Wat is duurzame zorg?

Ziekenhuizen en zorginstellingen gebruiken veel energie, voedsel en grondstoffen. Hiermee dragen ze bij aan de vervuiling van het milieu. Het is daarom belangrijk dat de zorg duurzamer wordt, maar hoe wordt dit gerealiseerd? In dit artikel vertellen wij jou wat dat nu eigenlijk inhoudt en hoe jij duurzamer in de zorg kunt werken.

Duurzame zorg

Waarom duurzaamheid in de zorg?

De zorg is verantwoordelijk voor 7% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Je kunt daarom wel stellen dat de zorg een enorme impact heeft op het milieu. Daarnaast produceert de zorg jaarlijks zo’n 328 miljoen kilo afval en zullen de energiekosten dit jaar met 187 miljoen euro stijgen. Vandaar dat de noodzaak om de zorg te verduurzamen zo hoog is.

Bron: NOS.nl

Wet- en regelgeving duurzaamheid zorg

Het verduurzamen van de zorg staat in Nederland hoog op de prioriteitenlijst en dit doen we door middel van verschillende instanties en projecten. Het belangrijkste project hiervoor is de ‘’Green Deal Duurzame Zorg’’. Hiervan zou in oktober een nieuw plan (Green Deal Zorg 3.0) gepresenteerd worden, maar dit is uitgesteld. In het meest recente plan (2018-2022), lag de focus op vier thema’s:

 • Het verlagen van de CO2-uitstoot;
 • Terugdringen van medicijnresten uit oppervlaktewater en grondwater;
 • Meer circulair werken, waarbij er efficiënter met middelen wordt gewerkt;
 • Het ontwikkelen van een gezonde leefomgeving binnen en buiten de zorg.

Uit de evaluatie van het vorige rapport blijkt dat er te weinig concrete doelen zijn behaald. Verplichtingen zouden dit probleem moeten oplossen.

Duurzame zorg

Duurzame zorg op dit moment

Ondanks dat er weinig concrete doelen zijn behaald, zijn er tal van initiatieven binnen de zorg die de sector verduurzamen. Wij delen twee mooie voorbeelden met jou:

 • De groene OK: het landelijke netwerk Groene OK versnelt verduurzaming van zorgprocessen op de operatiekamers in Nederland. Zo willen ze verandering bewerkstelligen binnen operatiekamers zodat de CO-2 voetafdruk afneemt.
 • Duurzaam en gezond aan tafel: dit programma van Diversio is sinds jaar en dag het speerpunt voor duurzame en gezonde voeding in de zorg. Centraal in dit programma staat het optimaliseren van voedingsconcepten waarmee de waarde-creatie voor cliënten, patiënten, bewoners, medewerkers en gasten bereikt wordt.

Hoe kun jij duurzaam werken in de zorg?

Werk jij in de zorg? Dan kun jij ook bijdragen aan het verduurzamen van de zorg. Wij delen vijf praktische tips voor jou!

 1. Afval scheiden. Juist in de zorg is het belangrijk om afval te scheiden, want je hebt te maken met uiteenlopende vormen van (schadelijk) afval. Let daarom goed op als je verpakkingen, medische materialen en geneesmiddelen weggooit. Door al je afval te scheiden en te hergebruiken waar dat kan heb je al een positieve invloed op het milieu.
 2. Gebruik alleen lampen wanneer dit nodig is. Let goed op dat de verlichting alleen brandt als er iemand aanwezig is. Doe bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de gang de lampen aan, maar daarna weer uit. Dit scheelt behoorlijk op het energieverbruik.
 3. Kapotte verlichting kost geld. In de zorg wordt vaak gebruik gemaakt van TL-verlichting. Dit wil nog wel eens knipperen of kapotgaan en dan gebruikt het onnodig veel stroom. Zie je dit? Geef dit dan gelijk door aan de technische dienst of verantwoordelijke.
 4. Laat kranen niet onnodig lopen. Er wordt heel wat water verspild en dit is zonde. Voorkom daarom verspilling en zet kranen op tijd uit.
 5. Verspil zo min mogelijk voedsel. Zo’n 40 procent van het eten en drinken wat in de zorg wordt ingekocht, belandt in de vuilnisbak. Let daarom goed op de porties die je serveert.
Duurzame zorg

Werken in de zorg via buro Nexus

Ben jij op dit moment een zorgverlener en ervaar je niet optimaal werkgeluk? Denk dan even aan jezelf, want jouw werkgeluk is enorm belangrijk voor de kwaliteit van zorg. Bij buro Nexus staat werkgeluk op nummer één. Niet voor niets is onze missie om een positieve footprint achter te laten in ieders carrière. Wij komen graag met jou in gesprek voor een vrijblijvend gesprek waarin we luisteren naar jouw wensen.

 

Benieuwd waarom jij werkgeluk ervaart in de zorg? Lees ons artikel!

Of ben je nog niet werkzaam in de zorg, maar zie je dit helemaal zitten. Neem dan contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?