fbpx

Kitty van de Lagemaat

Ik keek er naar uit om de gehandicaptenzorg te ontdekken!

Je bent werkzaam in de gehandicaptenzorg, hoe vind je het om in deze sector jouw steentje bij te dragen?

“De gehandicaptenzorg was voor mij helemaal nieuw. Ik kom net van school af en had nog geen ervaring in deze sector. Ik houd van nieuwe uitdagingen en daarom was ik meteen enthousiast over het project. Ik keek uit naar het ontdekken van deze nieuwe doelgroep en was er altijd al in geïnteresseerd. Inmiddels werk ik een half jaar bij buro Nexus en op dit project. Als ik terugkijk op dit half jaar, krijg ik meteen een warm gevoel. Voor mensen die nog twijfelen om in de gehandicaptenzorg te gaan werken zou ik zeggen: doen! Zeker als je op zoek bent naar een baan waarin je veel vrijheid hebt, waar je veel te maken krijgt met verschillende benaderingswijzen en als je jezelf graag blijft uitdagen. In de gehandicaptenzorg moet je oog hebben voor persoonsgerichte zorg en daarnaast sterk in je schoenen staan.”

Kun je iets vertellen over de locatie waar je werkzaam bent?

“Het project wat ik nu doe is op een woongroep in Berghem. Hier wonen zeven volwassen cliënten met een ernstige verstandelijke, soms lichamelijke beperking en zijn bekend met gedragsproblematiek. Dit brengt pittige momenten met zich mee, maar daardoor wordt het werk interessant en uitdagend. Ik ben officieel werkzaam als Verpleegkundige, maar hier werk ik meer als Persoonlijk Begeleider. Het werk dat ik nu doe is minder medisch dan waar ik voor heb gestudeerd, maar ik zit erg op mijn plek en ga elke dag met plezier en een dosis positiviteit naar mijn werk.”

Hoe ziet een gemiddelde dag op de woongroep eruit?

“Een doordeweekse dag ziet er anders uit dan in het weekend. Van maandag tot en met vrijdag zijn we bijvoorbeeld meer bezig met de cliënten voorbereiden om naar dagbesteding te gaan en om ze op te vangen aan het eind van de middag. In het weekend blijft iedereen thuis. Dan is het aan ons om een leuke dagindeling te maken. Je moet de woongroep eigenlijk zien als een soort gezin waar je in verblijft. De cliënten wonen soms al 10 of 15 jaar met elkaar, dus zij zien elkaar als familie. Zij zorgen voor elkaar en bekommeren zich over elkaar. Dat is aandoenlijk om te zien. Ik zie mezelf als organisator van dit ‘gezin’. Elke dag ziet er anders uit en wat ik zoal doe op een dag is uiteenlopend. Ik heb veel vrijheid om de dagen in te delen. Zo ben ik bijvoorbeeld dagelijks bezig met medicatie geven, maar ook met persoonlijke verzorging en heb ik contact met de families van de cliënten. Vermaak is ook een belangrijk onderdeel van mijn werk. Door corona is het helaas wat lastiger om dingen te ondernemen, je bent beperkter in wat je kunt gaan doen. Uitjes als naar de dierentuin gaan, op een terras zitten of naar een restaurant gaan zitten er niet in, dus bedenken we andere leuke dingen om te doen. We gaan nu vaak een lange wandeling maken, taarten bakken, nagels lakken of we organiseren een filmmiddag. Het zijn vooral de huiselijke dingen, maar die zijn er gelukkig ook genoeg.”

Hoe vind je het om te detacheren via buro Nexus?

“Ik was nog niet bekend met de detacheringswereld. Toen ik aan het afstuderen was, ben ik benaderd door buro Nexus. Op dat moment had ik andere dingen aan mijn hoofd, dus ik had er niks mee gedaan. Een tijdje later studeerde ik af en was ik op zoek naar een baan. Ineens schoot buro Nexus weer door mijn hoofd. Ik had al interesse in detacheren en heb opnieuw contact gezocht met buro Nexus en heb ik een gesprek aangevraagd. Dit gesprek verliep positief en vanaf dat moment ging het snel. Niet veel later kon ik starten bij mijn eerste project. Mijn studie Verpleegkunde was breed en ik wist nog niet precies wat ik wilde. Het leek mij daarom leuk om in projecten te werken, om op verschillende plekken te kunnen ‘proeven’. Voor iemand die net is afgestudeerd en nog niet precies weet wat ze wil, is detacheren de perfecte oplossing.”

Hoe ervaar je het contact met jouw Talent Master en buro Nexus?

“Het contact met iedereen bij buro Nexus verloopt soepel. Ik heb drie verschillende aanspreekpunten gehad en bij iedereen heb ik het contact als fijn ervaren. Alles is laagdrempelig, dat vind ik zelf prettig. Als ik een vraag heb hoef ik niet per se te bellen, maar kan ik gewoon een WhatsAppje sturen. Het is vaak onder werktijd dat je ergens tegenaan loopt en dan kun je snel even een berichtje sturen. Tegen het einde van je dienst heb je reactie. Dat is ideaal. Mocht je wel een gesprek willen dan staat iedereen daar ook voor open. Wat ik ook attent en helemaal gezellig vond was dat ze met kerst het kerstpakket persoonlijk thuis kwamen afgeven. Ik vond het leuk om het gezicht achter mijn contactpersoon te zien, want door corona had ik diegene nog niet face-to-face ontmoet. Buro Nexus is heel menselijk en denkt aan de kleine dingetjes.”

Wat staat er nog op jouw to-do lijstje?

“Als ik terugkijk op het afgelopen half jaar en het project wat ik nu doe ben ik heel blij dat ik dit mee heb mogen maken. Bij een volgend project zou ik me meer willen ontwikkelen als Verpleegkundige.”

Gehandicaptenzorg

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?