Xico van Schijndel – Verpleegkundige

''In de zorg werken, is dankbaar werk!''

Hoi Xico! Wij kennen elkaar al goed, maar zou jij jezelf nog willen voorstellen aan onze lezers?

Hallo Sodaba! Jazeker. Mijn naam is Xico en ik ben 28 jaar oud. Ik werk in de gehandicaptenzorg op een complexe groep. Dat wilt zeggen dat mijn cliënten een agressievorm hebben. Als zij zich niet begrepen voelen, kunnen ze agressief worden en dan is het aan ons om te handelen. Ik heb veel hobby’s, maar ik ben voornamelijk dol op koken en gezelligheid. Dat houdt in dat ik vaak kook voor mijn dierbaren en dat we dan met zijn allen aan tafel zitten en genieten van het eten. Daarnaast ben ik ook op dol op mijn eigen tijd.  Af en toe een boekje lezen of gamen op mijn PlayStation 5 vind ik top.

Af en toe ontspannen hoort er natuurlijk ook bij! Hoe ben jij eigenlijk de zorg ingerold?

In 2016 ben ik geslaagd voor mijn koksopleiding op de Rooi Panne in Eindhoven. Ik merkte toen eigenlijk al een tijdje dat ik iets miste. De horeca tijden bevielen me niet en ik was verplicht om elke avond te werken. Ik merkte dat ik in een sleur zat. In het laatste jaar van mijn opleiding kwam er een verandering. Ik moest samenwerken met een jongen die meer begeleiding en ondersteuning nodig had en kwam er zo achter dat ik het leuk vind om een ondersteunende functie te hebben en mensen te helpen die meer zorg nodig hebben. Via mijn stiefmoeder had ik veel verhalen gehoord over hoe leuk de zorg is en dat het dankbaar werk is. Ik besloot het ook een kans te geven en ben als vrijwilliger begonnen bij Lunet Zorg. Nog steeds heb ik contact met mijn eerste cliënt, hoe leuk! Toen kwam er een vacature vrij voor de opleiding tot Persoonlijk Begeleider Verpleegkundige niveau 4, dus ik pakte mijn kans meteen! Na het behalen van dit diploma ben ik meteen bij jullie begonnen.

Dus je zorgcarrière is bij buro Nexus begonnen! Was je al wel bekend met detacheren?

Als helpende plus werkte ik als zzp’er in de ouderenzorg. Dat beviel me, omdat het afwisselend werk is waardoor je niet in een sleur terechtkomt en je leert ook nog eens veel bij! Ik had dus al een beetje een idee wat detacheren zou betekenen voor mij. Ik kan nu met volle overtuiging zeggen dat ik blij ben dat ik bij jullie detacheer! Als ik op een project kom werken, merk ik dat ik onderdeel ben van het team, maar me wel volledig kan focussen op het zorggedeelte en niet om alles daaromheen. Zo nu en dan los ik roosterproblemen op en voer ik extra taken uit, maar verder hoef ik me nergens zorgen over te maken. Dat zorgt ervoor dat ik detacheren top vind!

Kan je je passie voor koken nog combineren met je werk in de zorg?

Ik vind werken in de zorg heel erg dankbaar werk; mensen weten namelijk dat je je best doet. In de keuken weten ze dat ook wel, maar af en toe is je best doen daar niet goed genoeg. Gelukkig kan ik koken nog steeds combineren met de zorg! Ik heb een tijdje in Venray gewerkt en daar kookte mijn collega’s voor de cliënten. De ouderen aten daar vaak groente, vlees en aardappelen. Ik besloot om ze te verrassen met iets nieuws en kookte Portugees voor ze. Ze vonden het heerlijk en het eten was zo op! Op mijn huidige project kook ik ook voor mijn cliënten. Ik heb al heerlijke hamburgers gebakken voor ze en ook gebarbecued. Ik ben bijna aan het einde van mijn project en voor mijn afscheidsfeestje wil ik mijn cliënten verassen met zelfgemaakte pizza’s. Ik neem daarvoor mijn portable pizzaoven mee. Ik zie cliënten van mijn eten genieten en daar geniet ik weer van.

Wat mooi om te zien dat je zoveel geeft om je cliënten! Het klinkt alsof je een hele leuke tijd met ze hebt.

Zoals ik al zei; het is dankbaar werk! Ik zat in de keuken heel erg in een sleur, was constant moe en keer er tegenop om weer aan het werk te moeten. Nu ik in de zorg werk, denk ik ‘Oh leuk! Ik zie mijn mensen weer!’ en ik denk dat de mensen dat ook bij mij hebben 😉.

Je werkt nu al een tijdje bij buro Nexus, hoe ervaar jij het contact?

Nexus betekent verbondenheid en ik vind dat we dat met elkaar goed realiseren. Niemand is minder dan een ander en iedereen zit op één lijn met elkaar. Het contact met iedereen gaat soepel, alsof we elkaar al jaren kennen! Mocht er ooit iets zijn dan weet ik ook dat ik meteen bij jullie terecht kan om het te bespreken, wat ook een fijne gedachten is.

Fijn om te horen Xico! Tot slot, ik zou graag willen weten wat werkgeluk voor jou betekent.

Werkgeluk betekent voor mij dat ik thuis kan komen en met een lach op mijn gezicht als ik aan mijn werkdag terugdenk. Werkgeluk betekent ook voor mij dat ik niet het gevoel heb dat ik in een sleur zit en met veel zin naar werk ga. Werken is iets wat iedereen doet. Je ontkomt er niet aan, daarom is het ook belangrijk dat je gelukkig bent en ik kan zeggen dat ik me echt gelukkig voel op werk. Wist je trouwens dat ik binnenkort ga beginnen aan een HBO opleiding Social Work via jullie? Een paar maanden geleden had ik het mijn HR Fieldmanager Margriet erover dat ik een opleiding wil gaan volgen. Zij zei dat ik moest kijken wat ik leuk vind en dat we het er altijd over konden hebben, zodoende! Nu zitten we nog vier jaar vast aan elkaar, maar dat is helemaal top want ik heb het echt naar mijn zin bij buro Nexus!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?