Ghislaine Huivenaar

"Als kind verkleedde ik mezelf al als zuster!"

Hi Ghislaine! Vertel eens… Waarom heb jij gekozen voor de zorgsector?

“Van jongs af aan ben ik er eigenlijk al mee opgegroeid. Mijn moeder was Verpleegkundige en als kind verkleedde ik mezelf al als zuster. Toen ik naar de middelbare school ging, wist ik zeker dat ik de zorg in wilde. Vrij snel daarna maakte ik de keuze dat ik de opleiding Verpleegkunde wilde gaan volgen. Ik vind de zorg een mooi vak. Je hebt veel afwisseling en je kunt er op verschillende vlakken voor iemand zijn om het zo comfortabel mogelijk te maken. Sinds een klein jaartje ben ik echt werkzaam in de zorg. Daarvoor had ik verschillende bijbaantjes en tijdens de stages binnen mijn opleiding heb ik kennis mogen maken met verschillende doelgroepen en afdelingen. Zo heb ik bijvoorbeeld op een dementerende ouderenafdeling en in het ziekenhuis op de longafdeling gestaan. Ook heb ik ernstig meervoudig beperkte cliënten en cliënten met niet aangeboren hersenletsel verzorgd. Tot nu toe vind ik alle takken van zorg leuk en ik ben erachter gekomen dat alles me ligt. Zo lang ik afwisseling en uitdaging heb, zit ik al snel op mijn plek!”

Was je al bekend met detacheren en hoe vind je deze manier van werken?

“Een vriendin van mij werkte al bij jullie en ik hoorde van meerdere klasgenoten dat ze wilden detacheren. Ik heb me er toen in verdiept en het sprak me aan. Het voordeel aan detacheren is dat je voor langere tijd op één afdeling kunt werken, maar toch de afwisseling hebt door de verschillende projecten die je doet. Voor mij is dit de perfecte combinatie. Ik ben met jullie in gesprek gegaan en van het een kwam het ander. Ik was gelijk enthousiast en al snel had ik mijn keuze gemaakt: ik wilde voor buro Nexus werken. Inmiddels ben ik alweer bezig met mijn derde project.”

Hoe bevalt jouw buro Nexus avontuur tot nu toe?

“Heel goed, ik zit echt op mijn plek. Goede onderlinge communicatie vind ik belangrijk en bij buro Nexus staat dit heel hoog. Ik merk dat er open wordt gecommuniceerd en dat alles gezegd mag worden. De werknemer staat centraal en er wordt met je meegedacht. Je ziet het niet zo vaak dat er zoveel aandacht is voor de werknemer, dit maakt het persoonlijk en dat waardeer ik. Het contact met mijn Talent Master Thijs is fijn. In principe hebben we wekelijks contact, maar ik kan altijd bij hem terecht als er iets is.”

Je bent alweer bezig met je derde project. Kun je ons meenemen in deze projecten?

“Mijn eerste project was in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn en Zutphen. In Apeldoorn werkte ik op de COVID-afdeling als omloopverpleegkundige. Daar heb ik ook een aantal dagen ondersteund op verschillende afdelingen waar ze op dat moment handen tekort kwamen, bijvoorbeeld op de afdeling oncologie. In Zutphen draaide ik voornamelijk nachtdiensten op de afdeling chirurgie. Mijn tweede project was bij Archipel in Eindhoven. Hier stond ik op een somatische afdeling waar ook cliënten met niet aangeboren hersenletsel verzorgd moesten worden. Dit project gaf me iets te weinig uitdaging, waardoor ik niet wilde verlengen. Nu ben ik terecht gekomen bij een particuliere zorginstelling: Het Gouden Hart, in Velp. De zorg binnen deze zorginstelling is divers. We hebben somatische zorg en dementerenden, maar ook een revalidatie afdeling.”

Hoe ziet een gemiddelde dag bij Het Gouden Hart eruit?

“Als ik een dagdienst draai, begin ik ‘s ochtends met de overdracht en lees ik me in over de dag of de dagen ervoor. Dit hangt af van wanneer je voor het laatst hebt gewerkt. Tijdens mijn start ben ik veel zorgplannen gaan doorlezen om me te verdiepen in de cliënten. De zorg per cliënt is anders en veel cliënten bellen zelf wanneer ze hulp nodig hebben. Sommige cliënten hebben lichte hulp nodig en help ik bijvoorbeeld uit bed of met zijn of haar steunkousen aandoen. Andere cliënten hebben volledige zorg of stomazorg nodig. Ik bied niet alleen ondersteuning op de werkvloer, maar ga ook EVV taken op me nemen. Vanwege personeelstekort zijn veel taken blijven liggen. Samen met een HBO-Verpleegkundige en de Teamleider gaan we kijken welke taken wij op ons kunnen nemen om verbeteringen voor de afdeling door te voeren. Dit maakt het werk net iets uitdagender, daar hou ik van.”

Wat zorgt ervoor dat jij elke dag met een glimlach op de werkvloer staat?

“Wat mij gelukkig maakt is de dankbaarheid van mijn cliënten. Ze kunnen soms zoveel dankbaarheid laten zien en dat geeft mij voldoening. Het geeft me het gevoel dat ik heb gedaan waarom ik voor dit vak heb gekozen: iemand ondersteunen in een kwetsbare periode, er voor die persoon zijn en het zo comfortabel mogelijk maken in welke situatie dan ook. Deze dankbaarheid zie ik terug op verschillende manieren. Sommige cliënten spreken het uit en soms zegt een blik of een glimlach al genoeg. Ook van de cliënten die het niet bespreekbaar kunnen maken, merk ik de dankbaarheid. Zij laten dit zien door bijvoorbeeld je hand vast te pakken of door een tekening of knutselwerk te maken. Deze kleine momenten maken mijn dag. Daar doe ik het voor!”

Je hebt al veel doelgroepen en afdelingen voorbij zien komen. Heb je nog bepaalde doelen of ambities voor de toekomst?

“Als het aan mij ligt, ben ik nooit klaar met leren. Ik zit eraan te denken om de opleiding HBO Verpleegkunde te gaan volgen. Ik wil graag leren, zodat ik in de toekomst meer verantwoordelijkheden op me kan nemen. Ik hou ervan om de leiding te nemen en zaken te regelen. Ik merk dat buro Nexus veel aandacht besteedt aan persoonlijke ontwikkeling. Het is mooi om te zien dat een detacheringsbureau mogelijkheden biedt om trainingen, cursussen of opleidingen te volgen. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en dit wordt gesteund door buro Nexus. Samen wordt er gekeken naar de mogelijkheden. Ik kan open zijn over mijn ambities en aangeven wat ik wil.”

Het is bijna Kerst! Kun jij ons meenemen in hoe jouw feestdagen eruit zien dit jaar?

“Ik verheug me er nu al op. Kerst is één van de leukste momenten van het jaar. Ik vind het fijn om samen te zijn met mijn familie en dat er aandacht is voor elkaar. Ik ben de hele Kerst vrij en vier het dan ook drie dagen lang. Ik breng de dagen door met mijn eigen familie en mijn schoonfamilie. Kerstavond vier ik met familie van mijn moeders kant. We gaan gezellig met zijn allen eten, borrelen en spelletjes spelen. Eerste Kerstdag vieren we met het gezin en mijn oma. Een echte traditie is het kijken van de All You Need is Love Kerstspecial. Ook dan komen de spelletjes uit de kast en bereiden we een heerlijke maaltijd. Een gezellig muziekje kan natuurlijk niet ontbreken. Tweede Kerstdag vier ik bij mijn schoonfamilie in Groningen. Ook daar staat gezelligheid voorop. We gaan lekker traditioneel gourmetten, geven elkaar cadeautjes en spelen, zoals je misschien al wel kunt raden… spelletjes!”

Tijd om terug te blikken op 2021. Hoe zag dit jaar voor jou eruit?

“2021 was een rollercoaster. Ik ben begonnen met werken en ben blij dat ik al verschillende projecten heb mogen doen. 2021 was ook het jaar dat ik getroffen werd door het corona-virus en ben een tijdje flink ziek geweest. Na mijn herstel ben ik op zoek gegaan naar mijn grenzen op de werkvloer en heb ik geleerd om deze aan te geven en mijn rust te pakken. Momenteel ben ik nog steeds herstellende, maar gelukkig gaat het steeds beter. Wat mij betreft zitten er ook voordelen aan het afgelopen jaar. Door de pandemie ben ik nog dichter bij mijn familie en vrienden gekomen. Ik ben veel met de mensen geweest die dicht bij me staan en we hebben veel aandacht voor elkaar gehad. Doordat je nauwer bent met elkaar, voer je ook hele andere gesprekken. Dat vind ik mooi om te zien.”

Wat is jouw blik op 2022?

“Ik hoop natuurlijk dat de fijne en intieme momentjes met vrienden en familie die ik net benoemde, blijven. Ook als corona eenmaal achter de rug is. Contact met vrienden en familie vind ik belangrijk, dus dat is niet iets wat ik wil loslaten. Daarnaast hoop ik dat we het nieuwe jaar met goede gezondheid ingaan. Ik ben benieuwd wat 2022 me gaat brengen op het gebied van werk en misschien wel een opleiding. Wat er precies gaat gebeuren weet ik nog niet, maar één ding is zeker: ik kijk er naar uit!”

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?