Werkdruk verpleegkundigen
verlichten – tips

Het is geen geheim dat de afgelopen jaren de zorgsector kreunt onder een nijpend personeelstekort. De coronacrisis zorgde ervoor dat dit tekort in een stroomversnelling terecht kwam. Al het zorgpersoneel kwam voor een zware periode te staan. Ziekenhuizen, woonzorgcentra en de testcentra, noem maar op, alle zorginstellingen liepen vol.

We nemen je graag mee in de verhalen van onze zorgprofessionals en hoe zij deze personeelstekorten ervaren. Ben jij benieuwd naar hun mening? Lees dan snel verder!

Waar komt de hoge werkdruk bij verpleegkundigen vandaan?
Sinya
De nasleep van COVID-19

“De coronaperiode vond ik heel intens, omdat ik tijdens deze periode zowel heb gewerkt in de psychiatrie als in de reguliere zorg. In de psychiatrie werkte ik met kinderen en die hadden hier zwaar onder te leiden. Zij mochten gedurende deze tijd niet naar huis, waardoor er veel verdriet en woede loskwam. De periode in de reguliere zorg was zwaar omdat ik mijn werk niet kon doen zoals ik het wilde. Al met al was het een heftige en zware periode waar ik veel van geleerd heb.“

Lees hier het volledige verhaal.

Emma
Te weinig afwisseling

“Wat mij enorm aanspreekt aan projectsourcing, is dat ik bij een volgend project kan kiezen voor de branche woonzorgcentrum bijvoorbeeld. Ik hang niet vast aan één afdeling en dat is top, want de zorgsector is erg breed en ik wil van alle disciplines kunnen proeven! Mijn interessegebied beperkt zich dan ook niet tot ziekenhuizen. Zo heb ik in het verleden als student gewerkt in een woonzorgcentrum. Kortom, met projectsourcing kan ik het brede aanbod in de zorgsector ontdekken en op de hoogte blijven van alle vernieuwingen!”

Lees hier het volledige verhaal.

Ronald
Onvoldoende groeimogelijkheden

“Voordat ik voor buro Nexus ging werken, begon ik te twijfelen over mijn functie. Ik werkte op een plek waar de sfeer minder werd en waar ik weinig kansen kreeg om mezelf te ontwikkelen. Nu ik bij buro Nexus werk, wil ik die kans teruggrijpen. Ik werk in de verpleging en wil overal wat kunnen proeven en me 100% inzetten. Vanuit het standpunt van buro Nexus wordt er gekeken naar de wensen van de projectverpleegkundige en vanuit daar gaan jullie op zoek naar een passend project.”

Lees hier het volledige verhaal.

Julie
Te weinig waardering

“Op mijn vorige werkplek werkte een collega die bij buro Nexus werkte. Zij wist dat ik niet helemaal meer gelukkig was met mijn werk en adviseerde mij om eens op gesprek te gaan bij jullie. Dit heb ik gedaan en daar zag ik de vele voordelen van werken bij buro Nexus. Een prettige werkgever die luistert naar jouw behoeftes en hier een passend project voor gaat zoeken. Verder is het persoonlijk contact een belangrijk punt voor mij. De HR Fieldmanager is altijd nauw betrokken en denkt echt met je mee! “

Lees het volledige verhaal hier.

Gevolgen hoge werkdruk verpleegkundigen

 

  • Mindere prestaties & stress: Op afdelingen met een tekort aan zorgpersoneel zal het huidige personeel al snel moeten inspringen om de zorg draaiende te houden. Doordat een verpleegkundige een shift moet bijspringen, langere uren moet draaien, etc. zal hij/zij minder goed kunnen presteren, aangezien rust de key factor is tot kwalitatieve werkzaamheden. Bovendien leiden deze extra werkzaamheden en verantwoordelijkheden tot verhoogde werkdruk en stress. Uiteindelijk zal de zorgvrager dit tot aan het ziektebed voelen.
  • Ziekteverzuim & burn-out: Langdurige stress en een te hoge werkdruk kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out, wat dan weer kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim bij het zorgpersoneel. Deze werkzaamheden moeten dan op hun beurt opgepakt worden door de overige verpleegkundigen. Het is kortom een domino effect, waarbij steeds meer zorgpersoneel uitvalt.

Werkdruk verpleegkundigen en HR beleid

Tot zover dus de oorzaken van de hoge werkdruk bij verpleegkundigen, maar wat kun je hier nu preventief tegen doen? We sommen graag enkele opties op waar wij bij buro Nexus op inzetten:

  • Onboarding – goed inwerkingstraject: Het belang van een goede onboarding is niet te onderschatten. Hieronder vallen onder andere het inwerkingstraject van de gebruikte softwares op de afdeling alsook de bekendmaking met het gehele team. Zet je hier op in? Dan waarborg je de kwaliteit van de werkzaamheden alsook het behoud van het zorgpersoneel. Daardoor hebben wij een onboardingsdag in het leven geroepen, waarop onze zorgprofessionals vanaf dag één verwelkomd worden in het team. Op deze dag worden ze, samen met de andere collega’s, meegenomen in alle “ins-en-outs” van projectsourcing en buro Nexus. Daarna worden ze consistent opgevolgd door hun persoonlijk aanspreekpunt, namelijk de HR Fieldmanager.
  • Communicatie en vertrouwenspersoon: Mocht iemand werkdruk en stress ervaren op de werkvloer, dan is de kans groter dat ze hierover met iemand zullen spreken indien ze deze persoon vertrouwen. Dat is natuurlijk van groot belang dat iemand tijdig aangeeft dat het hem/haar te veel wordt. Daarom krijgen onze zorgprofessionals één aanspreekpunt, ofwel de HR Fieldmanager, die samen de noden en wensen van de verpleegkundige in kaart brengt.
  • Opleidings- en doorgroeimogelijkheden: “stilstaan is achteruitgaan” en dat geldt niet het minste in de zorgsector. Alle (digitale) trends in de maatschappij zijn te voelen in de zorg. Zo worden bepaalde zware taken, zoals het tillen van bedlegerige patiënten, machinaal verlicht of worden zaken zoals een glucosesensor in het leven geroepen. Verpleegkundigen moeten deze trends dan ook weten bij te blijven en als werkgever is het belangrijk om hierin (deels) te voorzien. Zo bieden wij onze zorgprofessionals de mogelijkheid aan dat wij (deels) investeren in relevante opleidingen/cursussen.
  • Teambuilding: Wanneer (zorg)-personeel goed op elkaar is afgestemd, bevordert dat niet alleen de werksfeer, maar ook de werkzaamheden an sich. Het is dan ook bevorderlijk dat je als werkgever verpleegkundigen de kans biedt om een band met elkaar te smeden. Zo vinden wij het belangrijk dat onze zorgprofessionals hun ervaringen kunnen uitwisselen met collega projectverpleegkundigen. Daarom organiseren wij op regelmatige basis vrije inloopmomenten op kantoor waarop ze, onder een hapje en een drankje, kunnen babbelen met elkaar.

Spreken we elkaar snel?

Ben jij op zoek naar manieren om de werkdruk van het zorgpersoneel te verlichten? Dan komen we graag met jou in gesprek! Als projectsourcingsbureau “lenen” wij verpleegkundigen uit voor projecten van gemiddeld 6 tot 12 maanden. Zij komen jouw afdeling, geladen met een rugzak vol relevante werkervaring, tijdelijk versterken om zo het ander zorgpersoneel te ondersteunen.

FAQ: Projectsourcing

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

  • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
  • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Waarom kiezen voor projectsourcing?

  • Als junior krijg je de kans om aan de hand van verschillende projecten jouw passie en ambities te leren kennen;
  • Langs de andere kant, halen ook ervaren profielen voldoening uit projectmatig werk. Zij kunnen namelijk hun expertise strategisch inzetten en inspelen op de noden van verschillende opdrachtgevers;
  • Je krijgt veel uitdaging, afwisseling en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling;
  • Je zet jouw technische talenten in bij meerdere organisaties en wordt dus ondergedompeld in een breed netwerk;
  • Je komt terecht in een bedrijf met de focus op werkgeluk.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?