Friso Holtkamp

Via buro Nexus kan ik in korte tijd bij verschillende scholen binnenkijken om zo te ontdekken wat bij me past.

Zeg Friso, hoe ben jij in het onderwijs terecht gekomen?

“Na mijn studie Engels heb ik een kleine 10 jaar als freelance vertaler gewerkt. Buiten dat dat een vrij eenzaam bestaan is, kun je er ook net niet van rondkomen. Daarom kluste ik naast die werkzaamheden bij als taxichauffeur, waar ik juist wel veel interactie met mensen had. Die twee passies, Engels en het werken met mensen, wilde ik combineren. Het onderwijs leek me toen een logische stap. Ik kon een meeloopstage volgen op mijn oude middelbare school. Dat beviel zo goed dat ik mijn bevoegdheid ben gaan halen. Het was prettig om ergens te werken waar ik de weg al wist. Inmiddels ben ik gegroeid in m’n vak en als docent en is het tijd om het veilige achter me te laten.”

Ben je daarom bij buro Nexus terecht gekomen?

“Precies op het moment dat ik besloot om verder te kijken werd ik door buro Nexus benaderd via LinkedIn. Dat bericht viel op vruchtbare grond. En onder het mom van ‘praten kan altijd’ ben ik het gesprek aangegaan met een Talent Master. Een goed gesprek – en goed verhaal – dat stof tot nadenken gaf. Zou detachering iets voor mij kunnen zijn? De mogelijkheid om in relatief korte tijd verschillende scholen te leren kennen gaf voor mij de doorslag. Ik wilde weten wat er nog meer te doen was. Daarnaast is er vaak een hoop gedoe, veel emotie, op een school. Als gedetacheerde kun je daar toch iets meer afstand van nemen. Dat vind ik voorlopig wel prettig. Wat ik fijn vind is dat ik bij buro Nexus van tevoren kaders heb kunnen aangeven, wat ik wel wil en wat niet. Daar houden ze zich ook aan. Ze zoeken een school die past bij Friso, niet bij zomaar een Engels docent. Daarnaast waardeer ik de persoonlijke aandacht. Dat ik bij m’n voornaam wordt aangesproken wanneer ik binnen kom, zelfs door mensen die ik misschien een keer vluchtig heb gezien. Ze vinden het belangrijk dat ik me thuis voel.”

Waar ben jij in je werk het meest trots op?

“Wanneer je mensen vertelt dat je in het onderwijs zit, zeggen ze meteen: ‘Oh, dat zou ik nooit kunnen, zo’n klas vol pubers’. Zo voel ik dat helemaal niet. Natuurlijk hebben ze er wel eens geen zin in, maar het lukt me toch iedere keer om een fijne werksfeer te creëren in de klas. En daar ben ik trots op!”

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?