Wat is kwaliteit van zorg?

Goede zorg leveren is erg belangrijk, maar wat is kwaliteit van zorg nu eigenlijk? Dit is wanneer de zorg die verleend wordt, aansluit bij de verwachtingen van een patiënt. Zoals je begrijpt, is dit voor iedereen anders, dus een goede kwaliteit van zorg is voor een deel persoonlijk. Daarnaast dient de zorg te voldoen aan professionele kwaliteitseisen. Door deze eisen is de basis van goede zorg altijd gedekt en heeft eenieder recht op dezelfde zorg. Meer weten over kwaliteit van zorg? Lees snel verder, want in dit artikel vertellen wij jou alles!

Wat is kwaliteit van zorg?

Waarom is kwaliteit in de zorg belangrijk?

Op het moment dat iemand zorg nodig heeft, is diegene kwetsbaar. Het is een fase waarin je als mens de beste hulp verdient. Ten eerste is goede kwaliteit van zorg belangrijk, omdat iemand geholpen moet worden aan de zorgvraag. Daarnaast is het van belang dat de zorg steeds blijft ontwikkelen. Zodoende zorg je ervoor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Wat is kwaliteit van zorg?

Kenmerken van goede kwaliteit zorg

Goede zorg voldoet aan verschillende kenmerken. Wij hebben deze voor jou op een rijtje gezet:

  •  De zorg is veilig;
  • De zorg is cliëntgericht. Hierdoor krijgt iemand op het juiste moment zorg die aansluit bij de zorgvraag;
  • De zorg is beschikbaar voor iedereen;
  • De zorg is effectief en doelmatig. Hiermee bedoelen we dat de zorg een goed resultaat heeft en niet te duur is.

Hoe wordt de kwaliteit van zorg gemeten?

De kwaliteit van zorg wordt gemeten met daarvoor ontwikkelde meetinstrumenten. Dit zijn bijvoorbeeld vragenlijsten zoals CQI en PREM. Deze worden afgenomen door een zorginstelling zelf of door een onafhankelijk bureau. De vragenlijsten verzamelen gegevens over gezondheid en ervaringen van het zorgproces.

Meetinstrumenten kwaliteit van zorg
  • CQI (Consumer Quality Index). Dit is een familie van vragenlijsten die wordt verspreid onder patiënten en hun naasten. Binnen deze vragenlijsten gaat het voornamelijk over algemene ervaringen binnen de zorg. Denk hierbij aan wachttijden, informatievoorziening en communicatie. Deze vorm van meten komt veel voor in de GGZ, fysiotherapie en wijkverpleging.
  • PREM (Patient Reported Experience Measures). Dit is een landelijk afgestemde meetmethode om patiëntenervaringen te meten. Het bestaat uit een korte vragenlijst die verspreid wordt onder patiënten.
  • Het WIEK-interview. Dit gaat over individuele ervaringen van een patiënt/cliënt die langdurig zorg, ondersteuning of begeleiding heeft gehad. Deze patiënt/cliënt gaat in gesprek met een zorgprofessional waarmee het vaak contact heeft gehad. Dit doen ze aan de hand van tien WIEK-kaarten. Het interview gaat over wat belangrijk is voor de patiënt/cliënt en wat beter kan in de zorgrelatie. Deze methode is oorspronkelijk ontwikkelt voor de GGZ, maar komt steeds vaker voor in andere zorgorganisaties.

Kwaliteit van zorg verbeteren

Structureel goede kwaliteit zorg realiseren, is ontzettend lastig. Dit mede vanwege het feit dat iedereen eigen verwachtingen heeft van goede kwaliteit zorg. Toch kun jij als zorgverlener de kwaliteit van zorg verhogen aan de hand van de volgende twee onderdelen:

  • Bedenk voor jezelf en met jouw team welke uitgangspunten belangrijk zijn voor de zorg die verleend wordt. Wat wil je concreet bereiken en waar zet je op in. Probeer hierbij altijd elkaars kwaliteiten te benutten en elkaar te versterken. Door duidelijke uitgangspunten creëer je focus en een blijvende standaard van zorg.
  • Fungeer als team. In de zorg werk je (vaak) in teamverband en bundel deze krachten. Niet alleen als het gaat om elkaar versterken, maar ook om elkaar te attenderen op verbeterpunten. Een idee kan zijn om binnen jouw team koppeltjes te maken van twee personen. De personen bekijken elkaars werk en reflecteren dit aan de ander. Zo verbeter je de kwaliteit van zorg.

Natuurlijk blijven er altijd aspecten die het realiseren van goede zorg kunnen beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld zijn een tekort aan personeel of een groot verloop. Hier heb jij niet altijd invloed op, maar als jij voor jezelf een duidelijk beeld hebt wat een goede kwaliteit van zorg is dan heb je al een sterke basis.

Kwaliteit van zorg bij buro Nexus

Als detacheerder in de zorg weten wij hoe belangrijk de kwaliteit van zorg is. Wij doen er dan ook alles aan om onze zorgprofessionals te binden aan het juiste project. Zo zorgen wij voor de juiste match, wat uiteindelijk resulteert in tevreden patiënten/cliënten, zorgmedewerkers en zorginstellingen. Binnen dit alles staat werkgeluk centraal. Werken in de zorg is hard werken en dit verdient volgens ons een ‘dankjewel’ op z’n tijd. Kom daarom werken in de zorg via buro Nexus. Wij vinden de juiste match voor jou en die dankjewel? Die hoor je geregeld!

Bekijk onze vacatures door hier te klikken!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?