkheden van de cliënt.

Werkzaamheden basispsycholoog

Als basispsycholoog mag je verschillende werkzaamheden uitvoeren. Zo kan je intakegesprekken voeren waarbij de klachten in kaart worden gebracht en de hulpvraag wordt uitgevraagd. Verder zal je diagnostisch onderzoek uitvoeren, waarbij je bijvoorbeeld onderzoek doet naar intelligentie of autisme. Ook is het mogelijk om als medebehandelaar psychologische behandelingen en/of trainingen te geven.

Met welke problemen/klachten krijg je te maken?

Als basispsycholoog krijg je te maken met mensen die kampen met problemen als slechte concentratie, trauma’s, depressie, opvoedingsproblematiek, angsten, relatieproblemen of stoornissen als anorexia, schizofrenie, of een contact- of hechtingsstoornis.

Vaardigheden van een basispsycholoog

Je krijgt te maken met mensen die (erge) geestelijke of emotionele problemen ervaren. Om deze mensen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en helpen, dien je over een aantal vaardigheden te beschikken. Dit zijn:

  •  Analytisch vermogen;
  •  Goed kunnen luisteren;
  •  Stressbestendig;
  •  Heldere oordeelsvorming;
  • Vermogen om mensen te motiveren.

Bezit jij al deze vaardigheden en ben jij een basispsycholoog in hart en nieren?

Solliciteer dan hier!
Basispsycholoog

Salaris basispsycholoog

Het salaris dat je zal verdienen als basispsycholoog hangt af van het aantal jaar werkervaring. In principe val je als basispsycholoog in de functiegroep 60 volgens de cao GGZ. Hiervoor moet je wel over twee relevante functiejaren beschikken. Mocht dit niet het geval zijn dan zal je worden ingedeeld binnen de aanloopschaal. Het startsalaris van een basispsycholoog begint meestal tussen de €2.963,- en €3.395,- bruto per maand. Wanneer je twee jaar werkervaring opbouwt, zal je startsalaris stijgen tussen de €3.465,- en €5.439,- bruto per maand.

Verschil tussen een basispsycholoog en een GZ-psycholoog?

Om het verschil uit te leggen tussen een basispsycholoog en een GZ-psycholoog is het handig om eerst te weten wanneer je een GZ-Psycholoog bent. Dit is iemand die na de universitaire masteropleiding nog een tweejarige opleiding heeft gevolgd. Een belangrijk verschil tussen een basispsycholoog en een GZ-psycholoog is dat de basispsycholoog geen hoofdbehandeling kan zijn binnen de GGZ. Hierdoor is een basispsycholoog altijd werkzaam onder een GZ-psycholoog of een klinisch psycholoog. Een GZ-psycholoog kan wel hoofdbehandelaar zijn en mag daarbij cliënten zelfstandig behandelen en diagnoses stellen.

Opleiding basispsycholoog

Opleiding basispsycholoog

De opleiding tot basispsycholoog is een universitaire studie. Hiervoor moet je minstens de hbo opleiding Toegepaste Psychologie hebben afgerond. De opleiding duurt in totaal vier jaar, waarvan drie jaar bachelor en één jaar master. Gedurende deze opleiding krijg je voornamelijk theoretische kennis, maar loop je ook één stage om praktijkervaring op te doen. Verder dien je BIG geregistreerd te zijn als je aan de slag wilt als basispsycholoog ons.

Vacature basispsycholoog bij buro Nexus

Wil je graag aan de slag gaan als basispsycholoog, maar ben je nog niet overtuigd om te kiezen voor buro Nexus? Wij vertellen jou waarom je voor ons moet kiezen. Je staat bij ons onder contract, maar wij ‘lenen’ jou uit aan een opdrachtgever die precies aan jouw wensen voldoet. Hierdoor doe je in korte tijd veel ervaring op bij opdrachtgevers naar wens. Verder heb je bij ons de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen met passende opleidingen. Zodoende kun je voor jezelf verschillende doorgroeimogelijkheden creëren. Daarnaast krijg je één vast aanspreekpunt, jouw HR Fieldmanager, die altijd voor je klaar staat bij vragen en hulp. Tot slot, je hebt de keuze om flexibel te werken waarbij je beloont wordt met een marktconform salaris en aantrekkelijke extra’s.

Is dit écht wat voor jou? Of ben je er toch nog niet helemaal over uit? Kom dan gezellig een keer vrijblijvend langs voor een gesprek. Hier vertellen wij jou alles over detacheren als basispsycholoog, buro Nexus en de mogelijkheden voor jou.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?