fbpx

Werving zorgpersoneel - tips

Zorgpersoneel aanwerven is een van de grootste uitdagingen waarmee je als zorginstelling wordt geconfronteerd. Het is een kritieke taak, omdat de kwaliteit van de zorg die wordt geleverd, afhankelijk is van de vaardigheden en toewijding van jouw team. Een tekort aan dit personeel kan de werkdruk verhogen en zodoende de kwaliteit van de zorg verminderen. Echter, hoe trek je nieuw zorgpersoneel aan in een krappe arbeidsmarkt? In dit artikel weiden we uit over het ontstaan van dit tekort en tips om hiermee om te gaan!

Klik hier meteen door naar:

Gevolgen hoge werkdruk verpleegkundigen

  •   Demografische veranderingen

Met de vergrijzing van de bevolking neemt ook de vraag naar zorg toe, terwijl het aanbod van zorgpersoneel afneemt. Dit maakt het nog moeilijker om zorgpersoneel aan te trekken en te behouden. Naarmate mensen ouder worden, hebben ze meer medische zorg nodig, wat leidt tot een hogere vraag naar zorgpersoneel. Dit wordt versterkt door de toename van chronische ziekten die een complexe en langdurige behandeling vereisen. Aangezien de vergrijzing van de bevolking een wereldwijde trend is, is dit een probleem dat naar verwachting zal blijven groeien.

  •   Tekort aan gespecialiseerd zorgpersoneel

Er is momenteel een tekort aan gespecialiseerd zorgpersoneel, voornamelijk binnen bepaalde specialisaties zoals hoofdverpleegkundigen en geriatrische verpleegkundigen. Al deze afzonderlijke specialisaties maken het aanwerven van zorgpersoneel dan ook extra uitdagend.

  •  Hoge werkdruk

Het zorgpersoneel heeft te kampen met een hoge werkdruk, lange werkuren en vaak onregelmatige diensten. Dit kan leiden tot uitputting en burn-out, wat op zijn beurt kan leiden tot een afname van het aantal beschikbare werknemers.

Werkdruk verpleegkundigen verlichten – tips

Dit zeggen onze zorgprofessionals
over de werkdruk in de zorg

Tips - werving zorgpersoneel

1. investeer in opleidingen
en trainingen

Investeer in opleidingen en trainingen die jouw team helpen om hun skills te verbeteren en om nieuwe (zorgtechnische) vaardigheden aan te leren. Dit toont aan dat je waarde hecht aan de ontwikkeling van jouw zorgpersoneel. Het vergroot bovendien de loyaliteit van werknemers, wat op langere termijn bijdraagt aan de retentie van jouw huidig personeel.

Ga een samenwerking aan met lokale onderwijsinstellingen, zoals scholen en hogescholen om stageplekken aan te bieden. Dit geeft studenten de mogelijkheid om kennis te maken met de werkzaamheden in de zorg en kan er voor zorgen dat ze na hun afstuderen graag bij jouw organisatie willen werken!

2. werk samen
met scholen

3. onboarding -
goed inwerkingstraject

Het belang van een goede onboarding is niet te onderschatten. Hieronder vallen onder andere het inwerkingstraject van de nodige zorgtechnische handelingen op de afdeling alsook de bekendmaking met het gehele team. Zet je hier op in? Dan waarborg je de kwaliteit van de werkzaamheden alsook het behoud van het zorgpersoneel.

Organiseer een wervingsactiviteit op locatie om potentiële kandidaten te ontmoeten en te werven. Dit kan bijvoorbeeld een open dag of een carrièrebeurs zijn. Tijdens deze evenementen kunnen potentiële kandidaten kennismaken met jouw zorginstelling, vragen stellen en een indruk krijgen van de werkomgeving mét de nodige goodies, zodat ze jou zeker niet vergeten!

4. wervingsacties

5. teambuilding

Wanneer zorgpersoneel goed op elkaar is afgestemd, bevordert dat niet alleen de werksfeer, maar ook de werkzaamheden an sich. Het is dan ook bevorderlijk dat je als werkgever het zorgpersoneel de kans biedt om een band met elkaar te smeden.

Het uitbesteden van de aanwerving van zorgpersoneel kan voor jou als bedrijf een slimme zet zijn. Door het inschakelen van een wervings- of projectsourcingsbureau, krijg je namelijk toegang tot een breed netwerk van kandidaten. Bovendien ondersteunt zo’n bureau jou bij het opstellen van aantrekkelijke vacatureteksten, het screenen van cv’s en het voeren van sollicitatiegesprekken. Een ideale manier dus om de krachten van twee verschillende bedrijven te bundelen! Geïnteresseerd? Lees dan zeker verder door.

6. samenwerkingen

Maak alvast kennis met enkele van onze zorgprofessionals

Zoek jij mensen die klaar zijn voor een nieuwe uitdaging in een woonzorgcentrum of in de thuiszorg? Top! Wij hebben verschillende professionals klaar staan. Spreken we elkaar zo?

Neem contact met ons op

Personeelstekort in het ziekenhuis? Wij hebben verpleegkundigen en zorgkundigen binnen verschillende richtingen. Heb jij professionals nodig op de Dienst Spoed, Intensieve Zorgen, het Operatiekwartier, de Mobiele Equipe, Geriatrie, Neurologie, Cardiologie? Stop dan met zoeken en neem contact met ons op!

Neem contact met ons op

Onze
vakgebieden

Voordelen van een samenwerking
met een projectsourcingsbureau

We benoemden het kort hierboven, maar een samenwerking met een projectsourcingsbureau kan je helpen bij de aanwerving van zorgpersoneel. Bij buro Nexus voorzien wij als projectsourcingsbureau zorginstellingen van het nodige personeel. Al onze zorgprofessionals worden zorgvuldig gescreend en opgevolgd. Daarom kunnen we je de geknipte personen aanbieden voor een langdurige, positieve samenwerking. Graag een starter of juist iemand met jarenlange ervaring? We gaan graag met je in gesprek om het juiste profiel te bepalen!

FAQ: Projectsourcing

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

  • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
  • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Waarom kiezen voor projectsourcing?

  • Als junior krijg je de kans om aan de hand van verschillende projecten jouw passie en ambities te leren kennen;
  • Langs de andere kant, halen ook ervaren profielen voldoening uit projectmatig werk. Zij kunnen namelijk hun expertise strategisch inzetten en inspelen op de noden van verschillende opdrachtgevers;
  • Je krijgt veel uitdaging, afwisseling en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling;
  • Je zet jouw technische talenten in bij meerdere organisaties en wordt dus ondergedompeld in een breed netwerk;
  • Je komt terecht in een bedrijf met de focus op werkgeluk.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?