Dwayne Sterk – Buddy Opleidingen

''Ik vind het mooi dat ik iemand kan helpen groeien.''

Hoi Dwayne! Wat leuk dat ik je mag interviewen. Jij bent aangesteld als buddy om een van onze professionals, te helpen bij zijn/haar zorgopleiding die zij via buro Nexus volgen. Zou jij wat meer over jezelf willen vertellen?

Goedemiddag! Ja natuurlijk! Mijn naam is Dwayne en ik ben 23 jaar. Ik heb voorheen bij het Sint Elizabeth Ziekenhuis gewerkt, maar sinds mei werk ik bij buro Nexus! Ik woon sinds twee jaar in Veldhoven met mijn vriend en verder vind ik het leuk om gezellige dingen te doen, zoals de stad in, terrassen en stedentripjes.

Je werkt nog maar kort bij buro Nexus! Hoe ben je bij ons terechtgekomen?

Via vrienden en collega’s hoorde ik positieve verhalen over detacheren en buro Nexus, waardoor mijn interesse was gewekt. Twee goede vrienden van mij die werken momenteel ook bij buro Nexus en zij vertellen alleen maar leuke verhalen. Ze zeiden dat jullie heel erg betrokken zijn bij alles en dat je altijd terecht kan bij iemand. Hiervoor was ik bezig met de opleiding IC Verpleegkundige, maar door de corona periode was de begeleiding niet zo goed. Ik stopte met de opleiding en besloot om bij jullie te beginnen en tot nu toe ben ik zeer tevreden met mijn keuze! Wat ik zo leuk vind aan detacheren, is het feit dat ik op verschillende plekken kan/mag werken. Je kan hierdoor van alle takken in de zorg iets zien en leren. Ikzelf ben erg ziekhuis gericht opgeleid, maar ik sta er voor open om andere afdelingen te zien en bijvoorbeeld ook bij een verzorgingstehuis te werken, zodat ik meer ervaring kan opdoen.

Wat vind je ervan dat je via buro Nexus een opleiding kan volgen en zo nog meer kennis op kan doen?

Ik vind het een mooie stap! Het is voor een detacheringsbureau lastig om zoiets daadwerkelijk op te zetten, omdat je op verschillende werkplekken neergezet kan worden en ook voor een bepaalde tijd. Ik ben wel van mening dat een detacheringsbureau beter opgeleide professionals kan plaatsen doordat je als detacheerder veel ervaring opbouwt door verschillende projecten. Ik merkte zelf namelijk bij mijn vorige baan dat ik snel vastroestte in gewoontes als ik te lang op dezelfde afdeling stond. Jullie geven nu de mogelijkheid om kennis te maken met meerdere aspecten in de zorg. Ik vind het een mooi initiatief dat jullie hierin meedenkend zijn!

Wat leuk dat je enthousiast bent! Nu mag je ook de rol van buddy vervullen. Kan je ons vertellen wat dat precies inhoudt?

Het buddysysteem is er om ondersteuning te bieden aan de studenten. De student die ik toegewezen krijg, kan met al zijn vragen bij mij terecht. Ik help ze met opdrachten en kan bijvoorbeeld het praktijkgedeelte mee beoordelen. Ik ondersteun ze en maak ze wegwijs in de groei van verzorgende IG naar verpleegkundige. Het staat nog redelijk in de kinderschoenen, dus ik laat het op me afkomen! Ik heb er in ieder geval veel zin in!

Je hebt dus een belangrijke rol en bijdrage als buddy! Hoe ben je er ingerold?

Tijdens mijn sollicitatiegesprek had ik aangegeven dat ik het ook heel erg leuk vind om mensen in de zorg te begeleiden. Ik heb tijdens mijn stages op verschillende leerafdelingen gewerkt, waar ik zelf ook werkbegeleider ben geweest van een aantal leerlingen in het laatste jaar. Ik heb dus al wel ervaring in het begeleiden van studenten. Na het stoppen van mijn opleiding op de IC, twijfelde ik zelfs nog even of ik richting het docentschap in wilde gaan, maar ik realiseerde me dat dat misschien een te grote verandering zou zijn. Kortgeleden vroeg mij HRFM of ik interesse had om buddy te worden en ik heb die kans met beide handen gegrepen! Ik vind het mooi dat ik nu iemand kan helpen groeien in zijn rol als zorgverlener!

Over groeien gesproken, wat houdt de kernwaarde SAMEN GROEIEN in voor jou?

Samen groeien houdt voor mij in dat buro Nexus iedereen de mogelijkheid biedt om hun ambities waar te kunnen maken. Ik heb zelf ook nog de ambitie om de IC opleiding alsnog af te maken. Dat heb ik aangekaart bij mijn HRFM en zij gaf aan dat daar zeker mogelijkheden in zijn. Ik hoop dat er dan ook iemand is die mij wilt helpen en begeleiden, net als dat ik nu als buddy hoop dat ik de verwachtingen kan waarmaken van mijn student. In die zin zie ik samen groeien als samen met elkaar een opleiding op een positieve manier af te ronden.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?