fbpx

Ali Mukhallalati Shamie – Verpleegkundige

‘’ Ik weet zeker dat het mijn roeping is om mensen te helpen.’’

Hoi Ali! Vertel eens, wie heb ik voor me zitten?

Hallo! Mijn naam is Ali, ik ben 27 jaar oud en ik woon nu vijf jaar in Nederland. Vijf jaar geleden ben ik gevlucht uit Syrië, waar ik de opleiding Verpleegkunde heb gedaan. Toen ik naar Nederland kwam, heb ik mijn diploma laten erkennen en sinds vorig jaar september werk ik bij buro Nexus op verschillende projecten. Ik zou mezelf omschrijven als een rustige, maar sociale jongen die het leuk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten. In mijn vrije tijd kan je me in de sportschool vinden of ben ik aan het koken!

Wat goed Ali! Heb je altijd al in de zorg willen werken?

Eigenlijk niet, vroeger had ik de ambitie om in de economische sector te werken maar mijn cijfers lieten het niet toe. Ik begon in de zorg om uit te zoeken of dat bij mij paste. In het eerste jaar wilde ik eigenlijk stoppen, maar een bepaalde gebeurtenis heeft mijn mening helemaal veranderd. Er is momenteel een grote oorlog bezig in Syrië en toen ik daar studeerde was dat ook al het geval. Op een van mijn schooldagen werd er in de buurt een gebouw gebombardeerd. Het academische ziekenhuis naast onze school had zijn handen vol en vroeg of wij konden helpen. Dat was de eerste keer voor mij en mijn klasgenoten dat we in een ziekenhuis moesten werken. Deze verschrikkelijke gebeurtenis heeft me laten inzien dat ik mensen wil helpen. Het is niet te beschrijven wat voor gevoel het op gang brengt nadat je zoiets hebt meegemaakt. Ik weet nu zeker dat het mijn roeping is om mensen te helpen.

Wat dapper en mooi van je dat je hebt besloten om in de zorg te blijven werken na zo een heftige gebeurtenis. Ik kan me voorstellen dat werken in Nederland heel anders voor je aanvoelt. Ik ben benieuwd of detacheren iets nieuws voor je is of dat je er al bekend mee was?

In Syrië kennen we het begrip detacheren niet. In Nederland heb je bijvoorbeeld ook de GGD en thuiszorg, maar dat kom je weinig tegen in Syrië. Detacheren was dus echt een nieuw concept voor mij. Ik werkte al een tijdje als Verzorgende IG op een vaste locatie, maar op een gegeven moment begon ik te twijfelen of ik nog tevreden was met mijn baan. Tijdens een gesprek met een collega gaf ik aan dat ik overwoog om iets ander te zoeken en gaf aan wat ik miste bij mijn huidige baan. Zij vertelde me toen over buro Nexus en de voordelen van detacheren. De volgende dag nam ik meteen contact op. Na een leuk gesprek te hebben gehad, besloot ik het detacheren een kans te geven. Ik werk nu al ongeveer negen maanden bij jullie en het bevalt me nog steeds zeer goed!

Welke voordelen ervaar je als het gaat om detacheren?

Wat ik zo fijn vind aan detacheren is, dat ik om de zoveel tijd een nieuw project heb. Ik houd namelijk van afwisseling; te lang op één plek werken is niets voor mij. Ik merk ook dat ik veel werkervaring opdoe en veel meer zie en leer dan wanneer ik in vast dienstverband zou werken. Als ik bijvoorbeeld bij een uitzendbureau zou werken, zou ik weer te veel afwisseling en onzekerheid hebben. Dat past dan ook niet bij mij, vandaar dat ik van mening ben dat detacheren ideaal is. Ik denk dat ik in de toekomst ook blijf detacheren. Blijven leren en ontwikkelen dragen bij aan mijn werkgeluk en via buro Nexus kom ik steeds weer op nieuwe plekken. Mijn werk blijft op deze manier leuk!

Dat is goed om te horen Ali! Wat vind je tot nu toe van het contact met buro Nexus?

Ik vind de communicatie heel goed. Als ik iets aankaart of bepaalde wensen heb, wordt er geluisterd en kijken jullie wat je voor me kan betekenen. Verder vind ik het heel belangrijk dat ik als professional én als persoon gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Dat beide partijen respectvol zijn naar elkaar en dat is bij buro Nexus het geval. Jullie zijn altijd vriendelijk en luisteren niet alleen, maar jullie ondernemen ook actie.

Tot slot, ik ben benieuwd naar je huidige project! Hoe bevalt het?

Ik werk momenteel binnen de GGZ bij een instelling in Arnhem voor 32 uur per week. Voor mij een top locatie, want het is dichtbij mijn huis. Mijn project is in januari begonnen en loopt af in augustus. Ik begin mijn dag met een overdracht en een praatje met mijn collega’s, daarna beginnen we aan de zorg. Het wisselt wel eens wat voor taken je hebt, maar in het algemeen geef ik begeleiding en structuur door de dag heen. Verder inspecteer ik gedragsproblematiek. Het is mijn derde project sinds ik bij buro Nexus werk. Hiervoor heb ik in een traject doorlopen om mijn diploma officieel te laten erkennen. Wanneer je in zo een traject zit, moet je minimaal 32 uur per week stage lopen. Voor een diploma erkenning heb je ook een BIG registratie nodig en die ontvang je pas als je je stages doorlopen hebt. Als jullie er niet waren, had ik alleen mijn stageplekken moeten regelen. Ik kan daarom niets anders zeggen dan dat ik heel erg blij ben met buro Nexus.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?