Wat is het verschil tussen een Verzorgende IG en een Verpleegkundige?

Veel Verzorgende IG’ers hebben de ambitie om door te groeien naar Verpleegkundige. Wij zochten uit waarom dit was, wat je ervoor nodig hebt en hoe wij jou hierbij kunnen helpen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is het verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige?

Hoewel beide functies veel overeenkomsten hebben, zijn er ook verschillen op meerdere vlakken. Wij hebben de belangrijkste verschillen gekaderd en in drie groepen ingedeeld. Dit zijn opleiding, verantwoordelijkheden/taken en benodigde vaardigheden. Hieronder leggen wij de belangrijkste verschillen aan jou uit.

Opleiding

Het belangrijkste verschil is dat een opleiding tot Verzorgende IG mbo 3-niveau is en de opleiding tot Verpleegkundige is te volgen vanaf niveau 4. Waar in de opleiding tot Verzorgende IG de focus ligt op ziekteleer, voeding & diëten en omgangskunde focust de opleiding tot Verpleegkundige zich meer op medische basiskennis, verpleegtechnische handelingen en professionele communicatie.

Wil je meer weten over de opleiding verpleegkundige niveau 4? Wij, buro Nexus, bieden de mogelijkheid aan tot het volgen van de opleiding verpleegkundige mbo 4-niveau.

Verantwoordelijkheden/taken

De praktische kant van het werk van een Verzorgende IG en een verpleegkundige verschilt niet veel. Het grootste verschil is dat een verpleegkundige beter is getraind op complexere zorgvragen en het werken op basis van EBP. Huh EBP? Je vraagt je misschien af wat dit is. EBP staat voor Evidence-based-practice. Dit houdt in dat je als verpleegkundige beslissingen neemt op basis van wetenschappelijk onderzoek, jouw eigen klinische vaardigheden en de voorkeuren van de patiënt.

Benodigde vaardigheden

De meeste vaardigheden van een Verzorgende IG en een Verpleegkundige komen overeen. Zo dien je bij beide beroepen over de volgende eigenschappen te beschikken.

 • Flexibel;
 • Stressbestendig;
 • Zorgvuldig;
 • Goede conditie;
 • Sociale & communicatieve vaardigheden.

Echter zijn er wel verschillen. Dit zijn hem vaak in de complexiteit van de vraagstukken. Hoe complexer het vraagstuk hoe meer het vergt van een persoon. Een verpleegkundige is beter getraind en zal over het algemeen beter omgaan met complexe vraagstukken.

Bekijk hier onze mbo 4 opleiding tot verpleegkundige
Van verzorgende IG naar verpleegkundige

Waarom doorgroeien van verzorgende IG naar verpleegkundige?

 • Meer salaris:
  Het gemiddelde salaris van een Verzorgende IG is €2498 bruto per maand en van een Verpleegkundige is dit €3.006 bruto per maand. Je krijgt als Verpleegkundige meer salaris dan een Verzorgende IG en dit is altijd lekker meegenomen.
 • Meer uitdaging:
  Als Verpleegkundige krijg je meer te maken met complexe vraagstukken en zorgverlening. Dit brengt meer uitdaging en afwisseling in je baan.
 • Werken is veelomvattender:
  Als Verpleegkundige kun je meer taken uitvoeren. Hierdoor kun je meer betekenen voor een patiënt/cliënt en blijft je werk uitdagend.
Van verzorgende IG naar verpleegkundige

Hoelang duurt de opleiding van verzorgende IG naar verpleegkundige?

Een Verzorgende IG werkt vaak al, waardoor de opleiding naast de baan wordt gevolgd. Deze opleiding zal plaatsvinden op vaste dagen/uren in de week waardoor je vaak binnen twee jaar je studie kunt afronden. Wij bieden de opleiding tot verpleegkundige mbo 4-niveau aan. Deze opleiding heeft de volgende details:

 • Duur van de studie betreft 18 maanden;
 • De studie bestaat uit 60 lesdagen;
 • Vijf onafhankelijke blokken van tien weken;
 • Vier startmomenten van de studie over vijf locaties binnen Nederland.
Wil jij meer weten over deze opleiding?

Welke begeleiding krijg jij vanuit buro Nexus
als je de opleiding tot MBO 4 Verpleegkundige wilt volgen?

Wij vinden het belangrijk dat jij de beste begeleiding krijgt gedurende je studie. Mede door deze begeleiding, zorgen wij er samen voor dat jij de opleiding succesvol zal voltooien. Naast dat je intensief contact hebt met jouw contactpersoon van buro Nexus, je HR Fieldmanager, krijg je van ons ook een buddy voor jouw opleidingstraject toegewezen. Deze buddy is werkzaam bij buro Nexus als HBO Verpleegkundige en kan jou de beste begeleiding bieden tijdens je studie.

Meer weten over deze buddy? Wij spraken met Dwayne, een enthousiaste buddy van buro Nexus

Werken bij buro Nexus

Detacheren kan de nieuwe impuls geven aan jouw carrière. Maar waarom is dit? En wat zijn de voordelen? Bij buro Nexus krijg je als professional een totaalpakket aan opties. Zo sta je onder contract bij buro Nexus waardoor je kiest voor zekerheid. Je blijft namelijk op onze payroll staan. Verder maak je kennis met verschillende organisaties in korte tijd. Zo vermijd je de sleur en kan je veel leren waardoor je cv zich snel vult met mooie referenties en kwaliteiten. Tot slot, zorgt buro Nexus voor een marktconform salaris, zijn een leasewagen en opleiding bespreekbaar en organiseren we op regelmatige basis leuke en leerzame events. Zo garanderen wij werkgeluk voor al onze zorgprofessionals.

Nog niet helemaal overtuigd? Neem dan contact op en kom langs voor een vrijblijvend gesprek!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?  Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief