fbpx

Vacatures ziekenhuis verpleegkundige

‘Dé verpleegkundige’ bestaat niet en al helemaal niet als je als verpleegkundige kiest voor een job binnen het ziekenhuis. Van de afdeling Geriatrie tot de afdeling Pneumologie, ieder team heeft andere verwachtingen over de verpleegtechnische handelingen die je onder de knie moet hebben. Zo heeft de overheidsorganisatie FOD Volksgezondheid in 2020 een nieuw onderzoek gelanceerd, waarin ze trachten de verpleegkundige zorgen in het ziekenhuis te classificeren om zo meer inzicht te verwerven in de verscheidenheid van het takenpakket per afdeling.

Ben jij benieuwd naar dit onderzoek, waar je als verpleegkundige in het ziekenhuis allemaal terecht kunt én wat een projectverpleegkundige in het ziekenhuis doet? Lees dan verder!

Wil je graag iets specifieks weten? Klik dan meteen door naar:

Wat doet een verpleegkundige
in het ziekenhuis?

Als verpleegkundige in het ziekenhuis heb je een standaardtakenpakket dat je op iedere afdeling zal moeten uitvoeren. Denk hierbij aan:

  • Het observeren van de patiënt en het herkennen van ziektebeelden en reacties op medische behandelingen;
  • Het toepassen van algemene en gespecialiseerde verpleegtechnische handelingen zoals het controleren van de ademhaling en de polsslag, het toepassen van wondverzorging en aanbrengen van verbanden, het toedienen van medicatie, etc.;
  • Verder ben je in staat om met verschillende partijen samen te werken en helder te communiceren. Denk hierbij aan je collega-verpleegkundigen, maar ook zorgkundigen, logistieke medewerkers, kinesisten alsook de familieleden van de patiënt.

Verpleegkundige ziekenhuis

... maar er is
nog meer!

Zoals eerder vermeld, is de verpleegkundige zorg in onze Belgische ziekenhuizen divers. De overheidsorganisatie FOD Volksgezondheid heeft in 2020 een classificatiesysteem opgezet, waarin ze vijf grote groepen hebben ingedeeld op basis van de zorgen die aan de patiënt verleend worden. De eerste twee groepen zijn onder te brengen in technische zorgen:

  • Eerst en vooral de groep met nood aan zeer technische zorgen. Deze patiënten krijgen veel medicatie toegediend, vereisen veelal beademing en worden nauwgezet opgevolgd door een verpleegkundige in het ziekenhuis. Denk hierbij aan de afdeling Intensieve Zorgen en brandwondcentra;
  • Daarnaast is er een groep waaraan minder technische zorgen worden toegediend, maar wel een grote variatie aan ‘basiszorgen’. Deze patiënten moeten bijvoorbeeld ook nauwlettend gemonitord worden, maar vereisen aanzienlijk meer basiszorgen dan technische zorgen.

“Wat zijn dan die basiszorgen?”, horen we je al denken. Wel, deze vormen de drie resterende categorieën binnen het classificatiesysteem. De basiszorgen passen verpleegkundigen toe om de algemene dagelijkse taken te ondersteunen zoals hulp bij voeding, hulp bij hygiënische zorgen, hulp bij verplaatsingen,… Technische handelingen daarentegen gaan van een bloedafname tot de beademing van de patiënt. Ook bij de basiszorgen valt er een onderscheid op te maken:

  •  Basiszorg – laag: Deze groep patiënten hebben enkel nood aan de opvolging van hun lichamelijke toestand, gezien ze zelf vrij zelfstandig zijn. Dit gaat bijvoorbeeld over de afdeling Endocrinologie.
  • Basiszorg – middel: Deze patiënten worden begeleid bij hun dagelijkse taken zoals dagelijkse hygiëne en voeding. Denk hierbij aan de afdeling Recovery.
  • Basiszorg hoog: Hiertoe behoren patiënten die, zo goed als, volledige hulp krijgen bij bijvoorbeeld het wassen, aankleden en eten. Het toedienen van eerder technische zorgen is dan weer beperkt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de afdelingen Geriatrie, Pediatrie en Neonatologie.

Deze vijf grote categorieën komen volgens FOD Volksgezondheid ongeveer overeen met Nursing Related Groups (NRG). Dat is een classificatiesysteem dat dient als basis voor de financiering van de chirurgische, interne en pediatrische verpleegkundige zorgen.

Afdelingen ziekenhuis verpleegkundige
verpleegkundige

Afhankelijk van de afdeling waarop je tewerk bent gesteld als verpleegkundige in het ziekenhuis, komen hier nog extra gespecialiseerde taken bij. We sommen graag voor jou de meest voorkomende afdelingen en de daarbijhorende verpleegkundige zorgen, op basis van de vastgestelde IFIC functiewijzer, op:

Verpleegkundige Operatiekwartier

Als geen ander weet jij als verpleegkundige in het operatiekwartier dat steriel materiaal van levensbelang is en je zorgt ervoor dat de operaties op een veilige en een correcte manier kunnen verlopen. Hiervoor heb je de volgende verpleegkundige handelingen onder de knie:

  •  Je kunt als geen ander de anesthesisten assisteren bij de verdoving van de patiënt en het operatiekwartier voorbereiden voor de ingreep;
  • Ook daarna monitor je de patiënt na de ingreep en dien je de nodige verpleegkundige zorgen toe alsook de nodige medicatie op voorschrift van de arts of de anesthesist.
Bekijk hier de vacature!

Verpleegkundige Cardiologie – Cathlab

Als Verpleegkundige Cardiologie of Cathhlab ben je stressbestendig, aangezien je ondersteuning biedt bij invasieve cardiologische procedures. De verpleegtechnische handelingen die hier aan bod komen, zijn onder andere:

  •  Het in staat zijn om perifere katheters te plaatsen, ISBARR-communicatie te leveren én EWS-parameteranalyse uit te voeren ter voorkoming van complicaties;
  • Daarbovenop weet je de Cardioloog te ondersteunen bij deze procedures en kun je de verantwoordelijkheid van de door jou toegewezen cathlabzaal dragen.
Bekijk hier de vacature!

Verpleegkundige Geriatrie

Om je patiënten van een optimale zorgverlening te voorzien, moet je met verschillende multidisciplinaire teams, zoals de dienst Ergotherapie, weten te communiceren. Je bent kortom een spin in het complexe web van de ouderenzorg. Verder beschik jij over de volgende verpleegtechnische handelingen:

  •  Zorgen bij de mobiliteit;
  • Hulp bij het eten en/of het drinken;
  • Ondersteunen van de hygiënische zorgen;
  • Preventie van doorligwonden;
  • Het plaatsen van maagsondes, blaassondages en het afnemen van bloed.
Bekijk hier de vacature!

Vacature Spoedverpleegkundige

Als Spoedverpleegkundige moet je als geen ander in staat zijn om de ernst van de situatie te kunnen inschatten alsook de nodige behandeling, teneinde de patiënten zo spoedig mogelijk te stabiliseren en een verdere verzorging mogelijk te maken. Hiervoor beschik je over de volgende verpleegtechnische handelingen:

  •  Je neemt de parameters op (bloeddruk, hartslag,…), maakt een anamnese voor de arts en onderzoekt de klachten van de patiënt;
  • Je neemt op eigen initiatief de acute problemen in handen tijdens noodsituaties, bv. door het stabiliseren van de patiënt bij een acute pathologie m.b.t. hart of luchtwegen;
  • Verder informeer en begeleid je de patiënten en hun familie gedurende het gehele proces op de spoedafdeling.
Bekijk hier de vacature!

Vacature Verpleegkundige Intensieve Zorgen

Als verpleegkundige op de dienst Intensieve Zorgen verzeker je het toezicht op de vitale parameters en stabiliseer je patiënten in kritieke situatie teneinde verdere zorgen mogelijk te maken. De volgende verpleegtechnische handelingen kunnen niet ontbreken:

  •  Je bereidt de medicatie en perfusies voor, dient ze toe en volgt de effecten hiervan op;
  • Verder waak je over het comfort van de patiënt: staat dagelijks in voor de volledige lichaamsverzorging van de patiënt, vervangt de verbanden en verzorgt de wonden én houd je toezicht op vitale parameters zoals zuurstof, dialyse,…;
  • Je assisteert de arts of neemt, in afwachting, op eigen initiatief acute problemen in handen tijdens crisissituaties aan de hand van bepaalde interventies (intuberen, reanimeren, …) en voert de door de arts toevertrouwde geneeskundige handelingen uit.
Bekijk hier de vacature!

Natuurlijk zijn er ontelbaar meer afdelingen, zoals palliatieve zorgen, het oncologisch dagziekenhuis, etc. en dit afhankelijk per ziekenhuis waarin je terecht komt. Ben je benieuwd naar nog meer? Bekijk dan zeker de IFIC functiewijzer!

FAQ:
projectverpleegkundige ziekenhuis

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

  • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
  • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Wat als ik tijdelijk geen project heb?

Door proactief te handelen en continu met onze professionals in dialoog te blijven proberen we deze situatie uiteraard te vermijden. We moeten hier echter realistisch in zijn. Stelt deze situatie zich alsnog, dan is er absoluut geen reden tot paniek. Je blijft verbonden aan buro Nexus in afwachting van jouw volgend project. In deze tussenperiode is het kwestie van goede afspraken te maken. Jouw persoonlijke Talent Master volgt jou nauw op doorheen deze periode en licht jou in over de opties.

verpleegkundige ziekenhuis

Salaris verpleegkundige
hbo ziekenhuis

Veel hangt af van het opleidingsniveau dat je hebt behaald en de ervaring die je al reeds achter de rug hebt. Het loon van een gegradueerde verpleegkundige (HO) is namelijk iets lager dan het loon van een verpleegkundige met een bachelor of master. Gemiddeld genomen mag je rekenen op een startloon als verpleegkundige in een ziekenhuis van 2.500 euro bruto per maand. Met 4 jaar op de teller wordt dit al verhoogd naar 4 jaar anciënniteit: 2.832,65 euro bruto per maand. Na zo’n  10 jaar anciënniteit kun je dan al weer rekenen op ongeveer zo’n 2.954,78 euro bruto per maand. Bij buro Nexus gaan we graag een stapje verder en zijn zaken zoals een bedrijfswagen en extra opleidingen steeds bespreekbaar!

Hoe is het om te werken als verpleegkundige bij buro Nexus?

Zie jij ook al alle verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis op je afkomen? Als projectverpleegkundige bij buro Nexus zit je niet vast aan één specialisatie. Wil jij graag ontdekken of je voeling hebt met palliatieve zorgen of toch eerder met de afdeling Materniteit? Dan past het concept van projectsourcing perfect in jouw straatje. Wij voorzien telkens projecten van 6 à 12 maanden, waarna we op zoek gaan naar jouw volgende uitdaging. En dit alles met de luxe van een vast contract en andere leuke extra’s zoals familiedagen en opleidingsmogelijkheden!

Nog niet overtuigd? Laat je inspireren door het verhaal van onze projectverpleegkundige Emma. Emma doorliep haar eerste project op de afdeling longziekte in Kortrijk. Haar dagen zien er gevarieerd uit, gaande van het toedienen van medicatie en het prikken van infusen tot het opnemen en ontslagen van patiënten. Iedere dag brengt wel wat nieuws. Hoofdzakelijk houdt ze zich bezig met longziekten, maar daar komen regelmatig ook zaken zoals wondzorgen bij. Verder helpen de verschillende afdelingen in het ziekenhuis elkaar. Indien de ene afdeling, bijvoorbeeld Gastro-Enterologie geen bedden meer vrij heeft, dan komen er patiënten bij haar op de afdeling te liggen. Wat haar dan zo aanspreekt aan projectsourcing? Dat is dat ze bij een volgend project kan kiezen voor de branche woonzorgcentrum bijvoorbeeld of een totaal andere afdeling!

Lees hier het volledige verhaal!

Toeslagen voor verpleegkundigen
die werken in een ziekenhuis

Als verpleegkundige in het ziekenhuis heb je recht op verschillende toeslagen. Dit gaat dan over onregelmatige prestaties zoals weekendwerk of een nachtshift.

Eerst en vooral kom je in aanmerking voor vaste toeslagen die berekend worden op je bruto maandloon:

  • Toeslag avonddienst: 20%;
  • Toeslag zaterdag dagdienst: 26%;
  • Toeslag gewone nachtdienst: 35%;
  • Toeslag onderbroken dienst: 50%;
  • Toeslag zondag nachtdienst: 56%;
  • Toeslag zondag dagdienst: 56%;
  • Toeslag feestdag: 56%.

Hiervoor is het belangrijk dat je weet dat de shiften merendeels als volgt zijn opgedeeld (afhankelijk van ziekenhuis per ziekenhuis):

  •  Dag: van 8 uur tot 18 uur;
  • Avond: van 18 uur tot 20 uur;
  • Nacht: van 20 uur tot 6 uur;
  • Ochtend: van 6 uur tot 8 uur.

Verder zijn er de volgende premies en extra’s waar je voor in aanmerking kunt komen:

  • Premie voor bijzondere beroepstitels;
    • Dit is een jaarlijkse bijkomende premie van 3.915,24 euro, toegekend aan de erkende verpleegkundigen die gemachtigd zijn houder te zijn van een bijzondere beroepstitel.
  • Premie voor bijzondere beroepsbekwaamheid;
    • Dit is een jaarlijkse bijkomende premie van 1.305,04 euro toegekend aan de erkende verpleegkundigen die gemachtigd zijn zich op een bijzondere beroepsbekwaamheid te beroepen.
  • Attractiviteitspremie van een verpleegkundige;
    • De attractiviteitspremie bestaat uit een vast forfaitair gedeelte van €674,49 + 0,53% van je bruto jaarloon.

Wil je weten of je voor de extra premies in aanmerking komt? Check dan de officiële website van de Vlaamse Overheid over de bijzondere beroepstitels en bijzondere beroepsbekwaamheid.

Ziekenhuis vacatures
bij buro Nexus

Bij ons krijgt de zin ‘je opties open houden’ een nieuwe positieve betekenis. Het ene project doe je ervaring op binnen de afdeling Cardiologie binnen een bepaald ziekenhuis. De andere keer sta je op de dienst Intensieve Zorgen. Het hoeft zeker niet in deze volgorde te verlopen, want bij buro Nexus krijg je de mogelijkheid om buiten één vakgebied te werken. Wij denken niet in hokjes. Jij brengt jouw expertise mee naar ieder project en wij zorgen voor de afwisseling en de waardering!

Bekijk al onze vacatures ziekenhuis!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?