Zussen in de zorg: het verhaal van Najma en Amal Amaghlaou

''Ik haal veel voldoening uit het feit dat ik veel voor mensen kan betekenen door voor ze te zorgen''

Dag Najma & Amal, leuk dat we met jullie een dubbelinterview mogen houden! Kunnen jullie jezelf even voorstellen aan de lezer?

Najma: ik ben Najma, 24 jaar oud en ik woon in Antwerpen. Op dit moment werk ik ongeveer één jaar als zorgkundige. Daarvoor het ik altijd verschillende studentenjobs gedaan, maar dit is mijn eerste vaste baan. Mijn vrije tijd breng ik graag door met familie en vrienden. Hier hecht ik veel waarde aan. Daarnaast ben ik vaak met van alles en nog wat bezig. Ik heb brede interesses en verander graag om de zoveel tijd van hobby’s. Ik houd van verandering, vandaar ook mijn keuze voor werken op projectbasis. Daarover later meer!

Amal: ik ben Amal, 27 jaar oud en ik woon in Limburg. Ik werk al vijf jaar als zorgkundige en daarvoor heb ik sinds mijn 15e verschillende studentenjobs gedaan binnen de zorg. Ik heb dus al de nodige ervaring. Net als mijn zus breng ik graag veel tijd door met familie en vrienden en daarnaast fitness ik ook regelmatig.

Jullie hebben samen al veel ervaring in de zorg. Wisten jullie altijd al dat je in de zorg wilden werken?

Najma: Van jongs af aan wist ik al dat ik met mensen wilde werken, dus de zorg was altijd al een optie. Daarnaast werken er binnen onze familie veel mensen in de zorg. Het zit wel in ons DNA zou je kunnen zeggen.

Amal: Dit klopt! Je wordt er eigenlijk in meegesleurd. Wij hoorden altijd al verhalen van onze familieleden over hun werk. Toen ik zelf in de zorg werkte, vertelde ik deze ook tegen Najma. Zo wordt het eigenlijk steeds doorgegeven aan elkaar.

Ah! Binnen jullie familie hebben veel mensen een hart voor de zorg. Wat maakt het werken binnen deze sector zo mooi?

Najma: Voor mij zijn het de verschillende persoonlijkheden waarmee ik werk. De zorg is heel divers en je komt veel te weten over de mens. Ik vind het interessant om te ontdekken wat iemand doet, maar vooral waarom diegene dit doet. Daarnaast krijg je in de zorg te maken met allerlei verhalen. Dit maakt het werk voor mij heel interessant.

Amal: Ik haal veel voldoening uit het feit dat ik veel voor mensen kan betekenen door voor ze te zorgen. Je merkt in ons werk echt de waardering. Dat gevoel is voor mij onbetaalbaar.

Tof! Jullie werken nog maar kort bij buro Nexus. Kunnen jullie vertellen hoe jullie met ons in aanraking zijn gekomen en hoe dit bevalt?

Amal: Ik ben als eerste van ons begonnen bij buro Nexus in september 2022. Eigenlijk ben ik heel toevallig met jullie in contact gekomen. Tijdens een pauze bij mijn vorige werk zat ik op de vacaturesite Jobat, daar zag ik een vacature voor projectverpleegkundige voorbijkomen. Deze was van buro Nexus en leek mij heel interessant, dus ik heb hierop gereageerd. Inmiddels ben ik een paar maanden aan de slag en ik kan zeggen dat ik heel tevreden ben over jullie.

Najma: Ik ben, mede door de goede verhalen van mijn zus, in oktober 2022 begonnen. Het bevalt mij goed. De communicatie is transparant en voor mij persoonlijk is de begeleiding heel prettig. Ik ben iemand die graag vragen stelt en bij mijn vaste contactpersoon kan ik deze altijd kwijt. Tot nu toe is buro Nexus alles waar ik naar op zoek was.

Fijn om te horen! In de zorg krijg je vaak te maken met mooie momenten. Kunnen jullie een mooi moment met ons delen?

Najma: Toevallig is er een moment wat wij samen delen. Dit was begin 2022, het begin van de coronapandemie. Ik ben destijds gaan helpen bij het werk van mijn zus, waar wij een stel ontmoetten. Wij hadden beide een hele goede band met dit stel en uiteindelijk kregen we te horen dat de dame euthanasie had ingepland. Erg treurig, maar gezien de situatie was dit het beste. Een paar maanden na het overlijden kwam de dochter van het stel ons rusthuis binnen met twee schilderijen. De dame schilderde graag en wij hadden het regelmatig met haar over haar kunstwerken. Zij had deze twee schilderijen speciaal voor ons gemaakt en laten bezorgen na haar overlijden. Deze schilderijen hangen bij ons beide nog steeds thuis. Een prachtige herinnering.

Wauw! Prachtig verhaal en een mooie blijvende herinnering. Kunnen jullie wat meer vertellen over jullie projecten?

Amal: Mijn eerste project was een tijdelijke noodoplossing van tien dagen. Ze hadden dringend iemand nodig en ik heb mijzelf beschikbaar gesteld. Mijn tweede en huidige project is bij een woonzorgcentrum. Dit bevalt heel goed, zo goed zelfs dat ik het project met drie maanden heb verlengd.

Najma: Ik ben bezig op mijn eerste project binnen een woonzorgcentrum en dit bevalt goed. Ze hebben mij ook gevraagd om te verlengen, maar dat heb ik afgewezen. Zoals ik eerder al aangaf, houd ik verandering, dus ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Ik heb bewust gekozen voor het werken op projectbasis dus ik probeer in korte tijd zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen.

Amal, jij hebt voor een langere periode een vaste baan gehad. Zou je mij kunnen vertellen wat de voordelen zijn van het werken op projectbasis ten opzichte van een vaste job?

Amal: Voor mij geeft het werken op projectbasis meer vrijheid. Hiermee bedoel ik dat je bij een vaste baan meer verantwoordelijkheid voelt ten opzichte van de organisatie waar je voor werkt. Nu weet ik dat ik ergens tijdelijk werk, waardoor zaken als personeelstekorten en trage veranderingen binnen de organisatie minder irritatie opleveren. Een ander belangrijk verschil is de uitdaging. Bij een vaste baan kom je vaak terecht in een sleur. Je kent en weet alles, waardoor je jezelf weinig tot niet meer uitdaagt. Nu heb ik de mogelijkheid om diverse projecten te draaien, waardoor ik mezelf kan blijven uitdagen.

Kijkend naar de toekomst. Hebben jullie nog ambities/doelen?

Najma: Ik zou mijzelf graag verder verdiepen in mijn werk als zorgkundige waardoor ik de patiënten van de beste zorg kan voorzien. Daarnaast wil ik graag meer leren over palliatieve zorg. Dit lijkt mij heel interessant!

Amal: Ik sta er zeker voor open om meerdere opleidingen te doen. Zo kan ik zover mogelijk doorgroeien en leren.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?