Marie – Projectverpleegkundige

Op het einde van de dag doe je het voor de zorgbehoevenden!

De zorgsector heeft de afgelopen tijd een hectische periode doorgemaakt. Hoe heb jij dit ervaren?

“Dat kan ik alleen maar bevestigen! Zelf heb ik dit jaar op twee verschillende COVID-afdelingen gestaan. Eén keer als vaste werknemer en één keer als vrijwilliger. Ik merkte namelijk dat andere afdelingen ook extra handen konden gebruiken en heb daarom alles uit de kast gehaald om te helpen waar nodig. Je gebruikt het woord ‘hectisch’ en dat is zeker en vast de juiste beschrijving. We hadden 35 bewoners en slechts twee zuurstofapparaten ter onze beschikking. Dat is niet alles, want niet iedere bewoner kon een plekje bemachtigen op een kamer, waardoor we creatief moesten omspringen met de beschikbare ruimte. Wat mij hierdoor heen heeft geslagen, waren de collega’s. We hadden samen één doel en dat was het helpen van de patiënt.”

Dat klinkt inderdaad zwaar! Wat doe jij dan na zo’n lange werkdag om te ontspannen?

“Dat is volgens mij een hobby dat velen tijdens de coronacrisis hebben opgepakt. Ik ga namelijk graag een stukje wandelen en dit het liefste, als de situatie het toelaat, met de wandelclub. Verder houd ik me creatief bezig met ‘diamantpainting’. Dat is een hobby, waarbij ik foto’s beleg met kleine steentjes, wat iets helemaal anders is, maar wat mij helpt om te ontspannen.”

Wat is je professionele en educatieve achtergrond?

“De eerste 22 jaar van mijn carrière heb ik als zorgkundige gewerkt, voornamelijk in de thuiszorg. Daarna heb ik het opleidingstraject 600 gevolgd en ben ik als verpleegkundige afgestudeerd. Dit project richt zich uitzonderlijk tot werknemers uit de sectoren van de gezondheidsinrichtingen en -diensten die zich in hun beroepsloopbaan willen heroriënteren door te kiezen voor de opleiding Verpleegkunde Bachelor (A1) of HBO5 (A2). Ondertussen heb ik 42 jaar op de teller staan binnen de zorgsector. Ik kan je alvast meegeven dat het leerproces nooit stopt. Zo blijf ik me steeds bijscholen, bijvoorbeeld wat betreft de medicatiepomp of dementie. Ik denk dat dit hetgeen is waardoor ik me aangetrokken voel tot het concept van projectsourcing. Het feit dat je nooit hoeft stil te staan!”

Je hebt al verschillende jaren ervaring op de teller staan binnen de zorgsector. Waar haal jij energie uit binnen de zorgsector?

“Dat is gemakkelijk, namelijk als de bewoners tevreden zijn. Dat merk je uit de verhalen die je te horen krijgt en de liefde die je iedere dag ontvangt. Een bedankje of een opmerking als: “met mij heb je wel je handen vol hé”, daarvoor doe ik het. Ik heb al veel mooie, maar ook veel zware momenten doorgemaakt. Op het einde van de dag doe je het voor de zorgbehoevenden en doet de rest er niet toe.”

Kun je ons, om af te sluiten, meer vertellen over je ervaringen binnen buro Nexus?

“Wel, dan moet ik zeggen dat ik tevreden ben. Ik ben nog maar kort in dienst, maar het gevoel zit goed. Mijn eerste project is op een woonzorgcentrum. Wat fijn was, is dat ik de keuze had tussen twee verschillende centra en dat er in dit proces naar mijn mening geluisterd werd. Ik heb alvast zin om de werking van verschillende zorginstellingen te ontdekken!”

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?